Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.01.2014.
13:33
M.D. - Vestionline A

16 stvari koje ne morate da znate, a ne škode

Znate kako se kaže: Znanje je moć. Skupili smo svakojake zanimljivosti iz različitih oblasti u nameri da vas malo razonodimo posle svih onih Vučića, Dačića, hapšenja, izbora i Kosova. Neke od ovih informacija ste možda čuli, a neke će vas verovatno iznenaditi. U svakom slučaju, više znanja ne može da vam škodi, a što ne škodi, koristi! Uživajte u našem malom "priručniku" zanimljivosti!

Glumac Džoni Dep

Stereo slepilo

Pet odsto stanovnika Zemlje, uključujući i Džonija Depa, pati od takozvanog stereo slepila, što znači da ne mogu da vide film snimljen u 3D tehnici.

Najpoznatiji film urađen u 3D tehnici je Avatar. Pogledajte trejler!

Kip slobode: Nekada svetionik, danas simbol slobode Amerikanaca

Kip i svetionik

Statua Slobode služila je kao prvi električni svetionik u SAD od 1886. Do 1902. godine, kada je prestala to da bude jer nije odašiljala dovoljno svetla.

 

Kip je visok je 46,5 m, čemu treba dodati i 46,9 m visoko postolje. Nalazi se na Ostrvu slobode i predstavlja poklon Francuske Sjedinjenim Američkim Državama kao čin prijateljstva 1886. godine. Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi, a unutrašnju konstrukciju je izradio čuveni inženjer Gustaf Ajfel, tvorac Ajfelove kule.

Titan

Ledeni vulkan

Na Titanu, najvećem Saturnovom mesecu, jedan vulkan umesto užarene lave izbacuje led.

Titan ili Saturn VI je Saturnov najveći mesec i jedini poznati mesec koji ima gustu atmosferu, i jedino nebesko telo, izuzev Zemlje, na kojem je uočeno stalno prisustvo tečnosti na površini. Titan je otkrio 25. marta 1655. godine holandski astronom Kristijan Hajgens.


Grčka zastava

Za igru je potrebna umetnost dokolice

Sirtaki je izmišljeni ples s grčkim korenima nastao 1964. Za potrebe filma “Grk Zorba“. Koreografiju je osmislio Jorgos Provias, a muziku je napisao Mikis Teodorakis.


 

Foto: Ilustracija
 

Ah, te divne ženske grudi

Naučnici su ustanovili da ženske grudi brže stare od ostatka tela. Muškarci, žao nam je, zaista, a znamo koliko ih volite... skrivene i otkrivene.

Prema nekim istraživanjima, ženske grudi određuju karakter žene. Teško da će vas neka, koliko god mislite da je dobro poznajete (osim ako nije ona koju ste oženili), tek tako pustiti da joj buljite u grudi koliko da vam je izgovor da joj procenjujete karakter. Ne, vi ne procenjujete karakter, vi joj uzimate meru i još gore, upoređujete! To se ne oprašta!

Uh, kakva grdosija!

Kit ajkula

Najveća riba na svetu je kit ajkula čiji je najveći izmereni primerak bio 12,6 metara.

 

Da bi uspeli da je prebace na kopno morali su da se posluže sa čak tri dizalice, a prizor je u luku privukao masu radoznalaca.

 

Ajkula je primećena kako pluta na oko 150 kilometara od obale u Arapskom moru, a čim je izvučena na obalu počele su da stižu ponude onih koji bi želeli da je kupe.


Zastava Brazila

Nebo nad Brazilom, zvezde na zastavi

Zvezde na brazilskoj zastavi (ukupno ih je 27) predstavljaju sliku zvezdanog neba nad Rio de Žaneirom u 8:30 uutru, 15. Novembra 1889. godine, u trenutku kada je proglašena brazilska republika.

Banat podiže spomenike

Stalone kao Roki Balboa

Meštani srednjobanatske varošice podigli su spomenik Rokiju Balboi, čuvenom filmskom junaku kojeg tumači Silvester Stalone.

 

Stalone je nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Roki, 1976. godine.

 

 

Bob Marli

Stanovnici južnobanatskog sela Banatski Sokolac imaju bronzanog Bob Marlija, slavnog muizčara sa Jamajke.

 

U poslednjem pokušaju da spase život, pošto je Marli bolovao od raka, podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Pošto lečenje nije uspelo, želeo je makar da umre na Jamajci, ali je stigao samo do Majamija, gde je umro 11. maja 1981.

 

Jegulja (Foto: Arhiva)

Ribe ubice

Jedine električne jegulje (Electrophorus electricus) u divljni, čiji organi mogu da proizvedu električno pražnjenje i do 650 volti, žive u Južnoj Americi.

One mogu da žive jako dugo, do 88 godina, a rastu do 133 cm u dužinu i mogu da teže do 6,5 kg težine.

Veliki Manitu i njegovi protivnici

Severnoamerički Indijanac

Indijanci su vrata farbali u plavo, jer su verovali da ta boja odbija zle duhove.

Iako među starosedeocima američkog kontinenta postoje ogromne razlike u pogledu jezika, porekla, načina života i pogleda na svet, ipak se mogu pronaći neke crte zajedničke svim plemenima.

 

Na prvom mestu to je verovanje u jedno biće koje različita plemena nazivaju različitim nazivima: veliki duh, sveti duh, manitu, mistična sila, itd.

 

Takođe je kod svih indijanskih plemena veoma izraženo poštovanje prirode i verovanje u prirodnu mudrost i sudbinsku uslovljenost prirodom, kao i dubinsku povezanost čoveka i prirode.

Najbrža mačka na svetu: Gepard

Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe

Gepard je jedina mačka na svetu koja ne može da uvuče svoje kandže.

Zbog pega, podseća dosta na leoparda, ali se svojom građom tela značajno razlikuje od svih drugih mačaka. Gepard ima ekstremno dugačke, tanke noge i vitko telo oblikovano kao telo hrta. Glava je mala i okrugla, a rep dugačak. Takva građa tela omogućuje mu da u trku dosegne brzinu od 110 km/h, mnogo više od bilo kojeg drugog sisara, ali tom brzinom može da trči samo oko 400 m, posle čega se umara. To je najbrža kopnena životinja na svetu.

Bik (Foto: Arhiva)

Daltonisti

Bikovi su daltonisti i ne smeta im crvena boja, nego talasasti pokreti matadarovog plašta.

 

Korida ili borbe sa bikovima je tradicionalna predstava koja se izvodi naročito u Španiji i Portugalu, kao i u nekim zemljama Latinske Amerike. Akteri ove predstave, koji se nazivaju toreadori zabijaju u bika koplje a zatim ga ubijaju mačem.

 

Bela čokolada

Čokolada koja to nije

Bela čokolada ne sadrži nimalo čokolade u sebi. Ovo je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu energetsku i hranljivu vrednost, već isključivo kalorijsku. Za razliku od braon čokolade, u beloj nema teobromina koji se dobija iz kakao drveta, a deluje stimulativno na organizam ako se konzumira u umerenim količinama

Reč "čokalada" u takozvanoj beloj čokoladi uvek je bila pod znakom pitanja, jer ona u sebi nema kakao, što je osnovni sastojak braon čokolade. To uglavnom bude mešavina putera ili nekih drugih masti, sa dosta šećera i veštačkih emulgatora kojima se postiže ukus.

Kanister sa benzinom

Benzin

Čist benzin ne može da se uopšte smrzne, bez obzira na to koliko je niska temperatura.

Benzin je tečno gorivo dobijeno raznim hemijskim procesima u industriji nafte.

Foto: Arhiva

Sport u kosmosu

Golf je jedini sport igran na Mesecu. Kada je Jurij Gagarin 12. aprila 1961. postao prvi čovek u svemiru bilo je jasno ko vodi u svemirskoj trci. Ipak, samo 23 dana kasnije, 5. maja, u svemir je poleteo i prvi Amerikanac - Alan B. Šepard.

Doduše, njegovo dostignuće teško da je moglo da se meri sa Gagarinovim pošto je u svemiru proveo svega 15 minuta, ali ohrabrio je predsednika Džona Kenedija da objavi cilj - odlazak ljudi na Mesec.

Šepard, možda, nije bio prvi koji je ispunio ovaj san, ali bio je jedan od onih koji su posetili Zemljin satelit. Bio je komandir misije Apolo 14 i, zamislite, prvi čovek koji je igrao golf na Mesecu. Umro je u 74 godini, 23. jula 1998. u bolnici u Montereju.
 

Raspored boja

Filipini, jedina država na svetu koja ima različit raspored boja na zastavi u ratu i miru.

 

Na zastavi levo raposred boja kada su Filipini u miru, a na zastavi desno raspored boja kada su Filipini u ratu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online