Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 19.12.2013.
13:36
Vesti A

Srpski đavo - hromi bog tame

Nijedan demon nema tako bogatu istoriju i raznorodno poreklo kao što ga ima đavo. Nastao još u paganska vremena, srpski đavo je navikao da se kreće u družini, koja nekad ima starešinu, a nekad nema. Isto je i u islamu, gde je pojedinačni đavo manje popularan nego skupina đavola, šejtana.

Savremeni srpski đavo je po izgledu i po delatnostima, a one nisu uvek loše, zaista verna slika starosrpskog vrhovnog boga. On je hrom, ali je takođe večiti putnik (Ilustracija)
 

Predstave o đavolu su brojne i često protivne jedne drugima, i na njih je dosta uticala Biblija. Hrišćanski đavo, nekad zvan Sotona, drugi put Lucifer, protivnik je božji, neprijatelj čoveka, sušti greh i zlo. Potekao je iz iranske religije, a hrišćanima je došao iz Novog zaveta, ali i iz narodne tradicije. Narodom se najčešće širio putem ikona i fresaka po crkvama i manastirima. Takav đavo se javlja i u srpskim verovanjima i umotvorinama koje su nastale pod uticajem crkve.


Na stvaranje predstave o đavolima uticao je i manihejizam, drevni takmac hrišćanstva, koji je propovedao persijski filozof Manije, nastojeći da stvori jedinstvenu religiju od učenja Zaratustre, Bude i Hrista. Ovakav đavo je takođe suprotnost Bogu svetlosti i dobra, s tom razlikom da je sa Bogom ravnopravan. Otuda se u narodnom pričanju pominje da je đavo ponekad božji brat, koji ga u pronicljivosti povremeno čak nadmašuje.


Ipak, na srpskog đavola je najviše uticala stara slovenska religija, i on je preuzeo mnoge osobine koje je ranije imao starinski vrhovni bog Crnobog, najtajanstveniji od svih, bog tame. Ličnost ovakvog đavola koji je protivnik božji i izvor svakog zla, krvnik ljudski od početka, ali koji je u isto vreme veoma moćan da se smatrao Bogom na zemlji, došla je hrišćanskoj crkvi kao poručena u borbi protiv vere u Crnoboga, koja se teško napuštala u narodu. Prebacila je na đavola sve njegove poslove i da ga na taj način ga postepeno ocrnila i na kraju uništila.


Savremeni srpski đavo je po izgledu i po delatnostima, a one nisu uvek loše, zaista verna slika starosrpskog vrhovnog boga: on je gospodar donjeg sveta i zato je crne boje, kao i svi ostali podzemni demoni. On je hrom, ali je takođe večiti putnik, pa se za đavola kaže da "nikako ne stoji na jednom mestu", isto kao što je i Crnobog bio na večitom putu. Đavo ima neizmerna blaga, i prema svojoj volji ga razdeljuje, kao što je to činio i stari slovenski bog. Prvi je načinio vodenicu, i rado se bavio kovačkim zanatom, a naročito se đavo dobro razume u lekarstvo, pa se u narodu verovalo da su đavoli učili pojedine ljude da leče.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 14:57
Pa zar na današnji dan o djavolu, crni Topalovići? Čak i da nije veliko crveno slovo, koliko članaka o našem Stvoritelju napisaste? Nekako ispade da su nam dušmani u svakom pogledu preči. Neko će pomisliti da nama Srbima ne treba neprijatelj.
Četvrtak 19.12.2013. 18:06
Evo da ja napisem koju o nasem stvoritelju kako si ti kodza to komentaris'o. Ono sto nazivamo "bog" je bezformna svest, sto u prevodu znaci da taj "bog" nema ama bam nikakvu formu tj oblik. "Bog" nema veroispovest, niti nacionalnost, a nema ni pol! "Bog" nema ni naklonost prema bilo kom narodu posebno, svi ljudi su "mu" dragi (znake navoda stavljam zato sto "bog" nema ni muski ni zenski pol kao sto vec napisah, a i sama rec "bog" je samo rec)! "Bog" ne osudjuje ljude koji u "njega" ne veruju slepo, ne osudjuje ateiste ni skeptike, ne osudjuje ljude bilo koje "vere" ili uverenja! I sto je jos vaznije "bog" nije uskogrud, uskih horizonata, nije sklon mrznji vec voli bezuslovno! Itd itd.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online