Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.12.2013.
22:12
index.hr, b92.net A

Otkriven recept za sreću

Davne 1938. godine stručnjaci sa Univerziteta Harvard započeli su istraživanje na 268 muških studenata. To proučavanje postalo je vremenski najduže istraživanje ljudskog razvoja u istoriji.

Svrha te studije bila je da saznaju koji sve faktori najviše utiču na sreću i samoostvarenje neke osobe. Nalazi pokazuju da se među njima našao alkoholizam, koeficijent inteligencije, porodične veze i seksualni život.

Ti rezultati su objavljeni prošle godine u knjizi "Triumphs of Experience" Džordža Vejlanta, stručnjaka koji je više od tri decenije bio vođa te studije, a Amazon je objavio neke odlomke njegove knjige.

Foto: Ilustracija

"U vreme kad mnogi ljudi uđu u desetu deceniju, najduža studija ljudskog razvoja ikad sprovedena nudi neke dobre vesti za starce: naši životi se razvijaju i u poodmaklom životnom dobu i neretko postaju ispunjeniji nego kad smo bili mlađi", objašnjavaju na Amazonu Vejlantov tekst.

"Studija potvrđuje da je oporavak od teškog detinjstva moguć, ali sećanja na srećno detinjstvo su nepresušan izvor životne energije. Brakovi doprinose zadovoljstvu u mnogo više nakon 70. godine života, a fizičko starenje nakon 80. godine manje je određeno genetikom, a više navikama koje su negovali pre 50. godine. Zasluge za dostojanstveno i vitalno starenje ipak više pripadaju nama samima nego bilo kakvoj genetičkoj predispoziciji", navodi se dalje.

Feel Guide piše da je jedno od najvažnijih otkrića ove studije činjenica da je "alkoholizam poremećaj velike razorne snage". On je čest uzrok razvoda, depresije i nervoze, a čini se da pri suzbijanju te loše navike osobi ne pomaže čak ni visok koeficijent inteligencije.

Što se seksualnog života tiče, Vejlant je otkrio da liberali „pod stare dane“ imaju mnog više seksa nego konzervativci. Iako se pokazalo da politička uverenja nemaju veze sa seksualnom satisfakcijom, većina konzervativnih muškaraca ''raskrsti'' sa svojim seksualnim životom u 60-im godinama dok liberali imaju seks i u 80-im.

"Konsultovao sam se i s urolozima", tvrdi Vejlant. "Ni oni ne znaju zašto je to tako".

Njegova knjiga često povlači paralelu između zdravlja i topline nečijih odnosa i sreće u poodmaklom dobu; 58 muškaraca koje je proučavao, a koji su imali najbolje veze sa svojim bližnjima, ostvarili su i najbolje uspehe na poslovnom planu i bili cenjeni od strane kolega i partnera.

Još jedno intrigantno otkriće pokazuje da se povezanost čoveka s njegovom majkom veže za njegov uspeh; oni koji su u detinjstvu imali topao i zdrav odnos s majkom postali su mnogo uspešniji od drugih muškaraca koji takav odnos nisu imali. Neki od njih postali su u starosti i dementni.

Dobar odnos s ocem u detinjstvu znači, s druge strane, manju nervozu u zrelim godinama, veće uživanje u slobodnom vremenu i snažniji osećaj ponosa i zadovoljstva životom u sedamdesetim godinama.

Ipak, Vejlant je rezultat tri četvrtine veka dugog istraživanja pretočio u samo jednu rečenicu u kojoj je sažeta sva mudrost: "75 godina i 20 miliona dolara potrošenih na Veliku studiju rezultiralo je zaključkom od četiri reči: Sreća je ljubav. Tačka."

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.12.2013. 22:45
Срећа,то је породица.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online