Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.12.2013.
11:13
pressonline.rs A

Superbaka Stana (87): Udario je grom, rastu joj i zubi!

"Imala sam 83 godine. Osetila sam da me nešto žulja blizu zubne proteze. Mislila sam da mi je narasla nekakva kost u vilici. Odem kod svoje zubarke, a ona kaže da mi je nikao zub gore i da ne može da veruje...", rekla je Stana Matković (87), koju u Suhovarama kraj Zadra, od milja zovu Stoja. Dve godine kasnije, sa 85 godina ju je pogodio grom, a sad su joj izrasla još dva zuba.

Skoro šest decenija bila bez zuba, a onda ušla u drugu mladost (Foto: Arhiva)
 


Stoja je sve zube izgubila još u 26. godini. Sve ih je izvadila i napravila zubnu protezu na gornjoj i donjoj vilici. Baš kad je pomislila da više sa zubima neće imati posla, jer su svi veštački, njoj su počeli da niču kao gljive posle kiše. Nedavno su joj, naime, nikla još dva.


- Pored onog koji je narastao kad sam imala 83 godine, osetila sam još nešto. Mislila sam da je to dete tog istog zuba jer su bili blizu. Bolelo me, pa sam otišla zubaru. Rekla mi je da je to sasvim novi zub. Dirala ga je pincetom i kleštima i pitala da li me boli. Bolelo me, pa je zaključila da mi je izbio već kvaran. Dodala je da će ga pokušati da ga spasi, pa sam joj rekla: "Ako morete, spasite ga da ga u zemlju ponesem". Jer ja sam stara i neću još dugo. Poslala me na snimanje, rendgen i sve. Tek na snimku videli smo da mi niče još jedan zub, gore desno. On je još mali, ali se dobro vidi na slici. I šta ću ja sad kad već protezu nosim?! Valjda me neće žuljati pa da ga moram da ga vadim. Svi se čude što su zubi počeli da mi niču ovako staroj - kaže.


Njena zubarka Lovorka Pedišić Oleksa potvrdila je da su Stoji sa 87 godina nikla dva zuba.


- Reč je o dve novonikle osmice gore. Zametak je verovatno postojao odavno, ali nisu dosad nikle. To je vrlo retko i neobično u tim godinama i nisam se nikad pre srela sa takvim slučajem, a 10 godina radim kao stomatolog. Verovatno je bio nekakav stres koji je učinio da zubi počnu da rastu - rekla je Oleksa.


Novinari su pitali Stoju da li joj se u poslednje vreme dogodilo nešto što je moglo da je uzdrma toliko da joj niknu zubi, a ona je kao iz topa ispalila da je sa 85 godina preživela udar groma. Zubarka je rekla da ne može da tvrdi da su vremešnoj pacijentkinji zadnji zubi nikli jer ju je pogodio grom, ali da je i to moguće.


- To je bilo pre dve godine. Brala sam špargle. Požurila sam kući i ispred ulaza izula čizme. Ušla sam u kuću i ruke pružila van sagnuvši se da uzmem čizme. Udario me je grom i pogodio samo u ruke. Jako me je streslo. Odvezli su me doktoru, a on mi je rekao da me udario celu. Ali dva meseca ništa me nije bolelo i sve je bilo u redu. Ali nakon toga ruke su mi se zgrčile, a bolovi su bili prejaki. Završila sam u stacionaru u Rijeci - kaže Stana, koja živi sama i još uvek kuva, pere garderobu i cepa drva.


Kaže da joj stresa u životu nije nedostajalo, niti ju je život mazio. Imala je tri muža, izgubila dvoje dece i bila na šest operacija.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online