Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.11.2013.
05:45
M. Stanimirović A

Bojana Danilović, "naopaka" devojka

Bojana Danilović čita, piše i crta naopako, puzala je unazad, prohodala je unazad, a zahvaljujući neurologu Danici Mijović bila je 2003. i 2010. na ispitivanjima u Americi.

 

Mnogi od nas svet u kome živimo, u kome zlo pobeđuje dobro, nepravda lomi pravdu, laž satire istinu, nesposobni sapliću sposobne, doživljava na svoj način u zavisnosti od obrazovanja, morala, savesti, vaspitanja... jedino ga dvadesetosmogodišnja Užičanka Bojana Danilović vidi na svoj, jedinstven i možda pravi način - obrnuto i naopačke, jer ovaj svet je odavno poludeo.

Bojana je medicinski fenomen i za njen, za nju sasvim normalan pogled na svet, a za sve nas obrnut, zainteresovani su najveći svetski stručnjaci, čak i mnogi nobelovci, koji su se okupili oko neurologa Danice Mijović, rođene Beograđanke, koja je studirala u Americi i tu ostala. Kad poželi da pročita knjigu ili novine Bojana ih okrene za 180 stepeni, a isto to radi i kad hoće nešto da napiše. Piše iz donjeg desnog ugla nalevo ka vrhu papira.

Telefon naopačke dok kuca poruku

 - Kod mene je od rođenja krenulo naopako. Iz majčinog stomaka umesto glave prvo su izašle noge. Rođena sam kad je majka bila u osmom mesecu trudnoće. Porođaj je bio težak, jedva smo majka i ja ostale žive. Majci su rekli da ću imati problema sa kukovima i da neću noći da hodam. Puzala sam unazad, hodala sam unazad. Tek u trećoj godini sam prohodala. Do trećeg razreda osnovne škole nisam pisala normalno. Jedan dan sam vežbala u sobi i počela sam da pišem s desna na levo i odozdo na gore. Učiteljica i majka su to pokušale da isprave, ali nisu uspele i ja sam tako nastavila da pišem. Isti problem je bio i sa čitanjem i crtanjem. Naopako pišem i crtam. Zbog mene je majka napustila posao - priča Bojana.


Dijagnoze psihijatra

Deca su joj dala nadimak Naopaka Bojana i tako je i danas zovu, a imala je problema i sa nastavnicima i profesorima.


- Pravili su mi probleme u osnovnoj i srednjoj školi, jer su nastavnici mislili da hoću da skrenem pažnju na sebe. Slali su me kod psihologa i psihijatara. Oni su mislili da sam ljubomorna na mlađu sestru pa sam se nagutala lekova bez potrebe, jer su mi lekari davali bezvezne dijagnoze.


Posle jednog teksta u novinama dobila je poziv od neurologa Danice Mijović da otputuje u Boston.


 

- Bila sam u Americi 2003. i u oktobru 2010. godine na ispitivanju. Doktorka Dragica i njen suprug ukazali su mi neizrecivo gostoprimstvo. Brinuli su o meni kao o svojoj ćerki. Vodili su me na Harvard i na MIT univerzitet. Vrlo sam im zahvalna - kaže Bojana.


Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusetsa i sa Harvarda njeno stanje su opisali kao "fenomen prostorne orijentacije".


- Rekli su mi da su videli slučajeve ljudi koji pišu onako kako ja vidim stvari, ali da nikad nisu videli slučaj poput mog - kaže Bojana Danilović.

Dijagnoza još nije uspostavljena, Bojana je sa znatiželjom očekuje, a postoji mogućnost da opet otputuje u Boston.

- Sarađujemo i dalje. Između 2003. i 2010. godine doktorka Dragica je dolazila u Beograd gde su me pregledali u bolnici "Sveti Sava" i u bolnici "Sveti Vid". Rekli su mi da imam drugačiju percepciju.


Nikad za volanom


Doktorka Dragica je 2011. godine poslala pismo sa preporukom gradonačelniku Užica i Bojana je u septembru 2011. počela da radi u Gradskoj upravi.


- Izuzetno sam zahvalna bivšem gradonačelniku Jovanu Markoviću što me je primio na posao, jer je u današnje vreme velika nezaposlenost. Zahvalna sam i sadašnjem gradonačelniku Saši Miloševiću što mi je produžio rad na određeno vreme. Sada radim u nabavci i u manjem kontaktu sam sa strankama.


Bojana je u početku radila na overi dokumenata i tu je imala problema.


 

- Prijavljivale su me stranke kod načelnika Petra Vujadinovića da namerno okrećem dokumenta, ali on mi nikada nije uputio ružnu reč ni prekor.


Završila je Višu školu, po obrazovanju je menadžer i omiljena je među kolegama u Gradskoj kući. I kada piše SMS poruke ekran je dole, a tipke su gore.


- Imam problema u snalaženju u prostoru. Zato mi nisu preporučili da polažem vozački ispit. Ne idem sama naročito na mesta na kojima nisam bila ranije.


Bojana je tiha, smerna i lepo vaspitana. Na naše pitanje da li bi nam ispričala neku anegdotu, stidljivo je odgovorila:


- U kafiću sam sedela sa drugaricama i priđu nam momci i kažu da sam naopako okrenula novine koje sam čitala. Posle toga pozovu konobara i naruče piće za "naopake devojke".
 

Medijska slika


- Jedan užički novinar je napisao da imam izvrnut mozak, da imam televizor koji je okrenut naopako. Napisao je niz gluposti. To me je strašno pogodilo, patila sam zbog toga i u jednom trenutku sam htela da ga tužim, ali sam odustala od te namere - kaže Bojana.


Kupovina na svoj način


- Imala sam 9, 10 godina kada me je majka poslala da kupim 200 grama kafe i 500 grama keksa. Kupila sam obrnuto. Posle toga majka mi je zapisivala šta treba da kupim da ne bih slučajno pogrešila. Meni je moja kupovina bila sasvim uobičajena.

 

Rotiranje monitora


Koleginica Jelena Marković, inženjer sistema i baze podataka Gradske uprave Užice uspela je da rotira ekran Bojaninog računara za 180 stepeni i omogući joj da lakše radi. Tako danas Bojana radi na monitoru koji je postavljen naglavačke, a i tastatura je okrenuta naopako. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 06:20
Fino od vlasti iz grada da su joj izashli u susret.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online