Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 03.11.2013.
08:49
telegraf.rs A

Volt Dizni je bio nacista i fašista?

Najpoznatiji fašista na svetu bio je Benito Musolini, koji je osnovao pokret u Italiji, ali malo ko zna da je i čuveni stvaralac animiranih filmova Volt Dizni bio jedan od pristalica ove ideologije.

Paja Patak kao nacistički vojnik u Diznijevom crtanom filmu
 

Jedna od najmisterioznijih optužbi upućenih Dizniju je da je bio tajni nacista. Najbolji dokaz je možda pogrešno protumačen kratki film “Firerovo lice” iz 1943, u kojem je Donald u nacističkoj uniformi, sa svatikama i ostalim elementima ove ideologije. Ali, na kraju crtaća se saznaje da je sve to bila noćna mora.


Takođe, u manje poznatom crtanom filmu iz 1923. “Vajvard Kanari”, Miki pali cigaretu s upljačem koji ima svastiku sa strane.

Udruženje nemačkih imigranata u Americi osnovano početkom tridesetih godina imalo je pronacističku notu. Animator iz Diznija, Art Babit, izjavio je da je njegov šef imao jak interes ka ovom udruženju, ako ne i potpuno saosećanje.

Tada su se održavali nacistički otvoreni sastanci i svako je mogao da prisustvuje. U više navrata je viđen i Dizni s advokatom i mnogim drugim istaknutim holivudskim nacistima.

Iako se ne može prepisati pristrasnost samog Diznija, animatori su stavljali Jevreje u svoje animacije i on je odobravao svaku scenu koju su napravili. U jednoj sceni originalne verzije "Tri praseta", zli vuk dolazi do vrata obučen kao tipičan jevrejski prodavac. Scena je promenjena nakon žalbe jevrejske grupe. Ipak, u drugom crtaću je Miki Maus obučen kao Jevrejin, čak je i igrao kao oni. 

Može sve ako kompanija profitira

Nemačka režiserka Leni Rifenštal, čiji su dokumentarci sredinom tridesetih pomogli da se nacizam popularizuje, kaže da je pokušavala da nađe posao u svakom studiju u Holivudu. Nijedan njen film nisu hteli da prikažu.

Otišla je do producentske kuće Volta Diznija, koji joj je rekao da se divi njenom radu i da će, ako je bude zaposlio, narušiti ugled koji je godinama stvarao.

Inače, činilo se da Dizni nema čvrste političe stavove. Njegova politika je bila svaka koja bi pomogla da njegov studio nastavi s radom. Moguće i da je njegovo interesovanje za Udruženje Nemaca bio poslovni potez, kako bi distrubuirao filmove na njihovo tržište.

S druge strane, bilo je dosta antisemistskih “osećanja” u studijima Diznija.

Volt Dizni

Dizni je imao iskrene stavove o nekim pitanjanjima: bio je antikomunista i imao je sumnjičav stav prema sindikatima, kao i ostali šefovi u Holivudu. Kada je izbio štrajk radnika kompanije Dizni, izjavio je da je protest “zavera komunizma koji je u razvoju u Americi”.

Spor se završio s gorkim ukusom u ustima i učvrstio je njegove konzervativne i antikomunističke stavove. Bio je čak pozvan kao “prijateljski” svedok komiteta “Neameričke aktivnosti”, gde je otkrio imena osumnjičenih komunista Holivuda.

Pogledajte crtani film s nacističkom konotacijom:

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.11.2013. 10:09
Čitao sam negdje o Dizniju kao obožavatelju Hitlera.
Nedelja 03.11.2013. 11:50
U SAD ali i vecem delu sveta bilo je mnogo hitlerovih obozavalaca pre pocetka rata. Medjutim, stoji zanimljiva prica vezana za starog Volta a to je njegovo ucesce u pravljenju oruzja za masovno unistenje. Dizni je u ta vremena bio najveci animator u Americi i tesno je saradjivao sa vladom u pravljenju animacija ali i tehnickih nacrta za strateske bombardere. Kao vrlo mocan i uticajan covek zalagao se za letece tvrdjave iz vise razloga a najvazniji su bili ti sto su one na tim visinama bile tesko oborive i zato sto piloti koji su izbacivali tone smrtonosnih bombi bili previse daleko da vide hiljade ubijenih zena i dece ispod sebe. Interesantan deo zivota najpoznatijeg tvorca crtaca na svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online