Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.10.2013.
21:45
telegraf.rs A

Hitler podmornicom pobegao u Argentinu?

U samo predvečerje Drugog svetskog rata u Berlinu više niko nije mislio da će nacisti odneti pobedu. Na svakoj ulici buktali su požari, a ruski artiljerci približavali su se centru Trećeg rajha. Za to vreme duboko u tami svoj bunkera krio se Adolf Hitler, koji je sudeći po autorima knjige “Sivi Vuk: Bekstvo Adolfa Hitlera” čekao trenutak za beg iz Nemačke.

Kada je Firer postao svestan poraza i činjenice da je njegova jaka armija postojala više u sećanjima nego u ljudstvu i čeliku, ostale su mu tri opcije. Mogao je da dozvoli sebi da padne u ruke Rusa, ali to poniženje bi bilo nezamislivo. Mogao je da se ubije, ali ko bi mogao da ga zameni onda? Četvrti rajh bi mogao ozbiljno da se razvije, a ko bi ga onda vodio? Ostala mu je samo jedna opcija – bekstvo.

Kako je Hitler pobegao

Hajnrih Muler je isplanirao sve, do poslednjeg detalja. On je čak mislio i o tome koje će odelo nositi Eva Braun i Hitler dok budu prolazili pored svojih mrtvih dublera. Kad je došlo vreme, Hitler je postupio po dogovoru, zajedno sa Evom i njenim zetom Hermanom Fegelejnom uspeli su da pobegnu do centra Berlina, gde ih je čekao avion kojim je upravljao kapetan Piter Baumgart, iskusni pilot. Za samo nekoliko minuta našli su se u vazduhu, a Hitler nije želeo da pogleda ka razorenom Berlinu i suoči se sa haosom koji je ostavio za sobom. Išao je u novi život – u Argentinu. Hitlera je čekao dug put, on je prvo sleteo u Dansku, odakle je odleteo u Španiju, u kojoj ga je general Franko snabdeo potrepštinama nakon čega je nastavio put do Kanarskih ostrva.

Odatle Firer je do obala Argentine došao podmornicom, koja se iskrcala u malu luku 300 kilometara od Buenos Ajresa. Hitler, prema navodima, nikad više nije otišao iz Argentine. Iako su njegovi snovi o Četvrtom rajhu ostali neostvareni, uspeo je da provede miran ostatak života pored žene i dve ćerke. Preminuo je posle 17 godina skrivanja 13. februara 1962. godine u 73. godini. Mnogima ova priča zvuči potpuno nestvarno i izmišljeno, međutim, postoje i oni koji u nju potpuno veruju.

Teorija o Hitlerovom bekstvu iz bunkera decenijama okupira pažnju teoretičara zavere. Knjiga “Sivi vuk: Bekstvo Adolfa Hitlera” britanskih autora Džerarda Vilijamsa i Sajmona Dunstana ponovo je bacila svetlo na priču o mirnim poslednjim godinama Firera provedenim u Argentini

Međutim, argentinski novinar Abel Basti tvrdi da su mu britanski pisci prisvojili teoriju i sada traži kompenzaciju. Vilijamson i Dunstan oštro su odbacili optužbe. I dok se tri autora trvu oko ovih navoda, širem auditorijumu sve to izgleda kao farsa.

Teorije zavere

Po završetku rata postojalo je mnogo teorija o Hitlerovoj sudbini, a većina je tvrdila da je Firer pobegao, problem je bio u činjenici da dokaza za te tvrdnje nije bilo.

Rusi su u blizini Firerovog bunkera našli deliće lobanje za koje se verovalo da pripadaju Hitleru, međutim, DNK testiranje kostiju 2009. godine otkrilo je da se radi o delovima ženske lobanje.

Nakon tog saznanja počele su nove spekulacije i navodi da Hitler nije umro u bunkeru.

Mnoge zemlje imale su svoje interpretacije života nekadašnjeg nemačkog vođe. I dok su jedni mislili da se krije u pećini u Italiji, drugi su navodili da starost provodi čuvajući ovce u švajcarskim Alpima, treći da se krije na Antarktiku, a teorije su odlazile toliko daleko da je jedna čak tvrdila da je on zapravo na Marsu.

Nijedan od navoda nikad nije potvrđen, niti su postojali dokazi za neki od njih.

Danas, velika većina misli da se Hitler ubio u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. godine, što su tada potvrdili oni koji su delili sklonište sa njim.

Pročitajte sve što smo pisali o Hitleru OVDE

POVEZANE VESTI

Sreda 30.10.2013. 09:46
Не сумњам јер није био толико блесав да се убије а има где и од чега да живи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online