Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.10.2013.
10:54
Vesti A

Zmajevi vole device

Srbi su od davnina verovali u zmajeve, koji su najpre bili samo ogromne krilate zmije, o čemu govori i poreklo njihovog imena. Veruje se da obična zmija može da postane zmaj ukoliko je čovečje oko nije videlo devet godina, ali se od zmije razlikuje ne samo po krilima, nego i po tome što može da bljuje vatru iz usta ili iz samog tela.

Zmajevi mogu da budu i ognjeni ljudi, pa je tako i jedan stvarni srpski junak despot Vuk Grgurović Branković, unuk poslednjeg vladajućeg despota Đurđa od Smedereva, u narodu dobio nadimak Zmaj Ognjeni Vuk. Veruje se da zmajevi mogu da se pojavljuju i kao ognjena tela, tako da Srbi, kao i Česi i Nemci, veruju da su meteori i zvezde padalice zapravo ovi demoni.


Zmajevo objavljivanje je teško izdržati: prate ga snažna svetlost, grmljavina, sevanje, tutnjava, zemljotres i vrlo jak vetar. Od njegove rike trese se zemlja, kao u čuvenoj narodnoj pripoveci "Baš čelik". Gromovi najjače biju kada se zmajevi sastaju sa vilama. Pun vatre i sa sposobnošću da leti, zmaj može da bude veoma opasan. Kad poželi da sleti, pada u jezero. Inače, ako bi pao na suvo kopno, "cio bi se svijet od njega uždio". Zato tamo gde zmaj padne nastaje suša i usevi propadaju, pa se zmaj progoni magijom.


Zmaj kao i njegova rođaka aždaja živi u velikim vodama. Najviše voli jezera, ali može da se nastani i u pećinama i jazbinama. Odgovaraju mu nepristupačne planine, ili još pre, "čardak ni na nebu ni na zemlji", u oblacima. Baš na takvom mestu živi soko koji se pretvara u mladića, u narodnoj pesmi "Dijete Jovan i ćerka cara Stefana". Soko je zapravo zmaj, što dokazuje način na koji se pojavljuje: "Sva se kula iz temelja ljulja, od sokola svjetlost udarila". Odatle se vidi i da je zmajev najpoznatiji stan na Balkanu vrh planine Jastrebac.


Zmaj je veliki ljubavnik. On dolazi "čistim ženama i devojkama", što znači, ženama udatim ali čestitim, ili devicama, grabi ih i odvodi u svoje stanište. Naročito rado bira careve kćeri, i u tome je rođak starogrčkim bogovima. 

Ženska čistota je zakon u religijama kada je reč o supruzi ili dragani bogova. Otuda je i propis u Srpskog pravoslavnoj crkvi da sveštenik sme da se oženi samo devojkom, a ne raspuštenicom ili udovicom, a da u slučaju brakolomstva mora da zatraži razvod braka.

Zmajeva otmica je iz predanja ušla i u narodni život, pa je u južnoj Srbiji dugo važio običaj da nevesta uoči venčanja mora da spava između majke i posestrime, da je ne bi odneo zmaj

Subota 26.10.2013. 11:47
Zmaj je u Srpskoj mitologiji, simbol jedinstva Neba i Zemlje... kao "zmija koja ima krila"... (zmija = Zemlja; krila = Nebo) ... Pošto su Srbi, pre Hrista, poštovali Bogove Zemlje i Neba... kao drevni narod... al' to ne napisaste.. Takođe ne rekoste, da je ta simbolika za Srbe značila da su oni posrednici u tome svemu... Čak je i veliki Tesla pisao i pričao o tome... i to ne napisaste.. Al' eto - ima neko ko pamti...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online