Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.10.2013.
12:23
zena.hr A

Spasite brak nakon preljube

Mnogi muževi i žene prolaze kroz bračne krize nakon što se u njihovom braku dogodila nevera. Čak i ako odluče da ostanu zajedno, pred njima su brojni problemi i prepreke s kojima se moraju suočiti.

Nije lako preći preko preljube, ali je moguće
 

U goroj poziciji, sigurno se nalazi osoba koja je prevarena. Javljaju se brojna osećanja, od ljutnje koja može biti ponekad i neizmerno jaka, do mere da zasenjuje sve ostale osećaje pa i zdravi razum, do osećaja izdanosti, razočaranja u osobu koja je prevarila, pa sve do suočavanja s činjenicom da brak, ako i prebrode krizu, više nikada neće biti isti. Niko više u toj vezi neće biti isti!

Na žalost, to su činjenice koje će dugo narušavati odnos i brak.

Sve je srušeno

Osoba koja je prevarena je ranjiva posebno u prvim trenucima nakon izbijanja krize, a na određeni način je šokirana tim saznanjem. Takođe, samopouzdanje osobe koja je prevarena je narušeno do temelja.Osoba koja je do trenutka kada je saznala da je prevarena, živela u uverenju da je sve u redu u njenom braku, koja je imala poverenja u osobu s kojom je u braku, što se između ostalog odnosilo i na bračnu vernost, mogu vrlo lako klonuti na kompletnom emocionalnom aspektu, posebno ako su i pre bile ranjivije i osetljivije.

Prevarene osobe počinju da sumnjaju u sve i svakoga, pitaju se šta su one učinile da su podstakle partnera na varanje, šta ta druga osoba s kojom je partner bio ima a ona nema, i uopšte koji je razlog za varanje bio. Tu nije kraj. Osećaj gubitke kontrole nad životom, vezom s partnerom i sve druge emocije ulaze u sve pore života iz čega se teško othrvati.

Naravno, nakon svih ovih nabrojanih problema, teško je pomisliti da postoji nada za spas braka. Ipak, ona postoji! Voleli bismo da možemo da kažemo da ljubav pobeđuje sve, ali svi znamo da to nije tako. Ono na čemu prevarene osobe moraju da rade, osim na uspostavljanju pozitivnih emocionalnih veza s partnerom, je ponovno građenje svog samopouzdanja, kao i građenju mogućnosti ponovnog donošenja racionalnih odluka, kako bi mogli lakše promeniti život i brak na bolje.

Oni su prevarili, a ne vi!

Verujemo da su se mnoge prevarene osobe našle u situaciji kada su im partneri koji su prevarili pokušali tu indirektnu krivicu nevernosti da svale na njih. Na primer, "Ti si me prisilila da odem s nekom drugom u krevet, jer ti nisi htela" ili "Ti uvek prigovaraš i nikad nemaš vremena za mene, pa sam potražio utehu u drugoj" i ostali bedni pokušaji vađenja.

Prevarene osobe moraju bez obzira na sve biti svesne da su one prevarene i definitivno nisu naterale svoje partnere/partnerke da počine preljubu, bez obzira na eventualne probleme u braku. To je isto kao da osoba koju je prestala da se drogira, ponovo počne "jer joj droga bila ponuđena". Možda je bila ponuđena, ali što je prihvatila? Možda je osoba koja je prevarila imala svoje razloge zbog čega je to učinila, ali niko drugi nije odgovoran za njene postupke.

Potražite pomoć

Potrebno je potražiti pomoć bilo psihologa, bilo psihijatra ili drugih stručnih osoba koje mogu pomoći u spašavanju braka. To može učiniti bračni par zajednički ili svaki zasebno, barem u početku. Stručna pomoć i razgovor s osobom koja nije niti na koji način upletena u bračne probleme može pomoći u njihovom rešavanju. Porodica i prijatelji najčešće ne mogu biti objektivni, što ne znači da ne mogu biti potpora.

Uteha

Prevarene osobe moraju da nauče da ponovo prihvate utehu od partnera koji ih je prevario. To je veliki i prvi korak ka ponovnom zbližavanju i uspostavljanju normalnih odnosa. Iako prevara boli, ona nije kraj sveta, a verovatno i nije nešto neoprostivo.

Svaka osoba u tim trenucima mora znati da pronađe svoju svetlu tačku, nešto što ih ispunjava i raduje. Potrebno je ostati produktivan i ne odustajati od lepih navika i hobija. Život ide dalje i bol će s vremenom postajati sve manja posebno ako se oba partnera potrude da veza uspe.

I najbitnije za kraj - opraštenje! To znači da jednog dana kad oproste, nema ponovnog vraćanja na stare grehe i "nabijanja na nos"! Npr, da svaki put kada izbije svađa, prevarena osoba spominje preljubu i slično. Oba bračna para moraju da okrenu novi čisti list u svom životu i braku.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.10.2013. 13:02
Како после прељубе, која је грех, веровати мужу/жени? Не бих могла прећи преко лажи, увек бих сумњала да ли ће се поновити.
Sreda 09.10.2013. 13:33
Ко једном превари и направи прељубу, урадит ће то и поново.... Једном напрсла ваза (брак) може да се залијепи...али напрслина остаје заувијек !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online