Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 01.08.2013.
14:27
tportal, Vestionline A

Umreš danas, ožive te sutra!

Vraćanje mrtvih u život više neće biti samo filmska iluzija već medicinska stvarnost! Dobro ste pročitali - lekari će uskoro moći da ožive bolesnika čak i 24 sata nakon smrti! Tako bar tvrdi doktor Sem Parnia, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za oživljavanje i vođa istraživanja procesa oživljavanja iz Stoni Bruk Medicinskog univerziteta u Njujorku.

Lekari bi mogli da spasu mnoge ljude kada bi samo bolje primenili postojeće znanje o prestanku rada srca (Foto: Ilustracija)
 

Za nemački Špigl, Parnia je ponovio svoje uverenje koje je predstavio u novoj knjizi "Erasing Death", da bi lekari mogli da spasu mnoge ljude kada bi samo bolje primenili postojeće znanje o prestanku rada srca.

Već danas, tvrdi Parnia, možemo da oživimo ljude jedan, možda i dva sata, a ponekad i duže, nakon što srce prestane da kuca. U budućnosti, uz pomoć određenih lekova, proces odumiranja stanica u mozgu i drugim organima moći će da se još više uspori pa je moguće da će lekari kroz 20-ak godina moći da ožive umrle

Savet šta uraditi kada osoba doživi srčani udar: prvo treba nazvati 112, a potom pacijenta pokriti vrećicama smrznutog povrća kako bi se zaštitio mozak dok ne stigne hitna pomoć.

12 ili čak 24 sata nakon smrti.

- Možete to zvati i vaskrsnućem ako želite. Ja to zovem umećem oživljavanja, rekao je Parnia.

Koga ne mogu oživeti?

Prema Parniji, jedino je nemoguće oživeti one koji boluju od teških neizlečivih bolesti, a srčani udar, baš kao i gubitak velikih količina krvi, danas se mogu izlečiti.

Za ovako smele tvrdnje ima i prilično jake argumente. Prosečna uspešnost oživljavanja obolelih od prestanka rada srca u SAD-u je 18 posto, a u Velikoj Britaniji 16 posto. Ipak, u bolnici u kojoj on radi ta statistika je znatno bolja - u jednom trenutku dostigla je čak 38 posto.

"Spasili bismo Gandolfinija"

 

On smatra da bi i Džejms Gandolfini, glavni glumac u serijalu Sopranos koji je nedavno umro u Rimu, možda preživeo da je srčani udar kojim slučajem doživeo u Njujorku.

- Mi bismo ga ohladili i napumpali kiseonik u tkiva što bi sprečilo odumiranje, rekao je pojasnivši da bi u stanju kliničke smrti glumac dobio dovoljno vremena da kardiolozi reše problem – nađu ugrušak, uklone ga, ugrade mu premosnicu i pokrenu srce.

Četvrtak 01.08.2013. 15:08
Mogli ste makar da promenite broj koji treba pozvati kada neko dobije srcani udar. Nije 112 nego 194.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online