Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 24.07.2013.
19:11
telegraf.rs, b92.net A

CNN: Tito bio diktator kao Hitler, Staljin i Musolini!

Od Titovog bunkera za beg od nuklearnog napada preko Staljinovog letnjikovca do Musolinijevih vila, zdanja koja su pripadala autokratskim vladarima tokom vremena su postala popularne turističke atrakcije, piše CNN.

Nekadašnji predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito
 

- Da li je obilazak ovakvih mesta povezan sa poštovanjem diktatora ili je to još jedna istorijska lekcija? Ili služi tome da se oda počast žrtvama koje su stradale pod tim režimom? – piše Dejvid Vajtli.

On je na listu uvrstio Titov nuklearni bunker smešten u Konjicu u Bosni i Hercegovini, koji je 2011. godine otvoren za javnost. Isprepletani lavirinti i kancelarije, kao i ništa manje luksuzne prostorije za svakodnevni život, bile su tajna sve do početka devedesetih, da bi pre dve godine postale izlagački prostor za umetnike.

Na Vajtlijevoj listi našlo se i pomenuto alspko zdanje “Orlovo gnezdo” (Kehlsteinhaus) u kojem je Hitler kovao svoje planove tokom Drugog svetskog rata, ali i “Vučja jazbina” (Wolfsschanze) u Poljskoj, jedno od prvih Hitlerovih uporišta na Istočnom frontu.

Svoje mesto na listi je našao i ruski grad Soči smešten na obali Crnog mora, u kom će 2014. godine biti organizovane Zimske olimpijske igre. Upravo je u tom gradu bila smeštena Staljinova letnja rezidencija. Soči je bio Staljinovo omiljeno mesto za beg iz Moskve, a toliko je vodio računa o njegovom uređenju da je zahtevao da se palme u Soči donesu iz Kalifornije.

Predstavnike na listi imaju i Italija, Francuska i Španija. Jedna od posećenijih “tačaka” u Rimu je vila Torlonija (Villa Torlonia), neoklasična rezidencija Benita Musolinija u kojoj je živeo od 1925. do 1943. godine.

Španska prestonica Madrid može da se “pohvali” sličnim turističkim magnetom, kraljevskom palatom El Pardo (Palacio Real del Pardo) koja je predstavljala uporište Franka i njegove diktature.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.07.2013. 19:47
Šta drugo očekivati kad se zna odakle je poreklom.
Sreda 24.07.2013. 20:18
SVAKAKO INACE NE BI DANAS OVO ZLO KRCKALO TITO JE ISPUNIO DJAVOLOV ZAHTEV - VRLO SPRETNO SA LOSIM POZNAVANJEM NASEG JEZIKA OD UVEK SE TU RADI O VECOJ RASI KOJA MORA DA ZAVODI I UNISTAVA RAJUL TO JE TEMELJNI ZADATAK DJAVOLA CIJI JE SLUGA BIO I TAJ TITO
Sreda 24.07.2013. 20:12
Normalno,od iste su sorte!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online