Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.07.2013.
21:45
b92.net A

Izumi koji su promenili svet

Vest o smrti tvorca kompjuterskog miša i prvih verzija elektronske pošte (e-mail), kao i programa za obradu teksta i interneta, inženjera Daga Engelbarta,podstakla je brojne redakcije specijalizovanih sajtova da podsete na izume bez kojih naš svet ne bi ovako izgledao.

Za mnoge izume se ne zna kada su i kako nastali, na primer sijalica na čijem pronalasku se radilo decenijama.

1. Proučavanje bakterija

Foto: Ilustracija

Disciplina biologije koja se bavi proučavanjem bakterija, organizama koji se ne mogu videti golim okom, počela je da se razvija tokom 20. veka, a objedinjuje biologiju i inženjerske nauke. Vrše se eksperimenti kako bi se stvorile bakterije koje će eksplodiranjem u sudaru sa virusima uništavati patogena tela.


2. Svetska globalna mreža

Foto: Ilustracija

Imenica koja se češće koristi za ovaj izum je – veb (web). Izumitelji su Englez ser Tim Berners Li i Belgijanac Robert Kaj, naučnici Cerna. Mnogi veb pogrešno doživljavaju kao sinonim za internet. Veb je, u stvari, samo jedna od usluga virtuelnog sveta interneta.


3. Avion

Foto: Ilustracija

Vilbur Rajt i njegov četiri godine mlađi brat Orvit zaslužni su što se tmurnog decembarskog dana 1903. ostvario vekovni, ikarovski san čoveka – da se poput ptice vine nebu pod oblake. Braća su priznata kao prvi konstruktori modernih aviona i piloti prvog leta na motornoj letelici.


4. Tranzistor

Foto: Ilustracija

U laboratoriji Aleksandra Bela – trojac: Vilijam Šokli, Džon Bardin i Valter Bretejn, u godinama posle Drugog svetskog rata, intenzivno su radili na poluprovodnicima i tranzistorskom efektu. Za pronalazak bipolarnog tranzistora i poluprovodnika 1956. nagrađeni su Nobelovom nagradom.


5. Sijalica

Foto: Ilustracija

Pre Tomasa Edisona na desetine naučnika je radilo na pronalasku predmeta koji će emitovati svetlost. Početkom 19. veka Hamfri Dejv je proizveo prvo svetlo od usijanog tela tako što je zagrevao komad platine. Pronalazak sijalice pripisuje se Edisonu koji je otkupio i pospešio patent istraživača Henrija Vudvorda i Metjua Evansa.


6. Antibiotik

Foto: Ilustracija

Tek u 20. veku čovečanstvo je dobilo priliku da bolje zaštiti svoje zdravlje. Zahvaljujući istraživanjima Francuza Ernesta Dišena, doktora sa Kostarike Pikada Tvajta, Škota Aleksandra Fleminga koji je 1928. pronašao penicilin, i naposletku Australijanca Hauarda Florija, čovečanstvo je počelo da se leči – antibioticima.


7. Morzeova azbuka

Foto: Ilustracija

Iako je studirao hemiju i filozofiju, Semjuel Finli Briz Morze mesto u svetu veličanstvenih naučnika izborio je pronalaskom telegrafske metode prenosa poruka na daljinu. Njom je svako slovo zamenjeno kratkim, dugim ili kombinovanim zvučnim signalom.


8. Papir

Foto: Ilustracija

Izumitelji papira su živeli kao podanici na dvoru dinastije Vu u periodu od 140. do 80. godine pre naše ere. Prva receptura se bazirala na bambusu i tkaninama rastopljenim u vodi. Tajna pravljenja papira je dugo čuvana. Preko Bliskog istoka papir je prvo stigao do Turske, a kasnije, tokom 13. veka, i do centra Evrope.


9. Kompas

Foto: Ilustracija

Ovo je izum čiji su koreni takođe sa Dalekog istoka. Procenjuje se da je nastao tokom vladavine dinastije Han koja je četiri veka vladala tim prostorom, i po moći i, što je važnije, istorijskoj zaostavštini, bila jedna od najuticajnijih.


 

10. Točak

Foto: Ilustracija

Izum najbliži rešenju za zadovoljenje večne ljudske želje da kreira perpetuum mobile. Prema tvrdnjama naučnika, točak (p)okreće civilizaciju još od petog milenijuma pre naše ere i smatra se da mu je prvi zadatak bio da pokrene grnčarska kola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online