Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 08.06.2013.
16:55
Telegraf A

Tuzlak govori 73 jezika, čak i izumrle

Muhamed Mešić iz Tuzle tečno govori 12 jezika, a sporazumeva se na još 61 jezika sveta uključujući hebrejski, japanski i urdu, a radio je i kao lični savetnik predsednika Makedonije i savetnik gradonačelnika Tuzle

Za Ginisovu knjigu rekorda: Govori 73 jezika
 

Ovaj jezički genije ima 29 godina i govori više od 70 jezika sveta – od hebrejskog do jidiša, od baskijskog do kinjarvanda, a jezike kao što su engleski, nemački, grčki ili turski savladao je još kao dete. Rođen je u Tuzli 1984, a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.
 

Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, kao vođa projekata "Brainswork grupe", projekt menadžer "British Councila", lični savetnik predsednika Makedonije Ivanova i savetnik gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Ovaj, po svemu poseban, mladić trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gde vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji.
 

Za vreme rata u Tuzli je sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i, iz dečije radoznalosti, "pokupio" je nekoliko reči na švedskom, urdu i norveškom. Jezike je najviše učio kroz situacije asimilacije, a jedini koji je učio na kursu bio je znakovni jezik. Rano je počeo da čita i piše, a kao još malom dečaku bilo mu je prirodnije da piše s desna na levo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas beleške na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.
 

Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku sveta.

 

- Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, italijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro – rekao je Muhamed.
 

Jezik je Muhamedu uvek bio način da bliže upozna ljude iz raznih krajeva sveta.


- Valjda to ima veze i sa detinjstvom u ratu. Tada mi je ostala želja da upoznam što više mogu. Mali je ovaj svet i jako puno je toga što bi se moglo i moralo videti. Tako sam shvatio da ljude treba uvek pokušati razumeti bez prevoda, priče koje ljudi imaju, njihovu istoriju i kulturu razumeti i ispričati bez prevoda – kazao je ovaj posebni momak, dodavši kako mu je poznavanje raznih jezika veoma pomoglo u poslu, ali i prilikom putovanja po svetu.
 

Širom sveta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji "zezaju" da poznaje "samo" 73 od toliko jezika u "božijoj bašti". Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči.
 

Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, a kako su ga u vreme početka studiranja privlačile nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, najbliža mesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč. Univerzitet u Beču je veći i stariji, pa se odlučio da upravo tamo studira. Muhamed ima priliku da na svojim čestim putovanjima po Evropi i svetu sretne mlade Bosance i Hercegovce kod kojih, kako kaže, vidi želju da učine nešto za svoju zemlju.

POVEZANE VESTI

Subota 08.06.2013. 18:29
Neki "klik" u glavi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online