Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.06.2013.
10:39
Poslovni.hr A

Kolege: Da li ste kontrol frik, saboter, sveznalica ili tračara

Sa kolegama svakodnevno provodimo mnogo više vremena nego sa prijateljima, pa čak i članovima porodice (o familiji da ne pričamo). S nekima se zbližimo toliko da nam postanu prijatelji, s nekima odemo na kafu posle posla, neke ne možemo očima da vidimo, a najgori su oni koji zabadaju "nož u leđa" uz jutarnju kafu. Biznis insajder je predstavio šest tipova kancelarijskih sabotera, uz savete kako da ih "zaustavimo". U koju grupu spadaju vaše kolege?

Sa kolegama svakodnevno provodimo mnogo više vremena nego sa prijateljima, pa čak i članovima porodice - zato je mnogo bitno naći im "žicu"
 

Kolege “delegatori”

Ovaj kolega uvek postavlja pitanja poput, “Možeš li mi pomoći sa….” ili izgovara rečenice kao što su “Trebalo bi da ….”, a kad god je zadužen za veliki projekt, većinu posla preusmerava na druge.

Kako biste ga sprečili možete ga odbiti, ističući kako ste i sami zatrpani poslom ili se obratiti nadređenom.

Kolege “kontrol frikovi”

Vaša ideja za unapređenje poslovanja i menjanje postojećih neefikasnih rešenja može naići na otpor kolega koji ne podnose promene jer osećaju da gube kontrolu.

Uključite kolege u proces i pitajte ih za njihovo mišljenje jer tako ćete im pružiti osećaj sigurnosti i smanjiti njihovu potrebu za neprestanim kontrolisanjem.

“Sveznalice”

Uvereni su sa imaju liderske kvalitete i zato uvek prvi dolaze na posao, imaju rešenje za svaki problem i jednostavno pršte od samopouzdanja. Dajte im do znanja da cenite njihove kvalitete, ali podsetite ih na važnost timskog rada.

Kolege koje stalno odugovlače

Njihov životni moto je: “Što mogu danas, ostaviću za sutra”. Raspored im je uvek pretrpan i neprestano objašnjavaju zašto nešto nisu stigli da urade na vreme.

Možda su zaista zatrpani poslom, a možda su samo lenji. U svakom slučaju, najbolji pristup u odnosu sa njima je da budete iskreni. Kažite im da njihov potencijal ne dolazi u potpunosti do izražaja zbog učestalog kašnjenja i nepoštovanja rokova.

Kancelarijske tračare

Oni neprestano šire tračeve i time ugrožavaju zdravu atmosferu na poslu. Kako biste se izborili sa njima potrebno je da ih raskrinkate i kažete im jasno da njihovi tračevi ne utiču na vas.

Leva smetala

Uvek spremni na razgovor. Oni će vas pitati “Imaš minut vremena?” a onda vas lepo ugnjaviti narednih sat vremena. Sa njima je lako izaći na kraj, samo im kažite “ne” ili ustanite od stola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online