Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.05.2013.
14:32
B. Božin - Vesti A

Savremeni svet i njegove igračke (2): Raspeta Barbika na lomači

Najkontroveznija zgrada u Berlinu više nije aerodrom koji već decenijama nikako da bude završen, nego pink plastična kuća za Barbike postavljen u samom centru grada, na čuvenom trgu Aleksanderplac. Za jedne on predstavlja fantaziju u ružičastom, za druge propagandni hram za zaglupljivanje ženske dece. Reč je o Barbilendu, predimenzioniranoj kući za lutke ispred koje je postavljena fontana u obliku džinovske pink cipele s visokom štiklom, zaštitni znak plastičnog carstva.

Branitelji barbike
 

Dok su se unutra šetali roditelji sa decom, uživajući u glamuru u kojem živi već 54 godine stara lutka koja ne stari, s ogromnim ormanima punim svetlucavih haljina, ili kuhinjom s tri peći u kojoj Barbi sama peče mafine, napolju su protestovale feministkinje i palile plastičnu ikonu s izblajhanom dugom kosom.

Virtuelni kolači

Nema lepote bez roze kuhinjskih elemenata
 

Unutrašnjost pokretne Barbikine kuće je naizgled bezazlena: pink kuhinja, u kojoj deca na tač-skrin ekranima mogu da peku virtuelne mafine, pink klavir bez tastatura, gde se pritiskom na šarenu dugmad čuje muzika, kočije u kojima se može putovati kroz virtuelne predele, sto s olovkama, gde deca mogu da naslikaju Barbike i ukrase štrasom, a svuda naokolo su stotine Barbika, iza stakla, u vitrinama, sve sa šik haljinama, plave i supervitke.

Jedna aktivistkinja pokreta Femen popela se na fontanu-cipelu, po tradiciji razgolićenih grudi, držeći zapaljenu lutku raspetu na krstu. "Barbi nije zanimanje!" - neprekidno je ponavljala obnažena aktivistkinja, dok su ostali demonstranti vikali: "Zapalite, zapalite!", što obezbeđenje nije smatralo nimalo u skladu s temom. Ubrzo je došlo do gužve, jedna dečja kolica su prevrnuta, a starija žena je završila u bolnici.


Firma EMS entertejment, koja je smislila putujući roze tematski park na 2.500 kvadrata, i proizvođač popularne lutke Matel sigurno su drugačije zamišljali otvaranje "Barbikine kuće snova".

Organizatori su imali ideju da decu još više vežu za omiljenu igračku i usput lepo zarade (12 evra je ulaznica za decu, 15 za odrasle). Berlin je po njihovoj zamisli samo prva stanica na turneji.

Aktivistkinja pokreta Femen u žaru borbe

- Konačno se izbliza može doživeti ono što je do sada postojalo samo u lutkarskoj veličini. Planirano je da svakih 15 minuta prostor obiđe grupa od tridesetak posetilaca, a za 10 evra više devojčice mogu da se u posebnim odeljcima sa šminkom, modnim vork-šopovima i pistom pretvore u perfektnu lutkicu.

Do 25. avgusta, do kada izložba ostaje u Berlinu, računa se da će biti 140.000 posetilaca - izjavila je s puno optimizma na otvaranju portparol Matela Štefani Vegener.


Na otvaranje su došli novinari iz Poljske, Italije, Holandije, Švedske, Amerike... Svi su hteli da s lica mesta izveštavaju o neobičnim protestima.


- Ne mislite li da se kroz kuhinju, šminkanje i pevanje ovde širi pogrešna predstava o ženi? - upitao je jedan od prisutnih novinara, Mihael Košicki, portparol inicijative "Okupiraj Barbikinu kuću snova". - Barbi širi predstavu da možeš da uspeš samo ako si lep! Naravno, neko može da kaže da ima važnijih stvari nego da se demonstrira protiv Barbikine kuće, a li ovde je reč o seksističkoj propagandi, jer se popularnom lutkom-manekenkom propagiraju klišei po kojima su žene svedene samo na sopstveno telo.

Bezazlena igra

Kristof Rahofer, direktor EMS entertejment, smatra žestinu protesta potpuno neprimerenim.
- Nisam mogao da zamislim da će igranje s lutkom dovesti do takvih reakcija. Sigurno postoje veći problemi na svetu od jedne ovakve izložbe.


Operacija za rođendan

Jedno istraživanje koje je po nalogu Uneska lane uradio Univerzitet u Bilefeldu pokazalo je da se u Nemačkoj svaka druga devojčica od 15 godina oseća debelom, da 15 odsto jedanaestogodišnjakinja iza sebe ima bar jednu dijetu, kao i da bi svaka četvrta devojčica uzrasta od 11 do 17 godina za rođendan želela estetsku operaciju. Na klinikama je već bilo slučajeva devojčica starih osam godina koje pate od anoreksije. Da li je za to odgovorna jedna plastična lutka Hajdi Klum?

- U toj kući se radi samo o lepoti, kuvanju i pečenju - izjavila je Suze Bruha, koja u okviru kampanje „Pinkstinks" smatra da je glavni problem jednodimenzionalna predstava žene. - Stiče se utisak da devojke mogu da postanu ili modeli ili pop-zvezde, i ništa drugo. Ali, sigurno je da ima i onih koje su niske ili debele, pa ipak mnogo toga znaju.

Barbike možete da kupite skoro u svakoj prodavnici
 

Ova grupa se bori protiv proizvoda, reklama i marketinške strategije, koji žene svode na ograničene uloge. Članica ove kampanje Štefi Šmidel smatra da igranje devojčica sa Barbikom utiče na njihovu podsvest, što je pokazala i studija univerziteta Saseks.


- Pritisak da se bude lep i mršav je ogroman. U Hamburgu, gde živim, ordinacije psihologa su pune devojaka sa poremećajima u ishrani. Problem nije samo Barbi, nego ceo svet igračaka koji se oslanja na tu predstavu. Ne treba zabraniti Barbiku, nego je treba nahraniti!

Sutra - Savremeni svet i njegove igračke (3): Izgladnele udavače

POVEZANE VESTI

Utorak 28.05.2013. 07:56
Barbi je protiv mnogih žena i devojaka koje odstupaju od njene vizure estetike. Ima li Barbi mamu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online