Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.05.2013.
02:22
Vesti A

Kuk nije prvi kročio na tle Australije?

Pet nedavno otkrivenih bakarnih novčića i gotovo 70 godina stara mapa na kojoj je ucrtano jedno "X" otkriće je zbog kojih će se možda pisati drugačija istorija Australije.

Džejms Kuk

Naučnik Jan Mekintoš, profesor antropologije na Univerzitetu Indijana u SAD, planira ekspediciju u julu u pokušaju da razbudi i prodrma arheološku zajednicu. On planira da se vrati na Severnu teritoriju, mesto gde je 1944. pronađeno pet novčića za koje je dokazano da su stari 1.000 godina. Time bi se otvorila mogućnost da su pomorci iz dalekih zemalja pristajali na obale Australije u mnogo ranijem periodu nego što se to do sada verovalo.


Tokom Drugog svetskog rata, 1944. godine, pošto su japanski bombarderi napali Darvin dve godine ranije, ostrva Vesel (nenaseljena grupa ostrva naspram severne obale Australije) postala su strateški važan položaj kojim bi se štitilo australijsko kopno.


Australijski vojnik Mori Ajzenberg bio je stacioniran na jednom od tih ostrva kako bi uspostavio radarsku stanicu s ljudskom posadom. On i njegovi saborci provodili su slobodno vreme u ribolovu na idiličnim plažama.


Ajzenberg je na jednoj od plaža pronašao kovanice u pesku. Nije imao pojma odakle bi novčići mogli da potiču, stavio ih je u džep, a kasnije u jedan limeni poslužavnik. Godine 1979. ponovo je otkrio svoje "blago", odlučivši da novčiće pošalje u muzej kako bi ih identifikovali stručnjaci.


Pokazalo se da su kovanice stare 1.000 godina. I dalje u potpunosti ne shvatajući

Skrivena pećina Aboridžina

 

Tokom julske ekspedicije, Jan Mekintoš želi da pronađe odgovore na još neke nepoznanice - da li je reč samo o Ajzenbergovoj plaži gde je mesto za pecanje označeno sa 'X'.


Mekintoš će takođe biti u potrazi za skrivenom pećinom Aboridžina, čije legende govore o ovim događajima.
Ukoliko Mekintoš i njegov tim pronađu ono za čim tragaju, otkrića bi bi mogla da preprave sadašnju australijsku istoriju, prenosi portal Pert Now.

kakvo je blago držao u rukama, obeležio je lokaciju na svojoj staroj vojnoj mapi slovom "X", kako bi setio gde ih je pronašao.


Otkriće je očigledno bilo zaboravljeno sve dok ga se pre nekoliko meseci nije pronašao Jan Mekintoš. Prikupljene kovanice otvaraju mnoga važna pitanja - kako je moguće da novac star milenijum završi na udaljenoj plaži ostrva u vodama severne Australije? Da li to znači da su istraživači iz dalekih zemalja dolazili do obala Australije i pre no što ih je Džejms Kuk proglasio vlasništvom britanskog prestola 1770.


Sada je svima poznato da kapetan Kuk nije bio prvi beli pomorac koji je kročio na obale zapadne Australije. Godine 1606. holandski istraživač po imenu Viljem Jansun dopro je do poluostrva Kejp Jork u današnjem Kvinslendu, a njega je pomno i s nekoliko godina zakašnjenja pratio još jedan holandski moreplovac, Dirk Hartog. Španac Luiz Vaes de Tores otkrio je moreuz između Papue Nove Gvineje i Australije, koji je kasnije, njemu u čast, nazvan Toresovim tesnacem.


Međutim, nijedan od tih istraživača nije ni prepoznao - pa tako ni potvrdio - da je otkrio čuveni južni kontinent "terra australis incognita", koji nije bio ucrtan na mnogim tadašnjim kartama sveta.


Arheolozi su već dugo podozrevali kako bi rani pomorski trgovinski putevi, koji su povezivali istočnu Afriku, Arabiju, Indiju i Ostrva začina mogli biti stari čak i 1.000 godina. Ili su, možda, novčići mogli biti nanešeni na obalu nakon brodoloma.

 

Od sultanata Kilva ostale ruševine

 

Mekintoš i tim australijskih i američkih istoričara, arheologa i geomorfologa kao i aboridžinski rendžeri kažu da Ajzenbergovi novčići datiraju iz perioda između 900. i 1300. godine nove ere. U pitanju je afrički novac poreklom iz nekadašnjeg sultanata Kilva sa ostrva u vodama Tanzanije. Danas su od ovog sultanata preostale samo ruševine koje su i zvanično uvršćene u svetsku baštinu.
Kilva je nekada bila bogata trgovačka luka povezana s Indijom u periodu između u 13. i 16. stoleća. Trgovina zlatom, srebrom, biserima, parfemima, arapskim kamenim posuđem, persijskom keramikom i kineskim porculanom je Kilvu proizvela u jedan od najuticajnijih lučkih gradova svog doba na području istočne Afrike.


Bakreni novčići bili su ujedno i prvi novac ikada proizveden u Africi, a prema Mekintošu, do sada je samo dva puta pronađen van Afrike - jednom u Omanu i drugi put u Australiji 1944, od strane Ajzenberga.


- Stari novac ne mora obavezno imati i neku veliku novčanu vrednost, ali je za arheologe neprocenjiv - objašnjava Jan Mekintoš.

 

Novac holandskih moreplovaca

 

Kada je Ajzenberg otkrio bakrene novčiće, on je istovremeno pronašao i četiri novčića koji su poticali od holandske Istočnoindijske kompanije - jedan od njih datira iz 1690, što podseća na prve holandske moreplovce koje su plovili tik uz australijske obale i pre Džejmsa Kuka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online