Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.05.2013.
16:04
B92 A

Sočni detalji iz Hitlerovog života

Izuzetni intervjui sa nekoliko poverenika iz neposrednog okruženja Adolfa Hitlera nekoliko dana posle njegovog samoubistva prikazani su po prvi put na nemačkoj televiziji. Grupa sekretarica, pomoćnika i prijatelja opisala je život u bunkeru ispod kancelarije Rajha u Berlinu u vreme kada su ulazile ruske trupe. Oni su otkrili intimne detalje iz Hitlerovog života i njegove ljubavnice Eve Braun. Intervjui su napravljeni u Nirnbergu tri godine pošto je rat okončan, a vodio ih je američki sudija Majkl Masmano.

Nacistički vođa Adolf Hitler 
 

Istoričari su dugo verovali da su snimci izgubljeni, ali je prošle godine pronađen jedan deo njih u Nirnbergu. Ostale su dobili od rođaka Masmana. U Nemačkoj su prikazani intervjui u okviru programa nazvanog “Svedoci pada”.

Ljubavna pisma obožavateljki

Venčanje na kom je Firer odbio šampanjac

Hitlerov ađutant Nikolas fon Belov intervjuisan je zajedno sa njegovom omiljenom rediteljkom Leni Rifenštal i generalima Valterom Venkom i Karlom Kolerom. Lorenc kaže da mu je javljeno da su se Hitler i Eva venčali 29. aprila 1945. samo 24 sata pre samoubistva i da su imali malu zabavu u bunkeru.

Pio se šampanjac, ali ga je Hitler odbio. Bio je zabrinut zbog sastavljanja testamenta.

Traudl Junge, koja je bila Hitlerova omiljena sekretarica rekla je da je njen šef stalno primao ljubavna pisma obožavateljki.

“Moj prvi posao za njega bio je da donosim poštu od žena koje nisu imale ništa pametnije da rade, nego da mu pišu. To su bila ljubavna pisma”, rekla je ona.

“Međutim, sećam ga se kao nekog roditelja koji je uvek bio zabrinut za mene. Ja njega nikad nisam videla kao državnika, nisam prisustvovala ni jednoj od njegovih konferencija.

Sretali smo se samo kada je on želeo da diktira pisma. U našoj kancelariji i u Rajhu i u bunkeru u Vukovom gnezdu, bili smo daleko od njegovog komandnog centra koji nikad nismo videli, niti smo kad čuli njegove izlive besa o kojima se šuškalo. Znali smo njegov raspored i ko mu je dolazio u posete. Moje kolege su mi rekle da je ranije pričao neprestano o prošlosti i budućnosti, ali posle Staljingrada, ne sećam se mnogo takvih monologa.

Svi smo se trudili da mu odvratimo misli, da pričamo o filmovima ili tračevima, bilo čemu što će mu skrenuti misli s rata. Voleo je tračeve. To je bila druga njegova

strana, jedina koju smo mi videli.

Kada sam došla da napišem njegov testament u bunkeru tokom poslednjih dana rata, mislila sam da će pokušati da objasni svoje postupke i to zašto je Nemačka u toj poziciji. Da je imao izlaz iz naše užasne tragedije. Ali ponavljao je samo stare slogane koje je koristio u svojim govorima”.


Pesma Hitlera i Eve Braun

Kako je Hitler otrovao Blondi

Hitlerov pomoćnik za avijaciju Bernd Frajtag fon Loringhoven govorio je pred kamerama o tome kako je Firer otrovao svoju voljenu kerušu Blondi. “Gledao je kako joj stavljaju cijanid u usta i zatvaraju vilicu kako bi razbili ampulu. Hitler nije pokazao bilo kakvu emociju. Samo je želeo da zna da li je uspelo; i jeste. Kasnije je žena ministra za propagandu Magda Gebels iskoristila iste kapsule da pobije svu svoju decu dok su spavala.

Hitler je voljenog psa dobio na poklon i toliko je zavoleo da je spavala u nejgovoj spavaćoj sobi u bunkeru tokom poslednjih dana. Međutim, tu ljubav nije delila Eva Braun, koja je više volela svoja dva škotska terijera Neguša i Štazija”. Hitlerova sekretarica je tvrdila da Eva mrzi Blondi i da je često udarala ispod stola. Prema svedočanstvima očevidaca, Hitlerov psetar Feldvebel Fric Tornov pobio je iz pištolja Blondine kučiće izvan bunkera, nakon što su Hitler i njegova nevesta počinili samoubistvo.

Artur Kanberg, Hitlerov batler, otkrio je kako je pesma pod nazivom “Krvavo crvene ruže” bila omiljena Hitleru i Evi i da su tu ploču slušali “iznova i iznova”.

“Šef je uvek želeo isto za popodnevnu čajanku. Šolje i escajg uvek su morali da budu starinski i insistirao je da Eva uvek bude u njegovom letnjikovcu u Oberzalcbergu u takvim prilikama.

Hitler i Eva su se mnogo voleli, ali možda ne u tako da on poželi potomstvo s njom. Pre kraja, dao mi je zlatnu i srebrnu tabakeru sa ugraviranim njegovim imenom. Tada mi je rekao: ‘Čuvaj ih dok se ne sretnemo ponovo’”.

Govorio je i o “tajnima zalihama” blaga koje je krio u blizini njegove kuće u Berhtesgadenu, ali to nikad nije pronađeno.

Avgust Volenhaupt, Hitlerov berberin, takođe je intervjuisan i on ga je opisao kao “genijalnog čoveka” koji je brinuo o njegovoj porodici i uvek želeo da zna “tračeve sa ulice”.

"Spalite mi telo da me ne prikazuju na ruskom vašaru"

Pukovnik Holsten koji je bio u bunkeru kada su Hitler i Eva okončali živote 30. aprila 1945. rekao je da je video da su ljudi njihova tela odvukli u vrt, polili benzinom i zapalili.

“Bio sam sleđen. Zatim sam podigao ruku da po poslednji put salutiram Hitleru”, rekao je on.

Erik Kempka, Hitlerov šofer iz najranijih dana nacističkog pokreta našao je gorivo potrebno za paljenje tela u bašti kancelarije Rajha.

“Sećam se sa sigurnošću da me je 30. aprila pozvao SS Šturmbanfurer Gunše da mu donesem pet kanistera benzina u bunker.

Kada sam stigao tamo Gunše mi je rekao da je Firer mrtav i da je naredio da mu ‘zapale leš, tako da ga Rusi ne izlažu na vašaru’.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Kako je umro Hitler?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online