Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.05.2013.
00:45
kurir-info.rs A

Uništiće nas roboti-ubice!

Proizvodnja robota koji su u stanju da ubijaju ljude i uništavaju ciljeve bez uticaja ljudi mora hitno prestati, pre nego što oni budu masovno poslati na ratišta širom sveta, traže naučnici koji se protive konceptu "robota-ubica".

Čuveni robot iz filma "Terminator" koji je poslat iz budućnosti da uništi ljude
 

Neka od užasnih oružja, koja bi letela ili hodala bojnim poljima i ubijala ljude po sopstvenom nahođenju, biće surova realnost već za 20 godina, a scene će, prema naučnicima, biti gotovo identične onima iz filmskog serijala "Terminator".

- Ova oružja će prekršiti sve moralne zakone i preći granicu koja nikad ne bi trebalo da bude pređena. Ako se ovo dozvoli, naravno da će civili biti najveće žrtve. Ne postoji način da robot proceni ko je vojnik, a ko civil - rekao je nobelovac Džodi Vilijams.

3D printeri menjaju svet!

Počinje nova industrijska revolucija, tvrde naučnici! A njen pokretač biće, kao nekad parna mašina ili čip, trodimenzionalni štampači. Iako mašina koja može da "odštampa" bilo koji predmet jednim pritiskom na dugme mnogima deluje poput naprave iz naučnofantastičnih serija, te mašine već postoje, i razvijaju se neviđenom brzinom.- Za 10 do 20 godina imaćemo veliku revoluciju u industriji. Svet će se promeniti - kaže Olivije Olmo, direktor švajcarskog instituta EPFL.

Zemljino jezgro toplije od površine Sunca!

Jezgro Zemlje mnogo je vrelije nego što se dosad mislilo! Naime, prema novim merenjima, u centru naše planete termometar bi pokazao čak 6.000 stepeni na Celzijusovoj skali, što je vrelije čak i od površine Sunca, a 1.000 stepeni više nego što se dosad mislilo.

Gvozdeno jezgro Zemlje u stvari ima formu kristala, a okružuje ga vrela tečnost, tvrde naučnici. Novo merenje izvršeno je pomoću X-zraka, kojima su bombardovani uzorci gvožđa podvrgnuti ogromnim pritiscima, kako bi se ispitao način formiranja i topljenja kristala gvožđa.

Asteroid udara u nas 2026. godine

Asteroid 2013 GM3, širok oko 20 metara, biće opasno blizu Zemlji 14. aprila 2026. godine, tvrdi italijanski astronom Frančesko Manca. Naučnik iz opservatorije Sormano blizu Milana kaže da će asteroid doći na 8.500 kilometara od naše planete i da je moguće da izazove dosta problema na površini. Manca kaže da je potrebno još proučavanja kako bi bila poznata tačna putanja tog nebeskog tela i da je moguće da najveća blizina bude i bezopasnih 70.000 kilometara. Inače, NASA procenjuje da je verovatnoća da će Zemlju udariti asteroid 2013GM3 svega 0,018 odsto.

Atlantik topliji za čak dva stepena

Temperatura površine severozapadnog dela Atlantskog okeana u 2012. bila je najviša u poslednjih 150 godina, pokazalo je istraživanje američkog naučnog centra NEFSC. U poslednjih 30 godina temperatura je sa 12,3 stepena Celzijusa skočila na 14 stepeni, što je drastičan i vrlo neuobičajen skok. Takvo zagrevanje površine nije viđeno ni u jednom drugom okeanu. Zbog zagrevanja dolazi i do migracije riba i velike promene u ekosistemu.

Napravili ovcu koja svetli noću

Urugvajski naučnici napravili su prvu genetski modifikovanu fluoroscentnu ovcu. Kako je saopšteno, naučnici su koristili gen meduze kako bi ovce proizvele zeleni fluorescentni protein i tako svetlele u mraku. Vođa tima Aleho Menčača kaže da nije postojao nijedan medicinski razlog za ovaj eksperiment, već su ga sproveli "zato što su to želeli". Oni tvrde da se ovce ponašaju uobičajeno, kao i da na svetlu ne izgledaju nimalo drugačije.


Zemljotresi trajno deformišu planetu

Jaki zemljotresi trajno deformišu planetu, pokazalo je istraživanje potresa koji su pogodili teritoriju Čilea u poslednjih milion godina.


Uprkos tome što je poznato da zemljotresi mogu da naprave pravu pustoš na površini, duže od jednog veka istraživači su smatrali da je naša planeta u stanju da se oporavi od njih posle svega nekoliko meseci.

Ipak, geolog Ričard Olmendinger sa univerziteta Kornel otkrio je da zemljotresi jači od sedam stepeni mogu da izazovu trajno oštećenje zemljine kore. On je to otkrio proučavajući pukotine na severu Čilea, na "najsuvljem mestu na svetu", gde je primetio pukotine stare i do nekoliko miliona godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online