Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.04.2013.
15:04
J. Jelovac - Vesti A

Spomenici modernog doba (3): Za predsednika zlatni kip i meteor

Saparmurat Nijazov upisao se u istoriju ne kao predsednik Turkmenistana, bivše sovjetske republike, nego kao diktator koji je za svoje vladavine od 1990. do smrti 2006. čak jedan meteor, jogurt i parfem nazvao svojim imenom.

Ponos Hilari: Bil Klinton u Prištini

Gotovo svaki grad u Turkmenistanu ima njegov kip, a glavni grad Ašhabad ima ih čak desetak od kojih je najimpozantniji onaj napravljen od zlata, visok 12 metara, a nalazi se na tornju visine 75 metara, koji se okreće tako da u svakom trenutku njegovo lice bude obasjano suncem.

Nijazov je otišao korak dalje, pa je turkmensku reč za hleb promenio imenom svoje majke Gurbansoltan, a imena meseci u kalendaru po članovima svoje familije, naravno januar je promenio svojim nadimkom - Otac svih Turkmena. I majka je dobila brojne spomenike pošto je proglašena narodnom junakinjom zalužnom za domovinu. Verovatno što je rodila sina Saparmurata. Optužen je za svesno zaglupljivanje stanovništva jer je smanjivao godine obaveznog školovanja.


Uoči izbora u Indiji prošle godine nacionalna izborna komisija naložila je radnicima da tkaninama pokriju sve statue političarke Majavati Kumari u gradu Utar Pradeš, kako bi se svim političkim partijama obezbedili jednaki uslovi na izborima. Našli su se na teškoj muci, jer je trebalo smisliti način da se pokrije devet džinovskih statua od bronze i mermera, od kojih su neke bile visoke pet metara.

Švercovani Gavrilo Princip

Amerikanac Harlan Krou ima veoma neobičan hobi. On sakuplja statue svetskih lidera. Čak 11 metara visoku statuu Lenjina uspeo je da ugrabi samo nekoliko dana nakon što je oborena u Lankčutiju, u Gruziji. U njegovoj bašti nalazi se ukupno 30 kipova, među njima su i Tito i Gavrilo Princip. Principa je izvukao iz ratnog Sarajeva, iz tadašnjeg Muzeja Mlade Bosne, dok su oko njega fijukali meci. Pošto nisu mogli statuu da iznesu iz Bosne, jedan kamenorezac je pristao da je podeli na četiri dela. Onda je spakovao u stari folksvagenov kombi i prošvercovao je u Nemačku.

Prema tvrdnjama političkih rivala, Majavati i njena partija Bahudžan Samadž od pristalica su dobijali dijamantski nakit, što je zajedno sa novcem poreskih obveznika korišćeno za finansiranje ovog narcističkog poduhvata. Spomenike u svoju čast dizala je na trgovima, u parkovima, ali i u budističkim hramovima. Kada su tražili da statue budu pokrivene da ne bi uticale na birače, Majavati je zahtevala da se onda uklone i cvetovi lotosa iz ribnjaka i da se ljudima zabrani vožnja bicikala, jer su to simboli rivalskih političkih partija.


U Srbiji su političari nešto skromniji, jedini koji je svoje ime ovekovečio jeste Bojan Pajtić. Predsednik vlade Vojvodine je otvorio most preko Velikog bačkog kanala, ali i otkrio tablu na kojoj piše: "Sanirani drumsko-betonski most predao je na upotrebu građanima Vrbasa predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić 14. 09. 2010."
Velimir Ilić nije morao da troši novac na ove stvari. To su uradili zahvalni građani Gojne Gore u opštini Milanovac nakon što je izvršena modernizacija puta kroz ovo selo podigli spomen-ploču zahvalnicu.


Albanci su zahvalnost iskazali bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu, kojem su usred Prištine podigli statuu. Trg i bulevar na kome se statua nalazi takođe nose njegovo ime. Oduševljeni Bil došao je u Prištinu da otkrije svoj spomenik. Statua je visoka šest metara, a predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.


- Nikad nisam ni pomišljao da bi mi neko mogao napraviti ovoliku statuu. Hilari je rekla da se obavezno slikam ispod nje - rekao je tada obraćajući se hiljadama okupljenih Albanaca.


Još jedan bivši američki predsednik dobio je statuu zbog svojih političkih zasluga. Englezi su podigli spomenik u Londonu Ronaldu Reganu, jer je zaslužan za okončanje hladnog rata. Statua je od bronze i visoka je tri metra, a pored nje nalazi se parče Berlinskog zida.


Kada je sa filmskog plata ušetao u politiku, Arnold Švarceneger dobio je ne spomenik, već čitav muzej u rodnoj Austriji. Muzej se nalazi u njegovoj rodnoj kući u selu Tal. Svi ekponati svedoče o usponu mišićavog mladog imigranta do filmske zvezde i mesta guvernera Kalifornije.

Sutra: Spomenici modernog doba (4): Narcis u kopačkama

POVEZANE VESTI

Sreda 01.05.2013. 07:52
Kod promene režima, najpre stradaju slični spomenici. Sve je to privremeno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online