Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.04.2013.
13:14
Đ. Janković - Vesti A

Recept ostao od dede

Polići na sunčanim obroncima Cera u svom selu imaju 50 ari kupinjaka u kojima uzgajaju tri sorte ovog voća, a nameravaju da prošire zasad.

Danica i Ranko Polić uz pomoć njegovog brata Branka i snaje Danijele odlučili su pre godinu dana da osnuju porodično preduzeće Vinski podrum "Polić" i krenu u ozbiljnu proizvodnju kupinovog vina u kome su do tada uživali samo oni i njihovi prijatelji. Time su nastavili tamo gde je stao deda Aleksandar Polić koji je nekada u Donjem Dobriću za sopstvene potrebe pravio kupinovo vino ne sluteći da će njegovi potomci otvoriti prvi vinski podrum u lozničkom kraju.

LEPO IM IDE: Danica i Ranko
 


Polići na sunčanim obroncima Cera u svom selu imaju 50 ari kupinjaka u kojima uzgajaju tri sorte ovog voća, a nameravaju da prošire zasad jer bez toga nema povećanja proizvodnje. Prema rečima Danice Polić, vino proizvode prema starom receptu dede Aleksandra, a proizvodnja je potpuno organska.


- Zasad štitimo prirodnim preparatima čiji je sastav porodična tajna kao i recept za vino. Kupinovo vino naše Vinarije "Polić" služi se u restoranima, kupuju ga i firme za poklon poslovnim partnerima, a pošto smo dobili bar-kod, uskoro bi trebalo da se nađe i u prodavnicama. Pokrenuli smo postupak za dobijanje potvrde da je naše vino organski proizvod, ali proces nije ni jeftin ni brz - objašnjava Danica.


Mogu da proizvedu oko 3.000 flaša vina godišnje kada je dobra godina, ali vremenske prilike utiču na rod. Za vreme prošlogodišnje suše najvažnije im je bilo da sačuvaju zasad, a u tome su uspeli zahvaljujući bunaru u kupinjaku.


Dok rod ne završi u flašama ne vole da govore o njemu jer je stalna zebnja od suše, kiše, grada, mraza, nikada se ne zna šta će nebo doneti. Do sada nisu koristili kredite, ili državne podsticaje, a kažu da bi država morala mnogo ozbiljnije da stane iza poljoprivrednika i podrži ih, posebno one koji se bave ovakvom proizvodnjom. Njihovo vino "upakovano" je u elegantnu ambalažu, sami su je osmislili, što je pored kvaliteta neophodno za prodor na inostrano tržište koji planiraju za nekoliko godina.

Pažljivo branje
Polićima je kvalitet izuzetno važan i žele da ga sačuvaju onakvim kakav je bio i kada su vino pravili za sebe pa će proizvodnju proširivati samo do mere dokle sami mogu da je kontrolišu. Zbog toga se kupina pažljivo bere, a u vino ne sme da dospe nijedan truo ili oštećen plod.


Čisti krv
Kupinovo vino veoma je zdravo, naročito je dobro da ga piju malokrvne-anemične osobe, trudnice, dojilje, davaoci krvi, ali i svi drugi koji žele da poboljšaju svoju krvnu sliku. Otuda u narodu izraz da kupinovo vino "čisti krv". Pogodno je i kod lečenja iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za poboljšanje cirkulacije i regulisanja krvnog pritiska. Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online