Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.02.2013.
17:23
Vesti A

Palilula dobila takvo ime zbog...

Kada je knez Miloš Obrenović zabranio pušenje duvana u Beogradu zbog opasnosti od požara, pušači su palili svoje lule tek kada bi izašli iz varoši. Iz tog običaja je, kaže predanje, nastalo ime sela smeštenog na četvrt sata hoda od grada. Druga priča kaže da je Palilula zapravo dobila ime prema grnčarskim pećima, lulama koje su se nalazile na njenom tlu.

Kada je knez Miloš Obrenović zabranio pušenje duvana u Beogradu zbog opasnosti od požara, pušači su palili svoje lule tek kada bi izašli iz varoši - na mestu gde je Palilula
 

Beograd je od 1860. podeljen na šest kvartova, a jedan od njih, palilulski, ubrzo je postao najveći, sa više od 10.000 ljudi. Od Tašmajdana ka Dunavu i Bulbulderskom potoku, današnjoj Cvijićevoj ulici nalazile su se "bašte, vinogradi, pašnjaci, ali i mlinovi, pa čak i letnjikovci, čiji su vlasnici živeli u samom gradu", pišu putopisci.


Prvih decenija 18. veka naselili su ga nemački i srpski trgovci i zanatlije koji su pristigli sa trupama austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog. Oni su podigli naselje, Karlovu dolinu, koju je šetalište Duga ulica (današnja Dušanova) povezivala sa beogradskom tvrđavom.

Lule su "krive" za sve

U doba kneza Miloša stanovnicima se besplatno delilo zemljište "kod sela Palilula", podno napuštene Batal džamije, gde se danas nalazi Narodna skupština. Na njivama su nikle zgrade i ulice, a novi žitelji su stizali iz svih krajeva Srbije. Palilula je rasla u industrijsko predgrađe Beograda.

Među prvima je dobila školu, a 1870. i polu-gimnaziju, a imala je i višu školu za žensku decu, koju su pohađale kćeri najuglednijih Beograđana. Četrdesetak profesora Beogradskog univerziteta je od 1926. odabralo Palilulu da u njoj podigne jedinstvenu četvrt u Evropi, i danas znanu kao Profesorska kolonija. Ona je bila primer kvalitetnog življenja, sa mnogo uređenih vrtova, redom u nizanju i arhitekturi kuća, a nastanjivala ju je intelektualna elita Srbije.

Muzej ispod parka

Palilula je bila domaćin najznačajnijeg događaja u istoriji Srbiji, objavljivanja sultanovog hatišerifa, kojim je Srbija 1830. dobila samostalnost. Dogodilo se to u današnjem Tašmajdanskom parku, izgrađenom 1954. godine. Odnedavno su i za posetioce otvoreni tašmajdanski lagumi otkrivaju istoriju Beograda od pre dve hiljade godina do vremena Drugog svetskog rata kada ih je koristila i okupatorska komanda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online