Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 23.02.2013.
21:16
Beta, Vestionline A

Turijska kobasica oborila rekord!

Turijska kobasica ušla je i zvanično u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svetu u svojoj kategoriji, potvrdio je predstavnik Ginisove knjige rekorda Pravin Patel.

Turijska kobasica, teška 2,3 tone, ušla u Ginisovu knjigu rekorda
 

Reč je o svežoj kobasici dužine 2.029 metara, koja je teška oko 2,3 tone, i ima prečnik spirale 3,97 metara. Organizatori Kobasicijade kazali su novinarima da su za pravljenje kobasice utrošili "najbolje zrelo meso u težini preko dve tone i oko 100 začina".

Čika: Prešišaćemo i one koji nam obore rekord!

 

- Savili smo i skuvali onoliko kobasice, koliko je bilo potrebno da nadmašimo dosadašnji zvaničan rekord Ginisa od 3,11 metara u prečniku spirale. Ako neko obori naš rezultat i postavi nov rekord, mi ćemo ga lako prešišati, jer za spiralu imamo dva kilometra presne kobasice, koju svake godine produžavamo za metar - kaže predsednik udruženja „Kobasicijada“ Miroslav Medurić Čika.

Na sajtu Ginisove knjige rekorda objavljeno je da je najveću kobasicu na svetu napravilo 10 članova Udruženja „Kobasicijada“ iz Turije, na čelu sa šefom Miroslavom Medurićem Čikom. Bilo je potrebno sedam sati, piše na sajtu Ginisa, da spirala kobasice provri, što je bio dokaz da je dobro skuvana. Presna spirala kobasice bila je teška oko 340 kilograma sa debljinom od tri santimetra, a kada je obarena težila je oko 255 kilograma, jer je prilikom kuvanja izgubila četvrtinu mase. Komisija Ginisove knjige rekorda utvrdila je i da je „najkobasica“ napravljena od svinjskog mesa sa dodacima soli, bibera i blage i ljute paprike.

Na Kobasicijadi u Turiji svoje proizvode izložilo je oko 100 proizvođača, a prevashodno je reč o mesnim prerađevinama, ali i o vinu i rakiji. Najbolja kobasica domaćeg proizvođača je kobasica Ranislava Stankova, a u klaničnoj industriji ovo priznanje pripada kobasici Supermiks plus, industrije iz Kucure, odlučio je žiri.

Potvrda o ulsaku u knjigu rekorda: Glavni organizator Turijske kobasicijade Miroslav Medurić Čika dobija svetsjko priznanje
 

U tradicionalnom takmičenju u brzom jedenju kobasica najbrži je bio Dušan Kulačanin iz Šida, koji je tri vruće kobasice pojeo za dva i po minuta. Za gosta iz najudaljenijeg kraja planete proglašena je Delos Santos Rodrigez iz Dominikanske republike.

Održavanje 29. kobasicijade pomogli su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Srbijagas, Opština Srbobran, Canadoil Group, Jelen pivo, Euro Gas, Mesna industrija Promes, Rubin Kruševac, Mačkov podrum, Eko gradnja i drugi.

Uz podršku sponzora pokrenut je i projekat za kupovinu kuće u kojoj će biti organizovana prerada mesa pa će tako turijska kobasica biti dostupna ne samo za vreme manifestacije, nego cele godine.

Nedelja 24.02.2013. 08:08
Свака част, још да се туријска споји са ракијадом, било би ко рај на земљи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online