Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.02.2013.
16:28
24sata A

Sv.Trifun vs. Sv.Valentin: Šta slavite danas?

Praznici Svetog Trifuna i Svetog Valentina obeleževaju se na isti dan - 14. februara. Jedan se slavi među pravoslavnim vernicima, dok se drugi smatra delom zapadne tradicije. Zajedničko im je to što su obojica bili zaštitnici iskrene ljubavi svih hrišćana. Kog sveca vi slavite?

Mlađi verovatno ne znaju za Svetog Trifuna već samo za Dan zaljubljenih
 

Sveti Trifun

Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika, koji je stradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj i kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti.

Sveti Trifun se danas smatra zaštitnikom poljskih useva. Postoji verovanje, ako na Trifundan padaju sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, a ako je vedro, godina ce biti sušna i nerodna. Slave ga i gostioničari, a ovaj svetac je i zaštitnik grada Kotora.

Živeo je u trećem veku, a rođen je u Kampsadi, u Frigiji. Roditelji su mu bili vrlo pobožni i tu pobožnost su preneli i na svog sina.

Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, pa je svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti.


Iscelio je, između ostalih, Gordu, kćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od teške duševne bolesti od koje nijedan lekar nije mogao da je izleči. Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima.


Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.


Sveti Valentin

Sveti Valentin bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filozofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.
 

Po legendi, Valentin je pred smrt poslao slepoj tamničarevoj ćerki pismo u kojem se nalazio safran i zahvalnost na njenoj ljubaznosti. Onda se desilo novo čudo, jer je ona posle tog pisma progledala. Veruje se da od tada muškarci na taj dan svojim "draganama" šalju ljubavne poruke.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.


Po zapadnohrišćanskom verovanju Valentin je mučenik iz 3. veka nove ere. Priznat je kao svetitelj koga su postovale sve mlade devojke nesrećne u ljubavi.


Kada je u starom Rimu, imperator Klaudije II zaključio da su neoženjeni muškarci bolji ratnici od onih koji imaju žene i porodicu, zabranio je brak mladim muškarcima, kako bi oni bili njegovi potencijalni vojnici. Zato je Valentin u tajnosti venčavao mlade parove, sve dok ga nisu otkrili. Klaudije je naredio da ga ubiju, što je i učinjeno 14. februara 269. godine nove ere.


Dan zaljubljenih

Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Na Dan zaljubljenih ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

ANKETA
Kog sveca slavite danas?

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 16:35
Што и досад Светог Трифуна!
Četvrtak 14.02.2013. 16:38
SV Trifun ..... danas bi trebalo orezati vinograd i zaliti ga sa malo vina da bolje rodi .... Na zalost ... ovde mladi pricaju o sv Valentinu .... Katolicizam na mala vrata , razne strane proslave i likovi se poturaju i provlace na nasim prostorima ..... kao Deda Mraz = Bozic Bata ... cv Valentin = sv. Trifun ...... pa 'noc Vestica' ... pa ...... itd ...... gusi se polako nasa tradicija i pravoslavlje a u tu prazninu "ulaze", strana i to nama nikad naklonjene ...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online