Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.01.2013.
09:51
Vesti A

Veštica sakrivena u žabi

Ništa manje od vampira su u narodnom verovanju rasprostranjene veštice, ženski odgovor na dugozubog demona. U skopskoj kotlini se čak smatralo da vešticom postaje svaka žena koja doživi duboku starost. Slično je i u istočnoj Srbiji gde "veštice žive u groblju i otuda izlaze noću pa more decu".

Veštica je uvek demon samo jedne porodice, kuće ili uže rodbine, pa je Vuk Karadžić objavio među poslovicama da "vještica na svoju krv trči", a pominje i narodne stihove: "Veštice su me izele, majka mi srce vadila, strina joj lučem svetlila".

O ovim zlim demonkama se u narodu naslušao i crnogorski vladika Njegoš pa je znanje o njima preneo u ljudski život, zabeleživši: "Zla mrznome činit ne možemo: ako nam je mio, ali svojta, trag po tragu njegov iskopamo".


Vuk u Rječniku tumači: "Vještica se zove žena koja ima u sebi nekakav đavolski duh, koji u snu iz nje iziđe i stvori se u leptira, u kokoš ili ćurku, pa leti po kućama i jede ljude, a osobito malu đecu".

Nisu joj strane ni druge životinje, naročito mačka, a veštice u zapadnim krajevima vole da se pretvore i u žabu ili konja. Leptir i ptica su najstariji oblici u kojima se veštica pojavljuje, i po tome je srpska veštica najsličnija grčkim i rimskim strigama, koje se redovno javljaju kao noćne ptice. Mačka i konj su stigli preko germanskih veštica, a i drugi narodi u Evropi imaju slične ženske demone.


Kad iz veštice izađe duh, ona "leži kao mrtva, i da joj čovjek okrene glavu gde su joj noge bile, ne bi se više ni pribudila", kaže Vuk. Za razliku od vampira, koji uglavnom siše ljudsku krv, ona se hrani ljudskim srcima i jetrom, pa se kaže "bljuje kao veštica džigerice". A ako se uhvati i natera da vrati ljudsku jetru, taj ne mora umreti odmah, nego onda i onom smrću koju mu ona bude odredila. Njeno ime je veoma staro i zajedničko je svim Slovenima, a postalo je od vedeti, znati. Isprva je veštica bila žena koja raspolaže naročito velikim znanjem.


Kod Srba se odomaćio i izraz noćnica, a prema Vuku, to je "kao nekaka avet koja čovjeku noću kad spava čini pakost kaku, n. p. kad su u kakoga muškarca tvrde sise, pa ga bole, kaže se da ga noćnice sisaju". Takođe se veli i da za odbranu od noćnica i drugih nevidljivih napadača kadi uveče dečja postelja starom kožom od obuće, sagorevajući je na žaru, jer na taj smrad ne sme ništa da dođe. 

Utorak 29.01.2013. 10:09
Novine pisu o vesticama?!?! Hvala na "vaznim" informacijama. mozda bi bilo zanimlijivije kada bi pisali kako je moguce da je svetska banka u privatnim rukama. To je samo primer posto mislam da nas se to vise tice nego vestice.
Utorak 29.01.2013. 11:25
Opasne su ove domaće, a isto tako i EU veštice. Još nismo ni išli u pregovore, a one nas umoriše. Lele, teško nama.
Utorak 29.01.2013. 11:26
Na nekog mi ova veštica liči, al ne mogu nikako da se setim.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online