Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.01.2013.
10:24
Politika A

Da li su moguće nove države u Evropi?

Da li Evropu u narednih dvadesetak godina čekaju velike promene, kako predviđaju ruski stručnjaci na osnovu dokumenata američke CIA, ruske službe GRU i ekspertskih grupa sa Zbignjevom Bžežinskim i Samjuelom Hantigtonom na čelu, koji su sačinili mapu "Nove Evrope” 2035. godine.

Foto: Ilustracija
 

Po njima će Škotska posle referenduma proglasiti nezavisnost, što će podstaći ujedinjenje Irske. Katalonci i Baski će proglasiti nezavisnost od Španije, a posledica će biti raspad multikultularizma u Francuskoj. Oko Marselja će nastati islamska država, a oblast Loren sa centrom u Strazburu priključiće se Nemačkoj, dok će Korzika proglasiti nezavisnost.

Raspašće se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji. Italija će se raspasti na bogati sever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost. Teritoriju BiH podeliće Srbija i Hrvatska. Da bi se umirila Turska, nastaće Velika Albanija koju će činiti Albanija, Kosovo, teritorija koju Albanci nazivaju preševska dolina i deo zapadne Makedonije. Mađarska će povratiti deo svoje nekadašnje teritorije u Rumuniji i severnom Banatu. Poljska će morati da se odrekne dela teritorija posle novih sporazuma između Rusije i Nemačke. Belorusija će nestati i postaće deo Rusije, kao i delovi baltičkih država i Ukrajine. Smatra se i da Rusija neće moći da zadrži Čečeniju i Dagestan. Obim promena će zavisiti, kako kažu ruski eksperti, od socijalne i političke nestabilnosti.

Slobodan Marković, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, ukazuje da su se ruski stručnjaci ogradili da će promene zavisiti od socijalne i političke nestabilnosti. On kaže da je sada nemoguće projektovati da li će to biti tako i podseća da je samo Zbignjev Bžežinski projektovao raspad SSSR-a. „Ako se uporede karte Evrope 1910. i 1920. godine vide se ogromne promene jer su nestala četiri carstva. To niko nije mogao predvideti.”

Marković kaže da se iza ove karte kriju politički interesi, a ne ozbiljna analiza. „Nemačka i Rusija dobijaju teritorije, ali Rusija i gubi teritoriju. Promene u 20. veku događale su se posle Prvog i Drugog svetskog rata i posle hladnog rata. Kod nas su se promene dogodile posle hladnog rata. Postoji mogućnost i da se sada stvore nove države. Na primer, ustavom Velike Britanije to je dozvoljeno. U Belgiji se razgovara po klubovima o promenama granica te zemlje. U nekim zemljama i neće doći do velikih promena. Ako se Škotska otcepi ona će ipak ostati u nekoj vezi sa Velikom Britanijom.”

Međutim, Marković kaže da ako se u zapadnoj Evropi dogodi promena granica na osnovu dogovora, to će da postane model. „Ako promene granica budu dogovorene, to će imati direktne posledice na Kosovo i Metohiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Model Flamanaca, Valonaca ili Škota biće primenjen na KiM, BiH i Makedoniju. Ako dođe do konfederacije u Belgiji, nije nemoguće da taj model bude preslikan.”

Marković misli da je nemoguće da u okolini Marselja nastane islamska država i da se oblast Loren u Francuskoj priključi Nemačkoj. "To deluje tendenciozno.”

Predrag Marković, istoričar, smatra da je ova karta kao igra riziko i da se samo kod nas menjaju granice.

"Jugoslaviji su prekrajane granice uprkos Helsinškoj povelji. To se dogodilo još u Nagorno Karabahu, Osetiji, Abhaziji. Na Kosmetu je promenjena granica, a za Makedoniju se to ne može reći jer ona ne postoji kao funkcionalna država. U Bosni i Hercegovini dva entiteta su ravnodušna prema promenama granica. Moguće je da se Škotska otcepi i da Albanija promeni granicu.”

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 11:58
Србија ће обухватати данашњу територију Републике Српске,Косово и Метохију без шиптара,Пола Македоније(друга половина иде Грчкој) и комплетна Црна Гора.
Utorak 22.01.2013. 13:56
Izgleda da bi svako dobio ono što mu odgovara, a nikada nije bilo.
Utorak 22.01.2013. 21:31
Club Brugge prvak Eredivisie, mnogo dobro zvuci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online