Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2013.
12:56
24sata.rs A

NASA napravila kosmičku kuću

Američka svemirska agencija NASA napravila je prototip kuća na naduvavanje, koja će budućim svemirskim turistima i astronautima omogućiti tri puta veći komfor nego što dosad imaju. Ova soba, koja važi za preteču svemirskog hotela i koja će biti testirana iduće nedelje, dokaz je da se NASA okreće svemirskom turizmu jer im donosi značajne prihode pošto više ne uživa u državnom budžetu kao u slavna vremena.

Prototip kuća na naduvavanje, koja će budućim svemirskim turistima i astronautima omogućiti tri puta veći komfor nego što dosad imaju
 

San o turističkom putovanju u svemir korak je bliže ostvarenju s razvitkom novog projekta BEAM, sobe na naduvavanje koja otvara vrata idejama kao što su hoteli, ne samo u svemiru već i na Mesecu.

BEAM je nastao u saradnji NASA sa kompanijom Bigalou i svoje prvo testiranje treba da ima sledeće nedelje, a testiraće ga astronauti kako bi otkrili da li može da izdrži visoke temperature, radijaciju i udare nekih sitnijih meteora.

Dva puta je već ovakav tip sobe testiran, ali ovo će biti prvi put da će u njoj biti posada.

Nova tehnologija donosi tri puta više prostora od postojećih aluminijumskih modela, a njena izrada je lakša i jeftinija. Ideja je da se soba transportuje u cevi dugačkoj dva metra do svemirske stanice gde bi je astronauti zakačili i naduvali dobijajući dodatni prostor u koji bi mogle da se smeste tri osobe.

Prvo testiranje treba da ima sledeće nedelje

- Ovakva potrošna staništa predstavljaju proboj u tehnologiji koja će omogućiti ljudima da borave u svemiru bezbedno i pristupačno. Izumi kao što je BEAM doprinose razumevanju kako ljudi mogu da žive i rade u svemiru - objasnila je Lori Garver, predstavnik NASA.

Ako se model pokaže izdržljiv tokom dve godine u svemiru, gde će biti lansiran 2015, u kompaniji "Bigalou" se nadaju da će taj pomak otvoriti vrata i bogatim avanturistima koji žele odmor u kosmosu, tako da je prodaja ovih “svemirskih domova” planirana već za sledeću godinu.

Najveći tehnološki izazov biće slanje sobe kroz ekstremno niske temperature svemira, a da se cev ne pocepa ili ne ošteti.

- Da se razumemo, najskuplja stvar je lansiranje u kosmos, tako da se značaj NASA u ovoj priči definitivno ne može poreći – izjavio je neimenovani inženjer NASA.

Deo velike zainteresovanosti NASA za ovu tehnologiju je njena želja za istraživanjem dubokog svemira, a ovakav ugovor donosi im i značajne prihode, pošto više ne uživaju u državnom budžetu i publicitetu kao u slavna vremena. Agencija je izgradnju raketa agencija je prepustila privatnim kompanijama, šatlove je penzionisala, a za slanje astronauta koristi ruske brodove.

 

Dva meseca u svemiru 25 miliona $, bez karte

 Prema procenama vlasnika kompanije “Bigalou”, “odmor” od šezdeset dana u svemiru koštao bi oko 25 miliona dolara, koji ne bi uključivao i povratnu kartu koja bi sama koštala 27,5 miliona dolara. Prevoz bi obezbedio “Boing” i kalifornijski proizvođači šatlova “Space Exploration Technologies”. Među prvim putnicima veruje se da bi najviše bilo stanovnika Brazila, Singapura i Ujedinjenih Emirata, koji “nikako ne uspevaju da sami pošalju astronaute u vasionu”, a izgradnja privatnih svemirskih stanica bi im poslužila za trgovinu i stvaranje prestiža.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online