Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.11.2012.
01:52
Blic A

NASA testira internet u svemiru

Američka i Evropska svemirska agencija testirale su prototip koji će jednog dana omogućiti internet komunikaciju između Zemlje i robota na drugim planetama.

Foto: Ilustracija
 

Sićušni LEGO robot smešten u laboratoriji na Zemlji kontrolisan je uz pomoć specijalnog NASA-inog laptopa sa Međunarodne kosmičke stanice.

Na MKS 33. misija

 

U trenutnoj, 33. misiji na MKS nalazi se šest astronauta – pored komandantkinje Vilijams, tu su i Kevin Ford (NASA), Akihiko Hošide (Japan), te ruski kosmonauti Juri Malenčenko, Jevgenij Tarelkin i Oleg Novicki.

Astronautkinja Sunita Vilijams, komandantkinja Međunarodne kosmičke stanice na trenutnoj misiji, upotrebila je eksperimentalni protokol mreže tolerantne na ometanja (Disruption Tolerant Networking – DTN), da upravlja robotom koji se nalazio u evropskom Centru za svemirske operacije u Nemačkoj. Eksperiment je obavljen krajem prošlog meseca.


Ovo je simulacija scenarija u kome astronaut koji orbitira oko nekog drugog sveta kontroliše rover na površini te planete, objavili su danas naučnici NASA-e.
“Demonstracija je pokazala izvodljivost upotrebe novih komunikacionih infrastruktura pri slanju komandi sa orbitirajuće letelice robotu na površini planete, te primanje slika i podataka nazad od robota”, naveo je u saopštenju Badri Juns, administrator za svemirske komunikacije i navigacije u štabu NASA u Vašingtonu.


“Eksperimentalni DTN koji smo testirali sa svemirske stanice možda će jednog dana koristiti ljudi na letelici u orbiti oko Marsa, kako bi rukovodili robotima na njegovoj površini, ili sa Zemlje, koristeći orbitirajuće satelite kao relejne stanice”, istakao je Juns.

Bandl protokol

DTN je nova tehnologija dizajnirana da omogući standardizovane komunikacije na velike daljine i kroz vremenska odlaganja. U njenom jezgru je takozvani Bandl protokol (Bundle Protocol - BP), sličan Internet protokolu (IP), koji služi kao srce interneta na Zemlji.


Velika razlika između BP i IP je što Internet protokol pretpostavlja besprekorni put podataka, dok je Bandl napravljen da računa na greške i diskonekcije – prekide koji uobičajeno remete komunikaciju u dubokom svemiru.

- Radi se o komunikaciji na velike daljine jer "normalni" internet ne očekuje da će proći nekoliko minuta dok ne stigne nešto što je poslato - rekao je za BBC Kim Nergard iz ESA.


Podaci se kroz BP mrežu kreću u nizovima kratkih skokova, čekajući kod jednog čvora dok sledeći link ne bude dostupan, naveli su zvaničnici NASA. Sistem se koristi mrežom čvorova - tačkama konekcije - da se izbori sa vremenskim odlaganjima. Ako dođe do ometanaj, podaci se uskladište na jednom od čvorova dok opet ne postane moguće da se komunikacija pošalje dalje. Ovaj "uskladišti i šalji dalje" (store and forward) mehanizam obezbeđuje da se podaci ne izgube i postepeno se kreću ka svojoj destinaciji.

- Sa internetom na Zemlji, ako dođe do prekida veze, izvor mora ponovo sve da prebaci, li gubite podatke. Ali DTN ima toleranciju na ometanja i u tome je razlika - objasnio je Nergard.

Naučnici trenutno da bi komunicirali sa roverom "Kjuriositi", koji je sleteo na površinu Marsa 6. avgusta, koriste takozvanu komunikaciju "od tačke do tačke".

- Roverom na površini Marsa komanduje se direktno sa Zemlje ili, u nekim slučajevima, uz pomoć orbitera kao satelita za prenos podataka, ali to je i dalje komunikacija "od tačke do tačke". To nije pravljeno kao mreža. Na površini Marsa ima nekoliko rovera, mnogo letelica u orbiti, ali se na sve njih gleda kao na zasebne objekte - naveo je Nergard.

- Ideja je da u budućnosti roveri na Marsu i orbiteri budu tretirani kao mreža, tako da možete slati podatke u mrežu kao što ih šaljete uz pomoć interneta na Zemlji. To će i dalje biti putem radio-talasa, ali na drugačijim frekvencijama, koje će omogućiti veću brzinu prenosa komunikacija od današnje - dodao je on

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Najveća naučna otkrića u 2013.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online