Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 01.11.2012.
00:48
Blic A

On je najsrećniji čovek na svetu!

Neurolozi sa Univerziteta Viskonsin skenirali su mozak Matjea Rišara, bliskog poverenika Dalaj Lame, i proglasili ga najsrećnijim čovekom na svetu - ili bar najsrećnijm čovekom na svetu za koga oni znaju.

Rišar u meditaciji, sa elektrodama na glavi
 

Skeniranje mozga ovog renomiranog budističkog mislioca pokazao je, naime, da siva masa njegovog mozga, dok meditira, emituje količinu gama talasa kakva “nikad ranije nije zabeležena u neurološkoj literaturi”. Gama moždani talasi povezuju se sa pamćenjem, učenjem, pažnjom i svesnošću.

Testovi su takođe pokazali i da je kod Rišara ekstremno aktivan levi prefrontalni korteks, deo mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

- To pokazuje da meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, već da potpuno menja vaš mozak, a time i ono što jeste - kaže Rišar, 66-godišnji budista koji je pre jedne decenije doktorirao u oblasti ćelijske genetike, ali je napustio naučnu karijeru da bi se posvetio religiji.

Posle godina provedenih povučeno u manastiru na Himalajima, pažnju javnosti je privukao knjigom “Kaluđer i filozof” koju je napisao kao dijalog sa svojim ocem i koja je postala bestseler.

Naučnici sa Univeziteta Visokonsina postavljaju elektrode Rišaru  

Sam Rišar, pak, tvrdi da svako može da bude srećan ako na odgovarajući način trenira svoj mozak, i da se meditacijom osećanje sreće može povećati i “nabildovati” na sličan način na koji se redovnim dizanjem tereta pojačava snaga mišića.

- Mehanizam radosti i patnje je ono što budizam zapravo pokušava da otkrije. To je nauka uma - kaže Rišar.

Neurolog Ričard Dejvidson je još pre četiri godine Rišarov mozak ispitivao uz pomoć 256 senzora, u okviru tada početnih istraživanja tzv. neuroplastičnosti (odnosno sposobnosti za promene) ljudskog mozga, u kome je učestvovalo više stotina naprednih meditanata.

U okviru ovih istraživanja je ustanovljeno da je 12 godina redovnih dugih i kratkih meditacija na pažnju, samilost i emocionalnu ravnotežu učinilo da Rišarov mozak funkcioniše suštinski drugačije od mozga prosečne osobe, ali i da samo tri nedelje redovne meditacije od po 20 minuta, što je moguće svakoj prosečnoj osobi koja živi savremenim načinom života, pozitivno menja ljudski mozak.

U novije vreme, Rišar je svoje vreme podelio na tri dela. Jedan provodi u povučenosti i meditaciji u budističkim svetilištima, drugi u putovanjima po svetu sa Dalaj Lamom, a treći je posvetio naučnim istraživanjima i društvenom angažmanu.

U okviru ovog trećeg dela svojih aktivnosti, Rišar se 2009, prilikom otvaranja Svetskog ekonoskog forma u Davosu, obratio i svetskim privrednim i finansijskim liderima, pozivajući ih da pohlepu zamene “prosvetljenim altruizmom”.

Četvrtak 01.11.2012. 08:56
- Mehanizam radosti i patnje je ono što budizam zapravo pokušava da otkrije. To je nauka uma - kaže Rišar. Овде је Ришар лепо приказао суштину будизма. То је филозофија која покушава да открије неке аспекте духовности и сличнија је некој врсти науке, него религији. Овде нема контакта и комуникације с Богом. Овде се развијају технике изолације од света, кроз медитацију, и "отупљеност" на оно што нас окружује. Помоћу убијања у човеку сваке жеље, тежи се некаквом духовном миру, који је заправо изолација и незаинтересованост за све што нас окружује. Хришћанство учи сасвим друго! Кроз живи контакт с Богом, кроз молитву, пост и покајање, у човеку се овде води борба са страстима и развијају врлине
Četvrtak 01.11.2012. 09:22
Bas me interesuje sta bi otkrili da skeniraju mozak nekog talibana ili mule. Da upste nemaju mozak ili da je kolicina mrznje u njihovim glavama nemjerljiva metodama moderne nauke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online