Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.10.2012.
18:29
Večernje novosti A

Otvoreno onlajn virtuelno groblje

Na internetu je otvoreno onlajn virtuelno groblje "Memento", oslobođeno svih ovozemaljskih problema. Ovde uspomene traju zauvek, venci su uvek sveži, niko ne krade kandila i uvek ima mesta.

Stranica virtuelnog groblja "Momento"
 

Virtuelni život je zatvorio svoj krug. Simbolično, ali i u najbukvalnijem smislu. Stigao je do kraja. Do svog groblja. Da u njemu zauvek, bez straha od nestanka i ovozemaljskog istrebljenja, počivaju svi koje njihovi najmiliji tamo postave.

Već odavno je sve moguće obaviti preko interneta. Od nižeg školovanja, do studiranja i sticanja diplome. Od naručivanja hrane, do podnošenja prijave za posao. Od popunjavanja formulara, do vađenja krštenica i raznoraznih izvoda. Od listanja novina, do čitanja knjiga. Od ženidbe i udaje, do razvoda. Iz kuće više nije gotovo ni potrebno da se izlazi. Dovoljan je kompjuter i priključak za internet. Bogatstvo virtuelnog sveta je tu.

Samo za ljude

Iako demokratičan u gotovo svim stvarima koje doređuju njegovo postojanje, "Memento" je ipak restriktivan u jednom: namenjen je samo pravim osobama. Nije mesto za mitske karaktere, niti je to groblje za, ma koliko nam drage, životinje.

A sada je u njemu i njegov najnoviji proizvod - groblje. I sahrana, pomeni, epitafi, najlepše reči, sveće i cveće. Za nezaborav i večnost.

Naše doba je iznedrilo poslednju stvar koja mu je nedostajala - novu vrstu mesta za sahranjivanje. Generacija koja je odrasla uz "gadžete", "fejsove" i "ajfonove" uspela je da osvoji i ovo, jedno od poslednjih uporišta tradicionalista - sahranjivanje.

Onlajn sajt "Memento". Otvoren prošlog meseca. Dostupan svima, sa namerom da živopise sačuva na moderan, autentičan način, za generacije koje dolaze.

Ovde nema problema sa grobnim mestom, ni sa njegovom cenom, sasvim je svejedno da li je u pitanju klasična sahrana ili kremiranje, prostor za sećanja i lepe reči nije ograničen (setite se samo kako je sve skučeno i skupo u novinskim čituljama), a ono što je ispisano na virtuelnom spomeniku ostaće tu zauvek.

I sve to ne košta nijedne pare! U dobu kada svi negde žure, kada su rečenice iscepkane i kada su najčešći vid komunikacije telefonske poruke napisane u skraćenicama, pruža se prilika da se do dragih osoba koje su napustile ovaj svet stigne lako i brzo, ne gubeći ništa od tako dragocenog vremena.

Tako je uz pomoć interneta moguće uraditi sve one stvari koje se uobičajeno čine prilikom obilaska tradicionalnih, ovozemaljskih grobalja. Između dve "fejs" poruke omogućena je poseta mesta gde žive uspomene na one koji to zavređuju.

Ponedeljak 22.10.2012. 07:15
Vrlo depresivno, kao i snimanje sahrana i stavljanje snimaka na Jutjub.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online