Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.10.2012.
19:24
RTS A

Gugl van standarda EU

Guglova pravila o zaštiti ličnih podataka, uvedena 1. marta, nisu u skladu sa evropskim zakonima i potrebno ih je menjati, traže insitucije EU za zaštitu ličnih podataka. Gugl ne daje dovoljno informacija korisnicima o tome kako obrađuje lične podatke, navode iz uprave EU. Kompanija Gugl izrazila uverenje da su njena nova pravila u skladu sa evropskim zakonima.

Guglova pravila o zaštiti ličnih podataka, uvedena 1. marta, nisu u skladu sa evropskim zakonima i potrebno ih je menjati, traže institucije EU
 

U zajedničkoj poruci regulatornih tela EU od internet kompanije "Gugl" se traži da obezbedi "jasnije i kompletnije informacije o sakupljenim podacima" i daje osam praktičnih saveta, uz ocenu da "Gugl" treba da "preduzme efikasne i javne mere da se brzo uskladi s tim propisima".

"Gugl" je od marta objedinio oko 60 svojih propisa o privatnosti u jedan i počeo da koristi kombinovane podatke iz svojih raznih servisa kao što su Jutjub, Dži mejl ili svoje društvene mreže Gugl plus, grupišući informacije iz više servisa koje su ranije bile odvojene.

U maju je u ime Evropske unije francusko regulatorno telo za zaštitu podataka CNIL, zaduženo da analizira nova "Guglova" pravila, navelo da ona nisu u skladu sa zahtevima Evropske direktive o zaštiti podataka. Posle drugog kruga analiza na osnovu novih objašnjenja Gugla, Cnil je danas predstavio nove nalaze.

- "Gugl" nije pokazao da se angažovao na principima Direktive za internet podatke i slobodu. Naša saradnja s Guglom bila je osrednja. Kompanija je odgovorila na naše upitnike, ali na vrlo uopšten i neprecizan način, rekla je predsednica CNIL-a Izabel Falk Pjeroten novinarima.

- "Gugl" ne daje dovoljno informacija korisnicima o tome kako obrađuje te lične podatke i ne dozvoljava korisnicima da kontrolišu kombinaciju podataka između njegovih brojnih servisa, navodi CNIL.

"Gugl" je takođe izričito odbio da odgovori na to koliko maksimalno čuva te podatke, dodaje se.

U poruci američkoj kompaniji, evropska uprava za zaštitu ličnih podataka traži od kompanije da odgovori kako i u kom roku će obelodaniti svoju politiku zaštite ličnih podataka i šta je uradila da odgovori na njihove preporuke. Kompanija je posle upozorenja evropskih regulatornih tela saopštila da je "uverena" da njena nova pravila o poverljivosti podataka "poštuju" evropski zakon.

- Naša nova politika poverljivosti podatak pokazuje naše stalno angažovanje na zaštiti informacija naših korisnika i stvaranje kvalitetnih poroizvoda. Uvereni smo da naša politika poverljivosti poštuje evropski zakon, rekao je zvaničnik "Gugla" Piter Flajšer u saopštenju.

Agencija Frans pres navodi da je Gugl isto saopštenje doslovno dao u junu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online