Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.10.2012.
05:21
telegraf.rs A

Napravili najveći teleskop, traže vanzemaljce

Australija je predstavila džinovski radio-teleskop koji će omogućiti astronomima da otkriju udaljene galaksije i istraže dubine univerzuma sa do sada nezabeleženom preciznošću.

Australijski teleskopi 
 

Australijski “SKA Petfajnder” teleskop, u udaljenoj Marčison radio-astronomskoj opservatoriji u pustinji Zapadne Australije, čini 36 antena, svaka prečnika od po 12 metara.

Postrojenje vredno 140 miliona dolara može da pretražuje nebo mnogo brže nego postojeći teleskopi, sa antenama osetljivim na slabu radioaktivnost iz Mlečnog puta, što pruža mogućnost da se zapaze i udaljene galaksije.

Direktor Naučne i industrijsko-istraživačke organizacije Komonvelta ASKAP Brajan Bojl rekao je da će proučavanje radio-talasa omogućiti astronomima da saznaju jedinstvene detalje o kosmosu. “Oni će moći da kažu na kojoj zvezdi je nastao određeni gas ili o egzotičnim objektima. kao što su pulsari i kvazari, što stvarno pomera granice našeg znanja o fizičkim zakonima univerzuma“, rekao je on.

“Radio-astronomija će nam takođe dati uvid u sam nastanak svemira”.

Ministar za nauku Kris Evans je rekao da će teleskop predstavljati i veliki iskorak za inovacije u Australiji. “To će biti najsnažniji radio-astronomski teleskop na svetu sa ogromnim kapacitetom, daleko ispred svega što trenutno postoji“, rekao je Evans za radio “ABC”, a prenela agencija AFP.

Teleskop je deo australijskog doprinosa mnogo širem SKA projektu od 2,5 milijarde dolara, koji će zajednički biti ostvaren sa Južnom Afrikom i Novim Zelandom i imaće mnogo veće mogućnosti istraživanja svemira.

Taj projekat će koristiti šumske antene raspoređene po udaljenim terenima kojima će se prikupljati signali kosmičkih fenomena koje nije moguće opaziti optičkim teleskopima. On će biti 50 puta snažniji od sadašnjih teleskopa i moći će da istražuje zvezde koje eksplodiraju, crne rupe, tamnu energiju i tragove postojanja svemira pre 14 milijardi godina.

Bojl je rekao da će teleskop ASKAP omogućiti da 350 istraživača iz preko 130 instituta preduzme deset naučnoistraživačkih projekata. “Jednim projektom će biti popisane sve lokalne galaksije unutar nekoliko milijardi svetlosnih godina od nas, što će nam dati najprecizniju mapu svemira oko nas i kako je nastao Mleči put”, rekao je on.

“Drugi projekt će ispitivati sva magnetna polja u svemiru kako bi se videlo da li kosmički magnetizam igra neku vitalnu ulogu u formiranju zvezda i galaksija“.

Potraga za vanzemaljskim životom je sekundarni cilj. “To je skoro paralelna aktivost u svim radovima na istraživanjima koja se sprovode”, rekao je Bojl novinarima.

POVEZANE VESTI

Subota 06.10.2012. 09:45
Dali ovo moze da koristi u vojne svrhe i dali je Amerika nekim delom finansirala? Omoguceuje im sigurnu kontorlu azijske telekomunikacije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online