Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.08.2012.
20:23
cosmopolitan.rs A

Zašto žene njuškaju po muškim stvarima

Ako ste se nekada bavile "istraživačkim radom", niste usamljeni primer, jer sve žene ponekad sumnjaju u vernost partnera...

Dvadesetpetogodišnja Jelena se priseća kako je prvi put prekopavala njegove fioke:

- Iako sam znala da je to pogrešno, nisam mogla da se obuzdam. Tražila sam slike, pisma - bilo šta što bi mi dalo više informacija o njegovim prošlim vezama nego što mi je on sam otkrio. Nisam pronašla puno toga, ali sam zakoračila u opasan tajni svet "ljubavnih tragača".

Žene mogu biti frustrirane time što on odbija da govori o svojoj prošlosti i(li) provodi puno vremena na kompjuteru...
 

Frustrirane time što on odbija da govori o svojoj prošlosti (ili sumnjom da je sve što je rekao istina), mnoge žene se bave hakerisanjem po njegovom kompjuteru, nadajući se da će saznati nešto više o njegovim bivšim. I nalaze ono što traže. Poput glavne "alapače modernog doba", ova mala "pametna" kutija može da vam kaže sve o njegovoj (ne)moralnosti, ali otvara i sledeće pitanje: šta tačno tražite i šta ako vas ono što nađete ne usreć

Dakle, zašto to radimo? Iznenađujući broj žena priznaje da su "kopale" po partnerovim ličnim stvarima. Ali ne ponose se time.

- To je nemoralno - svi mi imamo pravo na svoje tajne. Ako bi neko njuškao po mojim stvarima, doživela bih to kao ugrožavanje moje intime. Nedavno sam bila u vezi sa razvedenim muškarcem. U njegovoj kući je bilo slika bivše žene, pisama, razglednica... Ali odbila sam da kopam po tome. Nije mi bilo potrebno da znam ništa više od onoga što mi je on sam rekao, smatra Sandra (30).

Dva tipa njuškala

Po mišljenju psihologa, ovakav stav je neuobičajen.

- Ako se osećaju iole nesigurno u vezi, žene se najčešće odaju potajnom pretraživanju partnerovih stvari, tvrde oni.

Stručnjaci se slažu da postoje dva tipa situacija u kojima se bude instinkti "ljubavnih tragača". Nasumično "njuškanje" je uobičajeno na početku veze i vremenom, kako raste osećaj sigurnosti kod oba partnera, ono prestaje, ističu stručnjaci. Ono se obično javlja onda kada treba da odlučite da li da se zadržavate u toj vezi. Želite da saznate više o njegovoj prošlosti, da biste mogle da prestanete da razmišljate o tome. To nam se najčešće dešava u 20-im i ranim 30-im godinama, kada su nam partneri dovoljno "stari" da imaju "ljubavnu predistoriju".

Drugi razlog njuškanja je sumnja da u vezi nije sve kako treba. Vođena takvim sumnjama Dragana (24) je pretražila inboks dečkovog mobilnog telefona. Otkrivši masu poruka eksplicitno seksualne sadržine, rekla mu je šta je našla… i "popila" pridiku zbog "guranja nosa" u njegove privatne stvari. Napad je najbolja odbrana, uvek bila!

Čisto ženska sklonost?

Zašto po ovom pitanju postoji takva disproporcija među polovima?

- Većina muškaraca ne daje dovoljno informacija o svojoj prošlosti, pa ona ne prestaje da nas kopka. Zato tragamo za još informacija. Muškarci ne njuškaju zato što nemaju potrebu da saznaju toliko informacija - kao što nemaju potrebu ni da ih daju.

Prestanite to da radite

Ako vas nešto muči postavite svom dragom direktno pitanje o tome i recite mu da bi vas njegov odgovor umirio. Ako se ispostavi da je sve u redu, zapitajte se zašto ste uopšte sumnjale u to. I koja je pouka? Dobro razmislite zašto mu kopate po stvarima, a onda se ozbiljno potrudite da prestanete s tim. Ko zna, možda će vas baš to učiniti srećnijima.

Muškarac će eventualno prekopati partnerkine stvari samo u slučaju vrlo osnovane sumnje u njeno neverstvo, kažu psiholozi. 

Imajte na umu da je "njuškanje" rizično.

- Ako pronađete nešto uznemirujuće, poput inkriminišućih mejlova ili njegove slike sa bivšom devojkom na kojoj deluje jako srećno, ne možete da mu kažete za to jer ćete ispasti osoba kojoj se ne može verovati. Umesto toga, vi potiskujete emocije i u vašoj glavi to što ste pronašle, šta god bilo, raste poprimajući razmere mnogo većeg problema - koji bi mogao da vam uništi vezu, napominju psiholozi.

POVEZANE VESTI

Petak 31.08.2012. 10:33
Niko ne treba sve da otkrije o sebi, samo ono što želi, i ono što mu ne ugrožava dostojanstvo. Svako ima i male tajne, i male sitničavosti. Neka tako ostane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online