Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 29.08.2012.
12:16
A

Zašto u Americi zagovaraju obrezivanje?

Američki pedijatri smatraju da zdravstvene koristi obrezivanja daleko premašuju potencijalne rizike operacije.

Foto: Arhiva

Uklanjanje prepucijuma penisa, odnosno kožice koja prekriva glavić, ima mnoge zdravstvene dobrobiti, a stručnjaci Američke akademije pedijatrije (AAP) smatraju kako one daleko premašuju moguće rizike koje sa sobom povlači ova operacija.

Iako nije izdala univerzalnu preporuku za obrezivanje dečaka, Američka akademija pedijatrije objavila je nove smernice prema kojima se pozdravlja ova praksa, navodeći nekoliko istraživanja koja su potvrdila zdravstvene dobrobiti obrezivanja, pogotovo onih koje se odnose na sprečavanje prenosa seksualnih bolesti.

Naime, tvrde kako uklanjanje prepucijuma penisa može da smanji rizik od urinarnih infekcija, raka penisa, ali i seksualno prenosivih bolesti kao što su HIV i HPV.

"Ne postoji ta količina ili kvalitet podataka koja će pojedincima koji su odlučili da je obrezivanje loše promeniti mišljenje. Uvek je moguće pronaći potencijalne mane u bilo kojoj studiji. Izveštaj Američke akademije pedijatrije pruža kritički osvrt svih istraživanja koja su do sada napravljena. Očigledno je da postoje mnoge visokokvalitetne studije koje pokazuju da obrezivanje ima moguće zdravstvene dobrobiti“, objasnio je Daglas Dikema, specijalista pedijatrijske bioetike u Dečijem istraživačkom institutu u Sijetlu, koji je ujedno jedan od istraživača u AAP, prenosi Ordinacija.

Ako se bojite da bi obrezivanje moglo da ostavi negativan uticaj na budući seksualni život, vreme je da te strahove ostavite za sobom. Naime, ono neće naškoditi seksualnim funkcijama i umanjiti zadovoljstvo u krevetu. Osim što je muško obrezivanje raširena metoda usporavanja širenja zaraze HIV-om u mnogim afričkim zemljama, ono se može primeniti i kao uspešno sredstvo zaštite od raka grlića materice.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 13:37
Koje su to prednosti obrezivanja? Kožica štiti glavić i ulaz mokraćnog kanala od prljavaštine i bakterija, a održavanje higijene je lako. Obrezivanje u SAD su uveli doktori Židovi kao dodatni izvor prihoda, a istovremeno oblik izražavanja svoje religije. Ako je kožica višak Imrane zašto ju je Bog stvorio i zašto se Muslimani ne rađaju bez nje?
Sreda 29.08.2012. 14:20
Аргументи Американаца су само изговор који пали код глупог америчког народа.У Европи још нико никада није умро од пениса зато што није био обрезан!
Sreda 29.08.2012. 17:02
tako je Imran,zar ne vide one opste da polako se siri ISLAM sa svih strana sveta,pisem za ove sto su ti dali minus,nek obilaze malo Evropu,pa nek vide sta je sad EVROPA za 20 godina bice cista Islamska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online