Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 19.08.2012.
19:15
Vestionline A

Top-lista zabranjenih imena za decu

Početkom 2011. papa Benedikt XVI objavio je rat roditeljima koji su želeli da decu nazovu po slavnima, voću ili popularnim sportskim automobilima. U obraćanju roditeljima, zamolio je vernike da deci daju imena iz hrišćanskog kalendara. Međutim, nevezano za religiju, morale su da reaguju i mnoge države zbog suludih inspiracija roditelja. Sledi top-lista zabranjenih imena.

Zamislite bebu koja se zove Anus, ili Seksi Voće?!

1. Talula Does The Hula From Hawaii (Novi Zeland) - Novi Zeland zabranjuje imena koja bi mogla biti uvredljiva razumnim osobama. Nisu dopuštena ni imena zemalja, ali ni mnoge druge gluposti. Jedan par je sina pokušao da nazve 4Real - For Real (Stvarno, Zaista), ali im to nije uspelo. Ime je pripadalo devetogodišnjoj devojčici pre nego što je sudija odlučio da joj promeni ime tokom borbe roditelja za starateljstvo. "Od deteta prave budalu", rekao je sudija.

Još neka zabranjena imena s Novog Zelanda: Fiš i Čips - Riba i krompirići (blizanci), Yea Detroit, Keenan Got Lucy i Sex Frut (Seks Voće). Number 16 Bus Shelter i Violence (Naslje) su dopušteni.

2. Venerdi ili Petak (Italija) - Možda je o ovome govorio papa. Godine 2008. sud je zabranio italijanskom paru da dete nazove Venerdi (Petak). Sudija je ocenio da bi dete zbog imena moglo biti izloženo ruganju.

Italijanski sudovi mogu da reaguju ako procene da bi detetovo ime moglo izazvati podsmeh, ograničiti socijalni kontakt i stvoriti nesigurnost.


3. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Švedska) - Ne, nismo se naslonili na tastaturu. To je ime koje je švedski par hteo da da sinu još 1996. godine i navodno se izgovara Albin (nismo sigurni kako i zašto). Roditelji su ga izabrali iz protesta prema strogim propisima izbora imena za decu. Vlasti u Švedskoj moraju dati blagoslov imenu i prezimenu pre nego što se može koristiti.

Od ostalih zabranjenih u Švedskoj tu su i: Metallica, IKEA, Veranda i Q. Gugl je prihvaćen.

4. Gesher ili Most (Norveška) - Godine 1998. godine Kristi Larsen poslali su u zatvor (na dva dana) jer ne htela da plati kaznu zbog "neodobrenog" imena koje je dala detetu. Kaže da joj je bio san da joj se dete zove Gešer (hebrejska reč za most), ali sud to nije prihvatio. Međutim možemo da je shvatimo - već je imala 13 dece, pa joj je ponestalo ideja.

5. Chow Tow ili Smrdljiva Glava (Malezija) - Malezijske vlasti tek se poslednjih nekoliko godina bave nepodobnim imenima. Pre šest godina objavile su listu nepoželjnih imena koja nisu u skladu s religijskom tradicijom zemlje, poput Chow Tow, što znači Smrdljiva Glava.

Zabranjena imena su i: Ah Chwar (Zmija), Khiow Khoo (Zvonar), Sor Chai (Lud) i Woti (Spolni Odnos).

6. @ (Kina) - Pronaći originalno ime u Kini nije lak zadatak. To je jedan par navelo da svoje dete nazovu simbolom @, koji u kineskim znakovima podseća na "volim ga". Naravno, vlasti nisu bile sentimentalne.

7. Anus (Danska) - Danci su još rigorozniji od Šveđana i nude 7.000 imena na izbor roditeljima. Za odskakanje od te liste potrebna je posebna dozvola, dok su etnička imena, neobična slova, pa čak i složena prezimena zabranjena. Srećom po njega, ime Anus je bilo jedno od 250 neodobrenih.

8. Ovnis (Portugal) - Pre nego što u Portugalu detetu date ime, najbolje je zaviriti u vladin dokument na 80 stranica koji otkriva šta se može, a šta ne. Prilično su striktni, pa je na primer Tomás u redu, ali Tom nije. Apple i Brooklyn nisu čak ni na listi zabranjenih. Ipak, Mercedes je dopušteno.

Na listi zabranjenih imena u Portugalu našao se i Ovnis (NLO na portugalskom).

9. Akuma ili Đavo (Japan) - Ime koje papa sigurno ne bi odobrio. Godine 1993. roditelji su sina nazvali Akuma, što doslovno znači Đavo. Vlasti su zaključile da je to bila zlouporaba roditeljskih prava, a dete je na kraju dobilo novo, manje đavolsko ime.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2012. 19:19
U pravu je. Većina su stvarno nakaradna.
Nedelja 19.08.2012. 19:44
Ako su u Danskoj zabranjena etnička imena, kako Srbi daju ime svojoj djeci ? Inače, jedno od uobičajnih danskih imena je Peder. Mercedes je špansko ime koje je postojalo prije automobila. Marka automobila je dobila ime po Mercedes, unuci vlasnika firme
Nedelja 19.08.2012. 20:43
a to sto se on zove kokica(pope corn) to nikom nista hahahaha
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online