Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.08.2012.
10:00
S. M. Tomić - Vesti A

Dženifer Lopez i božja čestica

Stručnjak za eksperimentalnu fiziku Ivan Smiljanić objašnjava da je Higsov bozon samo čestica koja daje masu, kao što svetske zvezde ne bi imale "težinu" da nije paparaca koji trče za njima.

 Ako soba puna novinara predstavlja Higsovo polje, novinari su bozoni koji su prenosioci polja. Ako u sobu uđe Dženifer Lopez, svi novinari se sjate oko nje i otežavaju joj prolaz. Tako Dženifer Lopez dobija masu. Ona postaje masivna čestica, a novinari su božje čestice
 

Pitanje postanka svemira mučilo je ljude još od davnina. Demokrit je naslutio atom pre 3.000 godina. Prvi je belgijski sveštenik Žorž Lemetr postavio hipotezu da je svemir nastao iz kosmičkog atoma, koji se vremenom uvećao do sadašnjeg svemira. Primenom Ajnštajnove opšte teorije zaključeno je da je svemir nastao iz jedne tačke u kojoj je postojala materija beskrajne gustine.

Nevidljivi univerzum


Naučnici tragaju za božjom česticom, odnosno Higsovim bozonom, da bi kompletirali standardni model svih čestica materije u svemiru i sile interakcije među njima. Naučnici smatraju da mogu da vide samo oko četiri odsto materije u svemiru i nadaju se da bi pronalaženje božije čestice pomoglo da se vidi i razume ostalih 96 odsto.

Teorija Velikog praska polazi od toga da se prostor proširio iz beskrajno male tačke, bez eksplozije i bljeska. Prvi trenuci svemira trajali su manje od 10-44 sekunde. Iz čiste energije spontano je nastajala materija. Parovi čestica materije i antimaterije nastajali su i u kratkom se periodu opet poništili uz oslobađanje energije.

Dovoljno je bilo da jedna od 10 milijardi čestica materije ostane višak i donese prevlast materiji nad antimaterijom. Kada se svemir ohladio do temperature od 100 milijardi Kelvina (stotinka sekunde nakon početka), iz energije su se počeli da se javljaju protoni i neutroni.

Tada ih je bio jednak broj, ali protoni su prevladali i stvoren je današnji razmer vodonika i helijuma. Ostali hemijski elementi nastaće mnogo kasnije,  nuklearnim procesima unutar zvezda. Sledećih 300.000 godina svemir još nema stabilne atome.

Tek kada je temperatura pala na oko 6.000 Kelvina, jezgra atoma su počela da hvataju elektrone i formiraju stabilne atome. Materija je ostala u prostoru koji je nastavio da se slobodno širi i hladi.
 

Džinovski detektor


ATLAS je detektor projektovan za najširi mogući opseg fizičkih istraživanja. Sastoji se od superprovodnih magneta dugačkih 25 metara i raspoređenih tako da formiraju valjak oko cevi sa snopom čestica. ATLAS je detektor najvećeg obima ikada konstruisan. Dugačak je 46 metara, visok 25 i širok 25 metara.

Ivan Smiljanić, član grupe za eksperimentalnu fiziku visokih energija iz Instituta Vinča, učestvuje u projektovanju linearnog kolajdera (ILC, CLIC), koji bi trebalo da se gradi po završetku LHC eksperimenta u CERN-u.

Izgradnja linearnog akceleratora trebalo bi da počne 2019-2020, a biće dug 40-50 km. Još se ne zna gde će se graditi, ali glavni kandidat je Švajcarska. Zasad četvoročlana ekipa iz Vinče radi na projektovanju jednog dela detektorskog sistema.


- Fizika dosad nije mogla da objasni otkud česticama masa i kako je izračunati. Higs je kao teoretičar pokušao da da odgovor Higsovim bozonom (božjom česticom). Direktor CERN-a je slikovito objasnio šta je božja čestica. Ako soba puna novinara predstavlja Higsovo polje, novinari su bozoni koji su prenosioci polja. Oni su mirni, sede i ćute i ništa se ne dešava. Ako u sobu uđe Dženifer Lopez, svi novinari se sjate oko nje i otežavaju joj prolaz. Tako Dženifer Lopez dobija masu. Higsovo polje interaguje s njom. Ona postaje masivna čestica, a novinari su božje čestice (jer božja čestica samo daje masu). Dok Dženifer Lopez nije ušla među novinare, nije joj se znala masa - slikovito objašnjava Smiljanić.


Najvažniji projekat CERN-a je veliki hadronski udarač (LHC) - najveći svetski akcelerator čestica. Sastoji se od podzemnog prstena opsega 26.659 metara. Magneti se koriste za usmeravanje protona do četiri mesta sudara. Za usmeravanje čestica koristi se na hiljade magneta različitih karakteristika i veličine.


- CERN je sistem kružnog tunela na dubini od 150 metara ispod zemlje. U cevima se sudaraju protoni, a detektori su ti koji otkrivaju da li se nešto dogodilo. ATLAS detektor u CERN-u ima 7.000 tona, a delove su ubacivali bukvalno kroz rupu u zemlji, a dole su se sklapali. Bio sam tamo i video taj ogromni detektor. Zanimljivo je videti i sobu sa tečnim helijumom, koji održava temperaturu na približno minus 270 stepeni, što je potrebno za hlađenje ogromnih magneta koji usmeravaju protone gde treba da idu - kaže Smiljanić.


On poručuje svima koje je uhvatila panika da će se pojavi kvantna crna rupa, da mogu da odahnu. Čak i kad bi nastala, nestala bi u milijarditom delu sekunde. Ne bismo mogli ni da je detektujemo, već samo posledice njenog prisustva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 11:41
Nije mi samo jasno dokle ovi naucnici misle da tupe o tome da je iz nicega nastalo nesto.To je jednostavno nepojmljivo.Iz niceg se desio veliki prasak,onda je svemir poceo da raste i da se siri po nicemu,i svemir je beskrajan i non stop se siri.Pa po cemu se siri?Po nicemu?Iz cega je nastao?Iz nicega?Ma dajte ljudi vise........
Nedelja 05.08.2012. 13:04
"On poručuje svima koje je uhvatila panika da će se pojaviti kvantna crna rupa, da mogu da odahnu. Čak i kad bi nastala, nestala bi u milijarditom delu sekunde. Ne bismo mogli ni da je detektujemo, već samo posledice njenog prisustva." ..Ova poslednja recenica je kontradiktorna u odnosu na na prvu,zar ne? :D
Nedelja 05.08.2012. 18:58
RE-vid_2 Šteta da za svu tu "teoriju" ne postoji i eksperimentalni dokaz. Danas se fizičari drže svake teorije koju predloži neki Amerikanac ili Židov, a zanemariju sve činjenice koje ih pobijaju. Objasni mi kakav dokaz postoji za E=mc2 i ili u vezi teorije relativiteta. Ne postoji dokaz da se kosmos širi - 70 % otkrivenih galaksija se udaljuje od nas ali se 30 % približava. Nedostaje 90 % potrebne materije da bi gravitacija formirala kosmos. Teorija relativiteta je u koliziji sa kvantnom mehanikom. itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online