Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.08.2012.
11:38
Smedia A

Bizarni testamenti koji su uzdrmali javnost

Uprkos tome što je testament poslednja izjava volje pokojnika, dešava se da naslednici budu iznenađeni, besni, razočarani... Pogledajte testamente koji su najviše uzdrmali javnost, a koje izjave poslednje volje su nasmejale sudije.

Foto: Ilustracija
 

Nakon otvaranja testamenta trebalo bi ispuniti poslednju želju pokojnika. Iako se radi o poslednjoj oporuci, dešava se da naslednici nisu "najsrećniji“ kada je raspodela imovine u pitanju. Dok su neki besni i uvređeni, neki su iznenađeni i ne znaju šta ih je snašlo.


U Srbiji se godišnje pred sudovima nađe oko 1.000 oporuka, a čak nekoliko stotina njih biva poništeno, kaže za S media portal portparol za građansku materiju Prvog osnovnog suda Gordana Vuković:


U Srbiji naslednici ljuti, jer su ih roditelji razbaštinili

- Naslednici se najčešće žale sudu da je dostavljeni testament falsifikat, da rukopis nije autentičan ili da je autor testamenta bio nesposoban za rasuđivanje – objašnjava sudija Vuković. - Dešavalo se da dva naslednika dođu tvrdeći da obojica imaju verodostojan testament, pa se istragom utvrdilo da je jedan neispravan.

Uprkos uvreženom mišljenju da se naslednici svađaju zbog podele imovine, statistika to demantuje. Tek 1,4 odsto postupaka biva prekinuto zato što neki od naslednika nije zadovoljan nasledstvom. U takvim slučajevima, ostavinski postupak biva prekinut, a nezadovoljne naslednike sud upućuje na parnični postupak.

Međutim, ovi postupci, za razliku od ostavinskih, znaju i da potraju. Tako je, baš u Prvom osnovnom sudu, jedna parnica trajala sedam godina zato što naslednici nisu mogli da se dogovore kako da podele nekoliko zlatnih lančića.


Ipak, bilo je i testamenata koji su sudije dovodili u stanje urnebesnog smeha. Još se pamti slučaj pisane izjave poslednje volje čoveka koji je svom prijatelju ostavio biblioteku. Sud je, uvidevši da ovaj biblioteku nije imao, istraživao, istraživao i zaključio da su njih dvojica tako zvali - vinski podrum! U njega su odlazili posle porodičnih skupova, i simbolično ga zvali “biblioteka”.
 

Pas nasledio 12 miliona dolara

Iskoristio testament da se osveti supruzi

Izvesni Samjuel Bert iskoristio je svoj testament da bi se osvetio supruzi, jer mu nije dozvoljavala da puši svoje omiljene cigarete. Supruzi je ostavio 330.000 funti , ali pod jednim uslovom – morala je da popuši pet cigareta dnevno.

I u svetu ima bizarnih primera izjava poslednje volje. Tako je Liona Helmsli, koja je umrla u 87-oj godini života, svom psu ostavila je 12 miliona dolara "kako bi mogao da nastavi da živi u luksuzu na koji je navikao."

Sud je, međutim, proglasio testament nevažećim i suma je na računu četvoronošca umanjena na „samo” dva miliona dolara. Pas po imenu Trabl (Nevolja) uginuo je u decembru prošle godine, posle 12 godina lagodnog života.
Na Nevoljinom meniju nikada nije bilo konzervirane hrane, već isključivo sveže piletine s povrćem specijalno spremane za nju od strane šefa jedne kuhinje. Psić je jeo, takođe, isključivo iz srebrne i porcelanske posude.

Rat u familiji zbog testamenta Majkla Džeksona

U familijama slavnih i bogatih obično dođe do tektonskih poremećaja posle saznanja o poslednjoj volji pokojnika.


Tako je bilo i u porodici svetskog kralja pop zvuka Majkla Džeksona. Posle njegove smrti roditelji i sestre poveli su pravi mali rat! Razlog: muzičar je sve ostavio svojoj deci koja nakon njegove smrti mogu upravljati njegovom imovinom. Dženet Džekson (46) ošamarila je Majklovu kćerku Paris (14) i nazvala je „razmaženom malom kučkom“. Intervenisala je i policija, a sudeći po temperamentu članova porodice Džekson, kao i njihovoj naklonjenosti novcu, rat je tek počeo...

Svakog dana za suprugu po jedna ruža

Uslovio suprugu da se opet uda!

Godine 1814. poznati pesnik Hajnrih Hajne oženio se Evgenijom Mirat. On je u svom testamentu napisao da sve svoje imanje i novac ostavlja ženi pod uslovom da se ona ponova uda. Umro je 1856. godine.

Džek Beni je svojoj supruzi, sa kojom je u braku proveo 48 godina, nakon svoje smrti omogućio da svakog dana dobija po jednu crvenu ružu koja bi je podsećala na život koji su imali.

U svom testamentu odvojio je posebnu sumu novca za lokalnu cvećaru koja je ispoštovala njegovu želju.

To je trajalo osam godina, dok njegova supruga nije umrla.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online