Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.07.2012.
17:05
O. Ikodinović - Vesti A

Aerodromi na kojima se najbolje pazari

Aerodromi sve više preuzimaju funkciju šoping molova i postaju sve posećenija mesta za kupovinu. Prvo, zato što se tu mogu pazariti proizvodi oslobođeni carine i poreza, pa se čak i brendirana odeća može kupiti po znatno povoljnijim cenama nego u buticima u gradovima. Drugo, prodavnice su nanizane jedna do druge, pa se ne mora previše šetati i tragati za određenom robom, a razgledanje radnji i kupovina svakom putniku će prekratiti vreme dok iščekuje let.

Aerodromi na kojima se najbolje pazari
 

Svaka roba nađe svog kupca


Uz sve to, kupovina na aerodromu je i poslednja prilika da se kupi suvenir ili poklon za dragu osobu. U svakom slučaju, ponuda je velika - od hrane i pića do mobilnih telefona. Magazin "Forbs" odabrao je 10 aerodroma najboljih za kupovinu.


1. HITROU (LONDON)


Olimpijci srušili rekord


Istraživanja pokazuju da je londonski aerodrom Hitrou mesto gde se novčanik može isprazniti na najbrži mogući način. Teri Rajli, bivši direktor muzeja Majami art, opisao ga je ovako: "Hitrou izgleda kao da su se sudarila četiri šoping centra". U 80 prodavnica prodaje se firmirana odeća i kozmetika. Prošlogodišnji obrt u maloprodaji iznosio je 1,7 milijardi funti, odnosno, 2,6 milijardi dolara, a ove godine, zbog Olimpijskih igara, uprava Hitroa očekuje da se prodaja udvostruči. Putnici ovde uživaju u kupovini, a oni koji ne vole šoping mogu da uđu u čitaonicu ili da pogledaju stalnu umetničku izložbu. U London su 17. jula doputovali sportisti iz 50 zemalja, odnosno prošlo je 236.955 putnika, što je novi rekord u istoriji Hitroua.


2. AERODROM DUBAI


Kupovina pod zlatnom palmom


Na međunarodnom aerodromu u Dubaiju za ljubitelje kupovine posebno je privlačan terminal 3. Neobično osvetljen, sa zlatnom palmom u holu i luksuznim automobilima sa velikim crvenim mašnama, više liči na kockarnicu. Tu putnici mogu zalutati među buticima Đorđa Armanija i Montblanka i uživati u najnovijim kolekcijama i drugih svetskih dizajnera. Postoji mišljenje da je ovde najisplativije kupovati ručne satove. U bescarinskoj zoni oni mogu koštati i dvaput jeftinije nego u evropskim prodavnicama. Takođe, ovde se mogu naći i interesantni retro modeli, ali i kičasti sa zlatnim ili pozlaćenim detaljima. Magazin "Forbs" tvrdi da ovde "cene ne ujedaju", pa se jedan pristojan ručni sat može kupiti za oko 500 dolara.


3. ČANGI (SINGAPUR)


Stolice za dremanje


Po ozbiljnom odnosu prema modi Singapurci se mogu meriti sa Japancima, a aerodrom Čangi na najbolji način oslikava singapurski duh. Na ovom aerodromu radi više od 230 prodavnica i butika. Ovde se prodaju najnovije kolekcije svetskih brendova, kao što su Miu miu i Kloe. Cene su u djuti fri šopovima i upola niže u odnosu na butike van Čangi aerodroma. U svakoj suvenirnici prodaju se predmeti od žada. Na Čangiju postoje prostorije za molitvu, a mogu se unajmiti stolice za dremanje. Čangi ima četiri putnička terminala, kroz koja godišnje prođe 40 miliona ljudi. Na carinskom prelazu svakoga ko sleti na Čangi dočekaju najdivnije orhideje, osmeh i činija sa bombonama za dobrodošlicu.


4. ČEK LAP KOK (HONGKONG)


Raj za golfere


Na aerodromu u Hongkongu, koji se zove Ček lap kok po ostrvu na kojem je izgrađen, putnicima ne može da bude dosadno. Ukoliko nisu zadovoljni repertoarom 4D bioskopa, mogu da iznajme štapove i igraju golf na pravom terenu sa devet rupa ili da uživaju u šopingu. Ovde godišnje pazari oko 50 miliona putnika. Kupuju se uglavnom tehničke spravice, poput mobilnih telefona i ajpodova, ali ne zaostaje ni interesovanje za modnim brendovima kao što su Šanel, Versaće, Barberi... Šopingholičarima koji iz Hongkonga žele da ponesu nešto originalno preporučuje se kupovina na prvom terminalu, gde je predstavljeno više od 200 domaćih modnih brendova.


5. INČEON (SEUL)


Između kaktusa i orhideja


Južnokorejski aerodrom Inčeon zvanično je proglašen za najbolji na svetu po ocenama više od 12 miliona putnika. Ima golf centar, velnes zonu, privatne sobe za smeštaj putnika, klizalište, kazino i muzej korejske kulture. Prepoznatljiv je po sedam raskošnih parkova i bašti sa kaktusima, orhidejama, četinarima, lokvanjima i raznobojnim cvećem. Godišnje kroz ovaj aerodrom prođe više od 33 miliona putnika. Seulski aerodrom poznat je i po buticima gde se može kupiti odeća svetski poznatih brendova. Da ne bi zalutali, putnicima pomaže mapa aerodroma.


6. NARITA (TOKIO)


Samurajski mačevi


Aerodrom Narita zauzima drugo mesto u Japanu po protoku putnika i prvo po teretnom prometu. Narita obiluje barovima, suši restoranima, salonima lepote, berbernicama i buticima najpoznatijih svetskih brendova. Zahvaljujući tome putnici mogu znatno prekratiti vreme dok čekaju let. U aerodromskoj zgradi postoje čak dva sprata sa restoranima i prodavnicima, u kojima se mogu pazariti i jedinstveni, za ovaj deo sveta specifični predmeti poput samurajskih mačeva. Među 135 butika nalaze se i radnje najpoznatijih japanskih dizajnera i brendova, poput Unikla, Jodžija Jamamote ili Reja Kavabuka, koji stoji iza japanske marke Comme Des Garson. Naravno, u prodavnicama Narita teško je odoleti suvenirima i tehničkim aparatima.


7. AERODROM FRANKFURT


Iz kasina u kupovinu


Međunarodni aerodrom u Frankfurtu najprometnija je vazdušna luka u Nemačkoj. Udaljen je 12 kilometara od grada, ima četiri piste i svakodnevno odavde avioni lete na više od 260 destinacija. Na aerodromu se nalazi više od 220 prodavnica, barova, restorana, kasina, a ima i salon lepote, u kojem se možete doterati pre ili posle leta. Aerodromski butici nude širok izbor najraznovrsnijih proizvoda, od poklona, suvenira, hrane i pića, kozmetike, kožne galanterije i knjiga do odeće na čijoj etiketi piše Prada, Šanel, Dior... Ovde važi pravilo da cena odgovara kvalitetu i obrnuto.


8. SKIPHOL (AMSTERDAM)


Oltar za mladence


Svuda u svetu putnici iz Amsterdama se mogu lako prepoznati po žuto-plavim kesama s natpisom "See, budž, fldž" ("Vidi, kupi, leti"). Butici na aerodromu Skiphol poznati su po rasprodajama ili akcijama tipa "Kupi jednu stvar, drugu dobijaš besplatno". Na Skipholu je otvorena i prva aerodromska biblioteka, a zidove sala ukrašavaju reprodukcije Rubensa, Brojgela i drugih holandskih umetnika. Inače, Skiphol je u svojoj istoriji osvojio više od 120 nagrada. Čak 15 godina zaredom osvajao je titulu najboljeg aerodroma u Evropi, a sedam puta u svetu. Ima sobe za meditacije, a od pre šest godina na Skihpolu se obavljaju venčanja, a mladenci odmah potom mogu da lete na - medeni mesec.


9. LEONARDO DA VINČI (RIM)


Veliki brat sve vidi


Italija je zemlja mode, pa je samim tim i rimski aerodrom Leonardo da Vinči ili, kako ga još zovu, Fjumićino pravi centar modnih brendova. Među Italijanima kruži anegdota o putnicima iz Moskve koji su mislili da su umesto na aerodrom sleteli direktno u ogromnu radnju brenda Dolče i Gabana. Na aerodromu ima oko 140 prodavnica i butika. Ova vazdušna luka godinama je bila neslavni šampion po izgubljenom prtljagu. Sada to više nije. Uveden je savremeni sistem za praćenje prtljaga, pa više nema straha da će kofer sa tek kupljenom garderobom i suvenirima biti izgubljen.


10. TAMBO (JOHANESBURG)


Zlato i afričke maske


Aerodrom Tambo u Johanesburgu nominovan je za nagradu British Travel Anjards 2012. i najveći je aerodrom u Africi. Ima oko 100 prodavnica i butika, koje godišnje poseti 17 miliona putnika. Putnici na Tambu najradije kupuju ručno izrađene ukrase za kuću - drvene figure kamila i slonova, keramičke tanjire s afričkim motivima i afričke maske. U prodavnicima odeće preovlađuju safari modeli i deseni, a juvelirnice nude narukvice, ogrlice, prstenje, satove i dugmad za košulju ukrašenu zlatom, jeftinije nego u Evropi. Na aerodromu se nalazi i Muzej vazduhoplovstva Južne Afrike, koji je prava atrakcija za putnike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online