Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.07.2012.
14:04
Alo A

Postoji samo "Hristova čestica!"

Otkriće Higsovog bozona, poznatijeg kao "božja čestica", moglo bi da uzdrma osnove svih većih svetskih religija!

Foto: Ilustracija
 

Svetski tim naučnika u CERN-u je nakon nekoliko godina istraživanja na pragu da javnost upozna sa postojanjem "božje čestice“, osnovne jedinice mase univerzuma. Predstavnici verskih zajednica u Srbiji zatečeni su ovom informacijom.

Stare teorije previše klimave

Standardni model elementarnih čestica je veoma dugo bio univerzalna teorija pomoću koje, verovali su naučnici, mogu da objasne odnose između svih sila i čestica u kosmosu. Novi rezultati dobijeni u CERN-u prete da poljuljaju čak i one teorije pomoću kojih su nastali. Ovaj model još nije u stanju da objasni odnose između materije, antimaterije, tamne mase i tamne energije, pa su svetski stručnjaci u potrazi za novom, opštom teorijom svemira.

Petar Adžić, jedan od srpskih naučnika koji je radio na ovom projektu u CERN-u, rekao je za "Alo!" da je ta čestica ključ za razumevanje mase ostalih čestica i da je, kao i sve ostale čestice, povezana sa Velikim praskom.


On se ipak suzdržao od uplitanja ovog velikog otkrića u pitanja religijskog viđenja nastanka sveta. Na pitanje kako će ta povezanost uticati na religijske stavove, Adžić kaže da su „nauka i religija dve odvojene stvari koje nikako ne treba mešati“.

Mnogo manje ravnodušni bili su pripadnici verskih zajednica u Srbiji, koje je šezdeset godina očekivano otkriće uhvatilo na prepad.


Iz kabineta Njegove svetosti patrijarha srpskog nam je rečeno da ne mogu imati stav o ovom revolucionarnom otkriću jer je ono van crkve.


- Česticu je Hristos ostavio u Svetoj tajni pričešća i ona je za nas jedina čestica. Ne postoji nikakva druga "božja čestica", za to prvi put čujemo - stav je Srpske pravoslavne crkve.

Naučnici u čudu!

Iako je Higsov bozon jedno od najiščekivanijih otkrića za više od pola veka, naučnici ga dočekuju sa velikom rezervom. "Božja čestica“ se ponaša suprotno od predviđanja najvećih svetskih stručnjaka i umesto da postavlja nova, ona se uklapa u već otkrivena pravila fizike.

Po ovom pitanju ne razlikuje se mnogo ni mišljenja islamske zajednice.


- Pojma nemam o tome. Islam je, to se zna, komplementaran sa naučnim pogledima, ali za ovo nikad nisam čuo. Ne razumem se u to, pa bi bilo neodgovorno da komentarišem - rekao je za "Alo!“ Adem Zilkić, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije sa sedištem u Beogradu, dok jeverejska i katolička verska zajednica nisu bile dostupne za komentar o ovoj temi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.07.2012. 15:55
Докле више бре с овим глупим коментарима и новинарским паткама? Ова глупост да неко, наводно откриће, назову "Божија честица", а ни сами не знају шта је то, је смешна! Још ће то да "уздрма основе свих светских религија"! Па човеково знање је бесконачно мало у односу на оно још неоткривено и још имају храбрости да нешто тврде. Ни сами још не знају шта су заправо открили и да ли су уопште открили нешто иоле важно. Какве ли ово везе има с Богом и религијом? Никакве, наравно!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online