Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 04.07.2012.
17:40
Dailymail, Vestionline A

Šta znači "biti kul"?

Da bi otkrili suštinu fenomena “biti kul”, naučnici su u tri odvojene studije prvo pokušali da objasne kakve osobine “kul osoba” treba da ima, potom su tražili od ispitanika da ih poređaju po važnosti, a onda i da rangiraju svoje prijalje prema tim merilima, prenosi “Dejli mejl”.

Da li je kul ili nije: Stiv Buskemi

Zasnivajući istraživanje na uverenju da “biti kul” znači biti privlačan i poželjan, psiholozi Ajlan Dar-Nimrod sa Univerziteta u Ročesteru i njegov prijatelj i kolega Ian Hensen sa Koledža Jork došli su do naučne “šifre” za objašnjenje šta je to kul kod neke osobe.

Njih dvojica počeli su istraživanje nakon što se Dar Nimrod usprotivio Hensenovoj tvrdnji da je Buskemi kul. Dvojica naučnika su potom rešila da ispitaju i zašto Buskemi važi za kul osobu.

Uz neobičan izgled i unjkav glas, Buskemi se baš i ne uklapa u sliku o holivudskim zvezdama, ali je ipak igrao likove koji su nesumnjivo kul, kao što je to, recimo, Mister Pink u Tarantinovim “Uličnim psima”.

Naučnici su odlučili da provere da li je Buskemi kul ili nije: prvo su ispitali 353 studenta Univerziteta Kolumbija da navedu kul osobine, potom ih poređaju po važnosti, a onda da procene prema tome i svoje prijatelje.

- Hteli smo da napravimo razliku između značenja “biti kul” i društvene prihvaćenosti - objašnjava Dar Nimrod.

Najviše odgovora koje su dobili u istraživanju bili su vezani najpre za vizuelnu pojavu. Ispostavilo se da ispitanici kul osobama daju atribute “privlačan”, “seksi”, “zgodan”, “lep”, oslanjajući se pritom isključivo na fizički izgled.

- Istraživanje nam je pre svega bilo usmereno na to da vidimo šta to prvo utiče na zaključke da je neko kul. A naišli smo na to da se presudne stvari u percepciji vrte oko poželjnosti - kaže Dar Nimrod.

Psiholozi su, osim dobrog izgleda, očekivali i da “buntovnički stav” kakav je nekad oličavao Džejms Din bude jedna od osobina za “biti kul”. Međutim, ispitani studenti su navodili pre svega prijateljsku nastrojenost kao važnu osobinu kul osoba. Tu su i sreća i opšta uspešnost u životu, ali podjednako sa tim je i namera i požrtvovanost da se pomogne društvu takođe poželjna osobina.

Na listi poželjnih osobina su i sklonost praćenju trendova, individualnost, (samo)pouzdanje i smisao za humor.

Međutim, iako izgleda da je to stvar prošlosti, džejmsdinovski stil, ćudljivi tip sa cigaretom koji kontrira okruženju i dalje postoji.

- Još postoji, iako ređe, drugačije viđenje: mračan, ironičan, hazarderski tip, sklon kontrakulturi - dodaje Dar Nimrod, i dalje odbacujući tvrdnju da je Buskemi kul.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.07.2012. 17:58
Kakve bre studije..Što ne pitaste nas srbe.. Kul je kada si bio član JUL-A napunio se milionima i sda te zabole za sve!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online