Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.01.2010.
11:28
RTS A

Uskoro čokoladni park u Kini

U jeku "čokoladnog buma“ u Kini, na Olimpijskom stadionu „Ptičije gnezdo“ 29. januara se otvara prvi čokoladni park. Do zatvaranja u aprilu očekuje se milion posetilaca.

Turisti u Pekingu već uživaju u snežnoj zemlji čuda unutar gradskog stadiona "Ptičije gnezdo", a uskoro će im se pružiti prilika da je zamene mnogo slađim čudom.

Naime, Kina hvata zalet za otvaranje "World Chocolate Wonderland"-a, prvog čokoladnog tematskog parka u toj zemlji, u kojem će biti čoko-automobili, terakota čoko-ratnici, kao i Kineski čoko-zid.

Terakota ratnici su se u Kini smatrali mračnim simbolom nekadašnje imperijalističke moći, a danas je ova 2.000 godina stara vojska jestiva i deo je predivnog parka koji se pruža na 20.000 kvadratnih metara.

Iako su završni radovi u toku, "Svetska čokoladna zemlja čuda" u petak je otkrila kompletiranu grupu od 560 ratnika zajedno sa 10 metara dugačkom replikom Velikog zida, kao i masu drugih ukusnih eksponata u pet zatvorenih prostora sa strogo kontrolisanom temperaturom i dva otvorena.
 

Oko tri tone čokolade je korišćeno za izradu novog modela BMW 1 u prirodnoj veličini, postavljenog odmah do jestive replike patika NBA zvezde Majkla Džordana.

Generalni menadžer izložbe Tina Ženg se nada da će se ogromna suma novca uložena u sve ovo vratiti sa milion posetilaca koje očekuju od momenta kada bude otvorena 29. januara.

"U ovaj događaj smo investirali desetine miliona juana (par miliona evra) i od toga očekujemo dve stvari. Prva je, naravno, novčani prihod, a druga je to što se nadamo da kroz ovu izložbu možemo svima pokazati da se kultura i kreativnost mogu razvijati na razne načine. Čokolada nema samo jednu namenu, već je treba posmatrati iz više aspekata", izjavila je ona.

Uspehu zemlje čokolade trebalo bi da pomogne i sama njena lokacija na severnoj strani Olimpijskog stadiona "Ptičije gnezdo", za turiste atraktivnog mesta.


Oko 80 tona čokolade je potrošeno za sve eksponate, kažu organizatori. Ali ovaj slatkiš nije baš jednostavan "građevinski" materijal, objašnjava glavni koordinator Ling Ženzong.

"Na temperaturama ispod nule puca, na 18 u plusu se topi. Čokolada ne samo što je komplikovana za oblikovanje, već se i u kamionima u kojima se prevozi moraju održavati konstantne temperature i moraju biti potpuno zatvoreni", kaže Ženzong.

Čokolada je u najmnogoljudnijoj zemlji sveta postala popularna tek poslednjih godina, jer je politika otvaranja zemlje izazvala pravu "poplavu" proizvoda i "ludorija" sa Zapada. Njeni najveći konzumenti su mlađi pripadnici srednje klase.

Organizatori na glamuroznoj postavci preporučuju još neka "umetnička dela" - najveći lilihip u zemlji i fontanu kroz koju kruži na tone tople čokolade.

Čoko-zemlja će biti otvorena do aprila, kada počinje toplije vreme, a u januaru iduće godine se ponovo otvara sa novim čoko-stanovnicima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online