Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.06.2012.
14:55
B92 A

Najbizarnije kazne u američkom pravosuđu

Kazne za izgrednike u Americi nekada su u najmanju ruku neobične, pa su tako sudije povremeno odlučivale da osuđeni spava u psećoj kućici, umesto u zatvoru, hoda gradom noseći ponižavajući znak, pa čak i da promeni frizuru.

Foto: Ilustracija
 

"Ovaj neobični trend traje već 20 godina”, kaže Džonatan Tarli, profesor na Univerzitetu Džordž Vašington. “Takve kazne neretko se svide javnosti i na neki način donose dobru reputaciju sudovima”.

Tarli kaže da se možda i najneobičniji slučaj dogodio u Juti, kada je 13-godišnja devojčica otišla pred sud, zato što je jednoj trogodišnjakinji odsekla kosu tupim makazama.

Kejtlin Lopan iz Prajsa priznala je da je u "Mekdonaldsu" ošišala trogodišnju devojčicu koju nije poznavala. Sudija Skot Džohensen zbog toga ju osudio na 276 sati društveno korisnog rada, ali je njenoj majci Valeri Bruno rekao da kazna može da bude smanjena za 150 sati, ukoliko joj na očigled svih odseče rep.

Bruno ga je poslušala i odsekla ćerkin rep, a kazna je smanjena.

“Ne razumem kako sud koji se spušta na nivo 13-godišnjaka može nekog da uči moralnim lekcijama. Sud je, dakle, učinio isto što i devojčica”, kaže Tarli.

On smatra da takva presuda šalje pogrešnu poruku.

“Upotreba arbitrarnosti i hirovitog autoriteta nisu nešto čemu treba učiti decu. Sud je pokazao da ono što je uradila ona, on može uraditi drugim ljudima”, smata on.

Ipak, to nije najneobičnija presuda u istoriji američkog pravosuđa. Možda još čudnije zvuči kazna za jednog oca koji je maltretirao dete – on je mogao da bira između 30 dana u zatvoru ili da 30 noći prespava u kućici za pse.

Čovek je odabrao kućicu za pse, kako bi mogao da zadrži posao.

Takođe, u jednom slučaju u Ohaju, opštinski sudija osudio je dvojicu tinejdžera koji su na Badnje veče provalili u gradsku crkvu da marširaju gradom u pratnji magarca i nose znak na kom piše “Izvinite zbog ove idiotske uvrede”.

Isti sudija kasnije je naredio da jedna osuđenica bude odvedena na neko udaljeno mesto i spava napolju, zato što je na ulicu izbacila mačiće koje nije mogla da izdržava.

Tarli smatra da takve kazne čiji je cilj osramoćivanje osuđenog nemaju ništa veći uticaj na pojedinca od konvencionalnih i da su takvi “primitivni potezi”, primereni 18. ali ne i 21. veku.

POVEZANE VESTI

Petak 29.06.2012. 08:35
Nezbiljno, i nedostojno jednog suda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online