Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.06.2012.
21:54
novimagazin.rs A

Šta sve Fejsbuk zna o nama

Najveća svetska socijalna mreža kupila je izraelsku kompaniju “Face.com”, specijalizovanu za pravljenje softvera i aplikacija koje prepoznaju lica. Na taj način čim korisnik stavi fotografije na Fejsbuk sistem će ih uporediti s prethodnima i sam prepoznati ko je na njima i ponuditi opciju za tagovanje ljudi.

Foto: Ilustracija
 

Fejsbuk je izraelsku firmu sa 11 zaposlenih preuzeo za oko 60 miliona dolara. Objasnili su i zašto su investirali: “Korisnici Fejsbuka vole da dele svoje fotografije i sećanja sa prijateljima. Ova tehnologija im omogućava najbolje iskustvo sa fotografijama.”

Koje podatke o nama Fejsbuk čuva

Osnovi podaci - ime, datum rođenja, obrazovanje, istorija zaposlenja
Lični podaci - ljubavnu istoriju, broj mobilnog telefona, geolociranje kretanja, lični afiniteti i interesovanja, poruke, vreme logovanja, slanja poruka,
sadržaj poruka (teoretski), čak i izbrisanih
Podaci o prisustvu na internetu - IP adresa, brauzovanje po sajtovima trećih lica (koja nemaju veze sa Fejsbukom, koju ste pesmu poslušali, članke koje ste pročitali itd.

Međutim, mnogi su se već zabrinuli da iza slatkorečivog saopštenja stoji još jedan udar na privatnost korisnika - pored toga što može da vas locira, da čita vaše privatne poruke, da prati i memoriše sve adrese na kojima ste bili (a koje nemaju veze s Fejsbukom), sistem će sada moći da sam prikuplja sve fotografije na kojima misli da ste vi.


Kada govorimo o Fejsbuku i privatnosti, već je legendaran primer Maksa Šremsa, austrijskog studenta koji ima 234 prijatelja na Fejsbuku i koji je krajem 2011. tražio od te kompanije sve podatke koje imaju o njemu. Posle nekog vremena stigao mu je CD sa 1.244 PDF dokumenta o njemu! Između ostalog - sačuvali su na svojim serverima i Maksove privatne poruke koje je on prethodno izbrisao.


Znali su još više o Maksovoj prijateljici Lizi, koja je stavljala na FB slike s ajfona, pa su napravili mapu sa lokacijama i tačnim vremenom kada je tu boravila.

Najpopularnija pesma za raskid na svetu

BAZA - Osim što ima veliki broj informacija o pojedinačnim korisnicima, Fejsbuk ima možda najveću bazu podataka na svetu podesnu za razna sociološka istraživanja. U stanju su da uporede podatke o tome kad ste raskinuli vezu sa pesmama koje ste tada slušali na internetu. Tako su uz pomoć sajta “Spotify” utvrdili da je najpopularnija pesma za raskid među korisnicima u 2011. bila “The Cave” benda “Mumfords and Sons”, a kad se tek zaljube - “Don’t wanna go home” - Jason de Rulo.

Fejsbuk svojim korisnicima šalje stotine miliona mejlova dnevno i imaju načina da saznaju da li ste njihov imejl otvorili i pročitali.

Sve je ovo, naravno, izuzetno zanimljivo oglašivačima koji žele da dođu direktno do kupca koga zanima njihov proizvod, a sa svime što Fejsbuk zna o nama, on je najbolji izvor za to.

Sa akcijama kompanije koje vrede manje nego što se prvobitno mislilo (sa prvobitnih 38 dolara pale su na 25,52 po akciji) logično je da će pokušati da unovče najvrednije što imaju - podatke o ljudima.

Nije slučajno što im je juče na dan kada su kupili “Face.com”, koji prepoznaje ljudska lica, akcije skočile sa 27,24 dolara na 31,41, odnosno za 15 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online