Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.05.2012.
11:18
B92 A

Ideja o večnom životu nije baš pametna ideja?

Neostvariva želja za kojom čovečanstvo oduvek čezne - večni život - dobila je svoju opoziciju: sve brojniji pokret koji tvrdi da je večnost loša stvar i da može da škodi i nama i planeti.

Foto: Ilustracija
 

Filozofi, ekonomisti i analitičari tvrde da bi sa većom populacijom porasla i potražnja za resursima kao što su voda i nafta.

Takođe bi to imalo loše posledice na zdravstveni sistem a struktura porodice bi bila zauvek promenjena - jer bi po nekoliko generacija bilo prisutno u isto vreme.

Neki još kažu da nam starost omogućava da se polako opraštamo od voljenih umesto da ih iznenada napuštamo.

A ako bi se prosečan životni vek produžio na par stotina godina, to bi značilo da će se i svetska populacija udvostručiti ili čak učetvorostručiti.

U diskusiji vođenoj na sajtu theatlantic.com dr Benet Fodi, zamenik direktora Programa za etiku nove bionauke na Oksfordskom univerzitetu kazao je da je "nebo granica” kad je reč o produžetku naše mladosti.

Dr Fodi, koji je pisao obimne radove na temu etike produžetka životnog veka, kaže da smo u poslednjih 150 godina produžili prosečan ljudski vek sa 40 na 80 godina i da trend i dalje ide naviše.

Međutim, etičke posledice su veoma složene i neki analitičari, poput Frensisa Fukujame, tvrde da ne treba da se igramo sa evolucijom.

Ako starimo, to je s razlogom i za naše dobro, kaže Fukujama.

Još jedan protivnik večne mladosti je filozof Leon Kas koji kaže da kako neko postaje stariji on postepeno odlazi od nas, pa nećemo osetiti oštar bol u slučaju njegove iznenadne smrti.

Dr Fodi dodaje da je već nepravedno da će, samo zato što je rođen u 20. veku, on živeti duže od onoga ko je rođen u 19. veku. Jedino rešenje je da se omogući svakome da ima tu mogućnost, čak iako to znači prevazilaženje većih izazova.

"Bilo bi divno da svako može da doživi 150. Ali smrt je, ipak, neizbežna. Čak i ako rešimo sve medicinske probleme i dalje ćete svake godine imate šansu 1: 1.000 da umrete od nesrećnog slučaja. Mislim da nikada nećemo doći do tačke večnog života, čak ni do 1000 godina. Verovatno ćemo stići do proseka od 120-150 godina. Ideja da sada treba da se zadovoljimo prosekom od 80 umesto 120 godina mi je svakako bizarna, s obzirom da smo ne tako nedavno imali prosečan životni vek od samo 40 godina”, zaključuje dr Fodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online