Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 24.05.2012.
10:26
B92 A

Isus ili nauka: Ko je bolji u čudima?

Nauka je mnogo napredovala u poslednjih 2.000 godina koliko je prošlo od kada je Isus Hrist hodao zemljom. Da li su naučnicu u tom periodu uspeli da ponove sva Hristova čuda ili je Božiji sin i dalje neprikosnoven?

Foto: Ilustracija
 

Rodila ga je devica

Prema pisanju Biblije, Hrist je bezgrešno začet čime je postao sin Boga i Device Marije. Danas je to uobičajena stvar zahvaljujući veštačkoj oplodnji. Ova procedura podrazumeva ubrizgavanje muške sperme u matericu ili oplodnju jajaščca u petrijevoj posudi nakon čega se ono ponovo ubrizgava u ženu. U oba slučaja – nema seksa.

Italijanski naučnik Lazaro Spalanzani izveo je prvu veštačku oplodnju 1786. godina i to na psu, dok je Englez Džon Hanter uspeo da ponovi postupak na čoveku samo četiri godine kasnije. Danas je veštačka oplodnja popularan način začeća za žene bez muža, parove koji nisu u mogućnosti da dobiju dete prirodnim putem kao i za lezbijske parove.

Pretvaranje vode u vino

Nažalost danas moramo da platimo bar desetak evra za pristojnu flašu vina. Izgleda da nijedan naučnik čak ni ne radi na ovom “problemu”. Živeli, Isuse!

Lečenje hromosti

Prema knjizi Dela apostolska, Isus je lečio hromost i osposobljavao ljude da ponovo hodaju. Mogu li to naučnici?

Nedavno su napravili prve korake. Nekoliko nezavisnih studija razvija terapije koje bi pomogle paraplegičarima da stanu na noge i hodaju i to pomoću plastičnog nerva u kičmenoj moždini. Uz pomoć ekperimentalne terapije dva paraplegičara su uspela da se usprave i naprave par koraka uz asistenciju. Električna struja se prikači za nerve u kičmenoj moždini koja je sposobna da sama inicira pokrete, bez pomoći mozga. Stimulacija ovih nerava ih postepeno ponovo uči kako da prave korake.

Hranjenje masa

Ne naučnici ne mogu da sa nekoliko vekni hleba i dve ribe nahrane hiljade ljudi kao što je to Isus činio, međutim unpređena tenholgija u agrokulturi doprinela je dramtično većoj proizvodnji hrane.

Danas se sposobnost nauke da nahrani narod naziva “Malavsko čudo”. Ova afrička zemlja, koja je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, je 2005. godine usvojila program koji obezbeđuje subvencionisano seme i đubrivo za siromašne poljoprivrednike.

Lečenje slepih

Isus je učinio da slepi progledaju, a danas je naučnicima to rutina. Skoro do polovine slučajeva slepila dolazi zbog katarakte ili degenarcije sočiva oka. Lekarima je danas potrebno 15 minuta kako bi uklonili oštećeno sočivo i zamenili ga sintetičkim.

Zahvaljujući nedavnim dostignućima u laserskim operacijama, naučnici sada mogu i da poboljšaju vid pacijentu i to dvostruko. Za to je zaslužan Dejvid Vilijams, direktor centra za vizuelnu nauku, koji će uskoro uvesti lasersku operaciju za poboljšanje vida.

Vaskrsenje Lazarevo

U jevanđelu po Jovanu, Isus Hrist je nakon četiri dana vratio Lazara u život. Da li su naučnici dorasli ovom izazovu?

Ako zanemarimo CPR, električne šokove pomoću kojih lekari vraćaju pacijente u život i neke druge trikove poput ponovnog uspostavljanja cirkulacije na mrtvim ljudima, naučnici još uvek nisu ustanovili kako da vrate čoveka u život nakon dužeg perioda.

A s obzirom koliko brzo propada ljudsko tkivo bez kiseonika, Isus će možda zauvek imati monopol nad ovim čudom. Međutim naučnici neće tako lako odustati...

Mark Rot i njegove kolege sa Fred Hatčinson istraživačkog centra za bolesti raka, razvija tehniku pomoću koje stavlja životinje u stanje bliske smrti koje oni zovu "suspended animation."

Oni su otkrili da većina sisara ima skriveni gen koji dozvoljava istu “metaboličku fleksibilnost” koju prikazuju medvedi kada spavaju tokom zime. Rot je otkrio da ostala stvorenja mogu da se isključe i uključe jednostavnom promenom koncentracije kiseonika u vazduhu koji udišu.

Drugim rečima, oni mogu da isključe životinje na jedan dan i onda da ih ponovo uključe, a nadaju se da će to moći da primene i na ljude.

Kada sve sumiramo čini se da za sad naučnici prednjače ali i Isus se još uvek dobro drži.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 11:15
Sva nauka je kao zrnce peska u odnosu na Isusovu beskonačnost. Ali je i nauka potrebna, naročito u mudrim, pametnim i poštenim rukama.
Četvrtak 24.05.2012. 11:48
Isus je svetlo na kraju tunela. Slava onom koji ce doci da sudi.
Četvrtak 24.05.2012. 11:50
Сва данашња наука и технологија је одраз гордости и веровања искључиво у себе и своје могућности а не у Бога према знаменитим речима апостола Павла "телесно мудровање је смрт " . Наука ( сурогат праве вере) је и најразвијенија тамо где је вера најслабија ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online