Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.05.2012.
15:15
she.hr A

Kako se nositi sa teškim ljudima

Stabilni odnosi i veze sa drugim ljudima dobri su za naše mentalno i psihičko zdravlje. Međutim, često smo okruženi ljudima čije nam osobine baš i ne odgovaraju. Nažalost, ljude "teškog" karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tek tako eliminisati iz života, posebno ako poteškoće imamo sa članovima porodice, kolegama na poslu ili šefovima.

Dranje neće ništa rešiti...

Šest načina uz pomoć kojih ćete se lakše nositi s "teškim" ljudima iz svoje okoline:


1. Budite smireni
Razgovori s "teškim" ljudima često su na rubu konflikta, a svađom nećete ništa postići. Smirena i asertivna osoba deluje kao da drži stvari pod kontrolom i lakše će pridobiti poštovanje. Odnosite se sa poštovanjem čak i ako osećate da ste na ivici eksplozije. Postavite granice i nemojte osećati potrebu da reagujete na provokacije druge osobe. Budite svesni onoga što je pod vašom kontrolom, a agresivno ponašanje ne morate prihvatiti.

2. Postanite posmatrač
Pokušajte da saznate razloge zašto se određena osoba ponaša na ovaj ili onaj način. Postavite se na njihovo mesto i doznajte jeste li je vi nekako povredili. Objektivno gledanje omogućiće vam da razmišljate racionalnije.


3. Naučite da govorite njihovim jezikom

Nakon što ste proučili i shvatili namere određene osobe, prilagodite svoj način komunikacije njihovom pogledu na svet.


4. Pronađite potporu
Ako ne možete nikako da izbegavati određenu osobu (na poslu ili prilikom porodičnih susreta), razgovarajte sa drugim kolegama, prijateljima ili članovima porodice i pitajte ih kako se oni odnose prema situaciji. Svaka osoba ima drugačiji ugao gledanja i ima drugačije rešenje.

5. Neutralni razgovori
Izbegavajte rasprave i razgovore o teškim i komplikovanim temama. Ukoliko osoba insistira na temi za koju znate da će dovesti do konflikta, promenite temu ili držite neutralan stav.


6. Ignorišite
Često osoba sa teškim karakterom započinje negativnu raspravu kako bi izazvala reakciju. Kada reagujete, dajete joj ono što ona traži. Ponekad je bolje samo je ignorisati.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 15:22
Lepo rečeno, ali teško ostvarivo. Nesrećni sklop rečenice, nekada je najbolje posakrivati hladna oruđa, i otvoriti četvoro očiju. Naše društvo ne sprovodi prevenciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online