Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.05.2012.
10:49
Smedia A

Najporočniji narodi Balkana: Hrvati deveti, BiH deseta, a Srbi?

Na rang listi najporočnijih naroda sveta Hrvatska zauzela deveto, BiH deseto mesto. Prema oceni stručnjaka Srbija je između ove dve zemlje. Ko više pije, ko se kocka, a gde ima više narkomana?

Ko više pije?

Česi su najporočniji narod sveta, a na rang-listi 57 zemalja Hrvatska je zauzela deveto, dok je Bosna i Hercegovina na 10. mestu po poročnosti. Srbija nije rangirana, ali po oceni naših stručnjaka, zauzeli bismo mesto između Hrvatske i BiH.

Rang-listu 57 zemalja po poročnosti napravila je agencija "Blumberg". Za to je koristila podatke SZO i UN o tome koliko su određene države podložne bolestima zavisnosti, drogama, alkoholu ali i kockanju.

Dobra strana krize

- Česi su svoje neslavno prvenstvo zaslužili zbog najveće potrošnje alkohola, a takođe vode i u drogama, pošto je među njima najviše pušača marihuane, a po potrošnji ekstazija su drugi - preneli su češki mediji.


Patološki kockari


Dejan Stanković iz fonda „Herc", koji se bavi prevencijom patološkog kockanja, potvrđuje visoko mesto Australijanaca, koji su prvi u svetu. - Srbi su po toj vrsti zavisnosti blizu zemljama u regionu. Međutim, ako su Slovenci na drugom mestu, mi smo negde između njih i Bosanaca, tik uz Hrvate. U Srbiji ima 200.000 do 300.000 zavisnih kockara.


- Svaka igra u koju ulažemo novac da bismo ga dobili jeste kockanje. Zavisni su oni, a takvih je kod nas do 300.000, koji pozajmljuju novac da bi se kockali - rekao je Stanković.

Srbija nije na spisku pošto su poređene samo zemlje za koje su dostupni podaci u svim kategorijama. Domaći stručnjaci pak ocenjuju da bi se na osnovu raspoloživih podataka Srbija našla ispred Hrvata kada je u pitanju alkohol, dok bi joj po broju narkomana i kockara čuvala leđa. Napominju i da bi BiH, kao prvak u Evropi po ispijanju alkohola, bila ispred nas i Hrvata.

Kriza je, kažu, uzela maha, ali nemamo dovoljno novca za poroke. To je možda ključni razlog zašto kod nas nema više narkomana i kockara. U Srbiji ima bar 150.000 narkomana, a registrovano je oko 30.000. Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u u Beogradu [i]dr Jasna Daragan Saveljić smatra da smo mi bolji od Hrvata.

Ko više pije?

U Bosni i Hercegovini, primera radi, registrovano je samo 7.500 zavisnika od droge, a tamošnji stručnjaci procenjuju da ih ima bar 120.000. S druge strane, građani BiH su 2011. od SZO dobili titulu najvećih alkoholičara u Evropi, dok su se Srbi našli na trećoj poziciji. Po toj listi, građani BiH godišnje u proseku popiju 56 litara čistog alkohola. Hrvati u proseku piju 12,6 litara alkohola po glavi stanovnika a Srbi 10.

Neuropsihijatar Lidija Šarac ipak smatra da mi više pijemo od Hrvata.
- Kockara i zavisnika od droge je zbog nedostatka novca možda manje, ali se zato alkohol zloupotrebljava. Kod nas je mnogo više alkoholičara koji se ne leče i samim tim nisu obuhvaćeni analizama - kaže dr Šarac. Ona primećuje da su kod nas trenutno veoma prisutne igre na sreću, koje predstavljaju neku vrstu nade i sklonosti ka spasu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online