Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.05.2012.
00:45
24sata.rs A

Za 4 sata do bilo koje tačke na planeti

Naučnici testiraju novi motor koji bi mogao da lansira avion u svemir i revolucionarno izmeni način putovanja tako što bi nam omogućio da za svega nekoliko sati stignemo da bilo koje tačke na Zemlji.

Avion je sposoban da koristi obične piste za sletanje
 

Osamdeset metara dugačak svemirski avion “skajlon” poletao bi sa obične aerodromske piste, ali bi već na visini od 30 kilometara, a i izvan Zemljine atmosfere leteo pet puta brže od zvuka. Hibridni motor “sabre”, koji je razvila britanska kompanija "Reaction Engines Limited", funkcioniše na dva načina: kao običan mlazni motor i kao raketni motor.

Proizvođači se nadaju da će se motor dobro pokazati na aeromitingu Engleskoj i obezbediti 250 miliona funti za završetak projekta.

“Mogli bismo da svedemo vreme neophodno za odlazak do bilo koje tačke na svetu na svega četiri sata. Istovremeno dobićemo avion koji može da poleti u svemir i zameni skupe rakete”, izjavio je generalni direktor REL Alan Bond.

“Skajlonov” inovativni pogonski motor koristi propulzivni pogon da bi stigao da ivice Zemljine atmosfere pre nego što prebaci na raketni modus i uđe u orbitu.


Prva faza motora koristi specijalni tip izmenjivača toplote, koji uzima kiseonik iz atmosfere i hladi ga za više od 100 stepeni Celzijusa pre kompresije u motoru i sagorevanja sa vodonikom. Ohlađeni kiseonik se koristi za pogon aviona.

U drugoj fazi, tečni vodonik i mala količina tečnog kiseonika koriste se za lansiranje aviona u kosmos. Na ovaj način trebalo bi da se uštedi na težini i omogući “skajlonu” da odleti pravo u orbitu, bez višestepenih raketnih nosača.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.05.2012. 02:53
Tehnologija napreduje toliko brzo, da za samo 20 god. necemo verovati da smo mogli da zivimo bez sprava iz tog vremena. Nanotehnologija ce totalno da preobrazi svet, postoji i stampanje u tri dimenzije, masina moze da odstampa samu sebe, a onda stampas sta pozelis. Radi se i na nekom opipljivom hologramu.Zamislite "pornice" koje mozete dodirnuti? Ili jos neverovatniju stvar da vozite auto, i nema potrebe da se parkirate, vec samo opipljivi hologram iskljucite i on nestane, jer nije pravi auto vec opipljivi hologram.To je vec dalja buducnost.Internet ce doziveti najvece promene,i transformisace zivot ljudima.Mozda ce cipove ugradjivati u mozak, ljudi ce komunicirati "telepatski".I kraj sveta
Utorak 01.05.2012. 11:01
Ja se nadam da ce izumeti neki nacin da se sarma brze skuva, predugo traje, i vec decenijama ne napredujemo, mislim, glupo je to sto ja u 2012. kuvam sarmu isto toliko dugo koliko je i moj dede pre 60 godina...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online