Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2012.
21:38
telegraf.rs A

10 trikova za razgibavanje mozga

Svi mi svakodnevno koristimo svoj um, ali to ne znači da se baš sve njegove funkcije nalaze u savršenoj formi. Evo desetak vežbi koje će vam pomoći da utrenirate moždane vijuge i vremenom podignete svoj mentalni kapacitet

Sudoku

Verovatno ste već upoznati sa kakvom igricom je reč, ali za slučaj da niste, znajte da je u pitanju je logička zagonetka koja za cilj ima popunjavanje polja oblika kvadratne rešetke brojevima od 1 do 9. Mnogi smatraju da je Sudoku veoma zabavna i zarazna igra, a dokazano je da veoma pomaže u razvijanju veština vezanih za razrešavanje problema. Možete je igrati gde god poželite, rešavajući zadatke iz novina, one na svom mobilnom telefonu, Fejsbuku, Androidu, pa čak i toalet papiru.


Vikipedija: Slučajna stranica

Ova opcija na čuvenoj Internet enciklopediji predstavlja najjednostavniji način da steknete nasumično znanje. Ako svakoga dana, na ovako jednostavan način sebi dozvolite da naučite nešto novo o do tad vam poptuno nepoznatoj temi, vaš um će se u potpunosti preporoditi.


Jednostavne matematičke operacije

Niko od vas ne očekuje da iz glave rešavate komplikovane zadatke sa integralima i da znate logaritamske tablice napamet. No, uz 60 sekundi svakodnevnog sabiranja, oduzimanja, množenja i deljenja, vratićete svoj mozak u formu i mnogo manje ćete se oslanjati na pomoć digitrona. Ukoliko se pitate gde da nađete zbirku sa zadacima, setite se samo da se Slagalica prikazuje na televiziji dva puta dnevno, a odnedavno se pojavila i istoimena Fejsbuk aplikacija.


Manite se tastature

Svi smo se mi navikli na rad na računaru, posebno što je tekst u njemu mnogo lakše uobličiti nego korišćenjem pisanjem olovkom po listovima sveske. Međutim, ispostavilo se da se nova znanja bolje usvajaju kada se beleške hvataju rukom. Aktiviraju se centri za pažnju koji alarmiraju um da se fokusira na ono što se u datom trenutku nalazi pred njim.


Postanite sam svoj nastavnik

Veštine koje već posedujete možete poboljšati ako ih sami sebi predočavate u vidu predavanja. Umesto da u glavi ponavljate korake koji su neophodni da bi se obavio neki posao, počnite sebi da objašnjavate kako se to radi, kao da pričate pred celim odeljenjem. Ovo će vam pomoći da se brže setite svih neophodnih informacija, ali da izbegnete glupe greške.

Pričam ti priču

Pripovedanje predstavlja odličnu mentalnu vežbu. Za početak, stavljanjem suvoparnih činjenica u nekakav kontekst poboljšaćete svoje pamćenje. Na ovaj način sebi dajete priliku da se fokusirate na važne detalje i onome što želite da zapamtite date emocionalni značaj.

Probajte Lumosity

U pitanju je veb aplikacija koja pruža obuku za vežbanje specijalnih delova mozga. Program je besplatan, ali znajte da premijum nalog pruža širi spektar opcija. Vežbe su vrlo jednostavne za razumevanje i veoma zabavne. Kada završite sa jednom igrom, dobićete rezultat i cilj vam je da svakodnevnim vežbanjem poboljšate svoj učinak.

Meditirajte

Svakodnevni stres je pravi ubica uma i moždanih vijuga. Nije važno da postanete istočnjački guru koji će uz upaljene mirišljave štapiće praktikovati jogu, već da pronađete način da svoj um pročistite od negativnih misli i dosadne mentalne buke.

 

Saznajte sve o svojim vrlinama i manama

Kroz prethodne stavke mogli ste da prepoznate neke od načina na koje vas vaš sopstveni mozak ponekad sabotira. Prihvatite činjenicu da ste navučeni na savremenu tehnologiju, a isto tako naučite da živite sa tim da možda i niste baš toliko pametni koliko ste mislili da jeste. Zapravo, nema razloga da sada kada znate da ništa ne znate ne biste mogli da postanete mnogo bolji! Mislite o raznoraznim stvarima i pojavama, ma koliko vam banalno delovale.


Vežbajte i hranite se zdravo

Ma koliko ovaj savet predstavljao opšte mesto, mnogima uopšte ne bi palo na pamet u kojoj meri su ishrana i fizička aktivnost važne za razvoj mentalnih veština. Pomno proučite piramidu ishrane, kalorijsku vrednost obroka i pojedinih vežbi, a zatim krenite u potragu za receptima i najjeftinijim namirnicama, jer će to predstavljati odličan trening za vaš um.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online