Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 09.04.2012.
10:51
B92 A

Zemlja se brani i u sajber-prostoru

Pešadija, artiljerija, automatske puške, tenkovi, avioni, atomske bombe sve to jeviđeno u ratovima dvadesetog veka. U vremenu kada je društvo zavisno od računarskih mreža, "ratovanje" se može voditi i drugim sredstvima – računarskom tehnologijom.

Pešadija, artiljerija, automatske puške, tenkovi, avioni i atomske bombe su "prevaziđeni" - "ratovanje" se može voditi i računarskom tehnologijom
 

Kakva su pravila sajber-ratovanja i ima li ih uopšte, priča major Dragan Mladenović iz Garde Vojske Srbije, čiji je magistarski rad "Međunarodni aspekt sajber-ratovanja" odbranjen najvišom ocenom na Fakultetu organizacionih nauka, a zatim nagrađen od Privredne komore Beograda.

"Ovaj rad zapravo je presek moje dve ljubavi – vojske i računara. On je i rezultat težnje da se tema sajber-ratovanja objasni na naučni način. Najčešće se misli da je reč o slanju virusa i da se sajber-ratovanje vodi na internetu. Međutim, to nije tačno, reč je osajber-prostoru,u koji spadaju i zasebne informacione mreže vojske, privrede, finansijskih ustanova, gradske infrastrukture i servisa poput bankomata, bus plus kartica, čipova za zaštitu robe. Skoro polovina interneta nije dostupna očima javnosti i pretraživačima, a nijedan ozbiljan informacioni sistem nije umrežen na javne mreže," objašnjava major Mladenović.

SAD na sajber napade odgovaraju oružjem

Ovakav način ratovanja u suštini je najbliži obaveštajnom radu, a prema sredstvima i metodama koje koristi sličan je sajber-špijunaži, kriminalu i terorizmu. Ipak, razlikuje se po tome što u sajber-ratovanju postoji akt agresije jednog međunarodnog subjekta na drugi. S obzirom na to da neprijatelji u ovom slučaju lako mogu da sakriju identitet i poreklo napada, teško je odgovoriti na pitanja ko je, kada i odakle izveo napad.

"Delovanje u sajber-prostoru zahteva da se odbace sve uobičajene pretpostavke vezane za vreme i prostor, jer ti napadi mogu da se izvedu s bilo kog dela planete, čak istovremeno s različitih mesta. Napadača pokušava da otkrije sajber-forenzika, ali najčešće uspeva da spozna samo njegove obrise," objašnjava major Mladenović i dodaje da ono podleže opštim principima prava oružanih sukoba.

Da je reč o budućnosti ratovanja govori i podatak da su softveri za nove borbene

sisteme sve komplikovaniji. Na primer, razvoj američkog višenamenskog borbenog aviona "F-35", već nekoliko godina kasni, velikim delom i zbog softvera. Obzirom na to

Slabosti sistema u Srbiji

S obzirom na to da smo svedoci sve češćih hakerskih upada na sajtove državnih institucija Srbije, na pitanje kolika je to pretnja za bezbednost, major odgovara:

- Nemogućnost da se pristupi nekom sajtu kraće vreme nije opasno, ali to je znak da postoje slabosti u sistemu koje se moraju otkloniti da bi se izbegli ozbiljniji napadi u budućnosti. Srbija mora da razmišlja o razvijanju kapaciteta koji bi mogli da nas štite od sajber-napada. Tu nije najvažnija tehnologija, već znanje koje i te kako imamo.

da je reč o oko deset miliona kodnih linija, pretpostavlja se da se među njima nalaze propusti koje mogu iskoristiti "sajber-ratnici". Takođe, statistika pokazuje da mnoge države sveta sve više upotrebljavaju bespilotne letelice, a čak postoje i procene da će za nekoliko decenija ratovati roboti. Kako veliki deo hardvera i softvera proizvode privatne kompanije u stranim zemljama, smatra se da je to put kako bi protivnici izmenili proizvode i namerno stvorili slabe tačke.

"Tako je Amerika stopirala kupovinu dela računarskih proizvoda kompanije IBM, kada su počeli da ih proizvode u inostranstvu, a indijska vlada je tražila od svih mobilnih operatera da ne koriste SIM kartice mobilnih aparata, koje nisu proizvedene u njihovoj zemlji. Sajber-ratovanje može izazvati ogromnu fizičku štetu. Recimo, računarski virus "staksnet", otkriven 2010. godine, zarazio je centrifuge iranskog nuklearnog postrojenja i doveo do njihovog ozbiljnog oštećenja," priča major Mladenović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.04.2012. 11:21
Najveća većina nas ovde je na samom pragu odbrane otadžbine Srbije od svih njenih dušmana.
Ponedeljak 09.04.2012. 14:43
To za srbiju ne vazi, opet ce da nam uvale nekog sajber provajdera.
Utorak 10.04.2012. 11:51
Tesko bilo napisati ovaj rad. Dovoljno malo vise citati vesti, i sve se ovo sazna. On izgleda odusevio one koji po prvi put cuju o ovim stvarima. Ja sam manje vise ovo sve znao, nema niko da mi da magistraturu. A i sta bi sa njom. Nakon ovog rada on nista nije vise sposoban da se brani od sajber napada, niti da ih radi. Ali moze biti sef onima koji to rade (inzenjerima koji znaju nesto da urade).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online