Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 01.04.2012.
19:52
Vestionline A

Pošalju te da studiraš, a ti trčiš go, piješ i otvaraš šahte!

Neki od najvećih svetskih univerziteta imaju pisana, ali i nepisana pravila za studente - običaje koji su postali tradicija, često vrlo neobična.

Noćima čuvaju ogradu da je drugi ne prefarbaju

Farbanje drvene ograde, razna takmičenja, "usvajanje" studenata prve godine i još mnogo toga deo je tradicije na nekim od najvećih svetskih univerziteta.

Karnegi Melon Univerzitet ima nisku ogradu u sredini kampusa. Svaki student ima priliku da je celu oboji u vremenu od ponoći do izlaska sunca, koristeći samo četkicu (valjci i sprejevi nisu dozvoljeni). Originalna drvena ograda ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao "najviše oslikani objekat na svijetu". Ovde se često mogu naći studenti koji kampuju pored ograde i nedelju dana, kako bi se pobrinuli da njihovo "umetničko delo" ne prefarba neko drugi. Čak je jedan romantični student iskoristio ogradu kako bi zaprosio svoju devojku.

Univerzitet u Čikagu organizuje "Lov na skriveno blago". Timovi studenata izlaze sa predavanja na četiri dana kako da bi završili zadatke sa liste za koju se zna da se obavezali. Dobijaju instrukcije kao što su "Obreži se" i mnoge druge.

Golaći trče kroz studentski kampus na Stenfordu

Tradicija na Sent Endruz Univerzitetu je da treća godina "usvoji" studenta sa prve na početku svake akademske godine. Drugi vikend novembra, poznat je kao "Raisin weekend" kada studenti prve godine dolaze kod svojih "roditelja" sa treće. Pije se alkohol i žurke se prave po celom gradu. Slavlje traje dva dana bez prestanka, a na kraju završi kao "bitka u peni".

Oksford kao najstariji Univerzitet u anglofonskom svetu, ima mnogo zvaničnih, ali i nezvaničnih tradicija. Najčudnija je "Vremenska ceremonija", koju su studenti preuzeli sa Merton koledža. Studenti u ranim jutarnjim časovima poslednje nedelje u oktobru idu unazad oko dvorišta i piju porto. Cilj je da se održi prostorno-vremenski kontinuum tokom promene letnjeg u zimsko vreme.

Na Prinston Univerzitetu tradicionalno je paljenje vatre, koja se pali samo u slučaju da univerzitetski tim u američkom fudbalu pobedi tim sa Harvarda i Jejla u istoj sezoni. Poslednji put kada su studenti Prinstona uživali u vatri bilo je 2006. godine, i to posle 12 godina "mraka".

"The Primal Scream" je običaj na Harvardu koji je doživio promenu. Naime, studenati iz 1969. su vrištali deset minuta noć pre ispita, a sada studenti trče goli po Univerzitetu uz zvuke Harvad University benda.

Tuneli za paru postali su neka vrsta fenomena na Stenfordu. Studenti podižu šaht poklopce i spuštaju se da bi istražili mrežu tunela ispod Univerziteta.

Kornel Univerzitet ima tradiciju odžavanja "Dana zmaja" kada studenti arhitekture naprave ogromnog zmaja, kojeg donesu u dvorište Fakulteta za umetnost i tu ga zapale. Ova tradicija, veruje se, potiče od legende koja kaže da je Sveti Patrik proterao sve zmije iz Irske. "Dan zmaja" se uvek održava oko 17. marta.

Nedelja 01.04.2012. 20:30
На све то се додају и ноћне журке са оргијањем.
Ponedeljak 02.04.2012. 06:45
Kakve veze sva ta smešna dešavanja kod njih imaju veze sa učenjem i studiranjem? Sem možda da se student na vreme slomije i da bez roptanja prihvata i najčudnije zahteve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online